Heel veel dingen lijken vanzelfsprekend. Ook op de tuin. Je komt op de tuin, en gaat spinazie oogsten. Maar dat die spinazie zo mooi werd is helemaal niet vanzelfsprekend. Ik heb namelijk de ervaring; 1 op de 3 teelten lukt niet ! Dan komt het slecht op of gaat heel snel bloeien. Dat het nu 2 keer achter elkaar goed lukt is dus bijzonder. Je werkt met levende materie en dat geeft altijd verrassingen. Zowel positief als negatief.

2018 05 24 spinazieDus dit keer werd ik van de spinazie wel blij. Zelden zo mooi gelukt. Maar de opkweek van de pompoenen verloopt problematisch. Ben bang dat ik planten te kort krijg. Na de laatste pompoenen oogst van vorig jaar, die zeer goed was, bleef ik met een aantal pompoenen zitten. Die gingen rotten en die heb ik toen op het land achter de zonnebloemen gegooid. Op die plek zijn nu spontaan jonge pompoenen-plantjes opgekomen. Aangezien ik in totaal zo'n 130 planten nodig heb, heb ik zo'n 45 van die spontane pompoenenplantjes uitgegraven en op het pompoenenveld geplant. Is wel even afwachten wat daar voor vruchten aankomen.

Ik sprak met een collega biologische groenteteler en die had ook weer iets bijzonders. De ijsbergsla was bij hem onder het warmtedoek zo heet geworden, dat ze van binnen als het ware kapot gekookt waren. Ze waren van buiten mooi en van binnen rot. Helaas. Ik heb toen snel het warmtedoek van onze eigen groene kropsla gehaald! De ervaring is dat het nooit zo loopt als gepland. Hij zei; Als alles zou lukken, zou er iets niet kloppen!

Meestal gaat het oogsten door de deelnemers goed, maar een enkele keer.........Ik heb afgelopen weken gezien dat er groenten geoogst werd die nog niet geoogst mocht worden. Zo werd er spontaan al groene kropsla geoogst, terwijl we nog de Lollo roso aan het oogsten waren. En als er 1 schaap over de dam is...... Mensen denken: ah daar wordt al geoogst, dan mag ik dat ook. En dan word het een puinhoop. Dat kan ik je garanderen. Echter als de groente niet op de lijst staat en er geen bordje bij de groente op de akker staat., mag je het niet oogsten. En als je twijfelt, vraag het me even! Verder had iemand wat tuinmelde geoogst, door de gehele plant onderaan af te snijden. Dat was dus niet de bedoeling. Altijd goed de instructies op de oogstlijst lezen en niet zomaar wat doen. Die tuin met al die groenten is van ons samen en laten we er ook samen voor zorg dragen, dat het een fijne tuin blijft. Dus als je iets merkt of ziet wat niet klopt, spreek iemand aan of zeg het tegen mij. En dat geld voor alles. Bijvoorbeeld als er iets kapot gaat of is of als er doek los gewaaid is, etc. dan hoor ik dat graag. Mijn telnr. staat altijd onderaan de oogstlijst.

Wat ook niet vanzelfsprekend is, is dat ik hulp heb. Ben dan ook heel blij als die er is.


2018 05 24 harry tuinbonenDeze week is Harry weer begonnen. We hebben samen de tuinbonen van onkruid ontdaan.

Op 24 juni is er een open dag op de Nieuwe Akker. Dit om mensen dit mooie project te laten zien en om nieuwe deelnemers te werven. Ik geef rondleidingen en bezoekers kunnen het zelfoogsten ook uitproberen, door een oogsttasje te kopen. Verder biedt de Nieuwe Akker koffie en thee aan en verkopen we honing van de tuin. Wie wil er helpen? Ik zoek hulp om voor de koffie en thee te zorgen en in te schenken of om oogsttassen te verkopen met bijbehorende uitleg en begeleiding. Het is van 14:00- 17:00 uur. Wie wil er helpen?Een halve middag kan ook. Er hebben zich 3 mensen opgegeven, maar ik kan nog wat hulp gebruiken. Vooral voor de koffie en thee inschenken( eventueel gecombineerd met info geven).

Er hangen flyers voor de Open Dag onder het afdakje op de tuin. Als je iemand weet die mogelijk geïnteresseerd is, kan je die een flyer geven. Mocht je een stapeltje bij jou in de buurt door de brievenbus willen doen, dan even met mij contact opnemen. Dan leg ik ze voor je klaar.

Wieden Zoals de meesten weten is de uienteelt een gezamenlijke activiteit. We planten de uitjes samen, we houden het onkruid samen weg en we vieren de oogst samen. Dus als je gaat oogsten en je hebt 10 minuten de tijd om even bij de uien te wieden dan is dat mooi meegenomen. Als 6 mensen dat doen is er toch mooi weer een uur gewied! De uien staan rechts van het hoge peulengaas. aan het begin is het mooi schoon gewied, maar achteraan staat nog wel wat!

Te oogsten

Rode bietjes: Staan in de kleine tunnelkas. Rechts achteraan. Een collega teler had een kistje plantjes over Daarom is er niet zoveel. Ongeveer 250 gram per volwassene

Meiraapjes: Staan op rechter gedeelte van de tuin, vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 300 gram per volwassene

Kropsla (groene): Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. En daar een stukje eerst het land oplopen, naar de bordjes. Oogsten door met de hand een bosje te snijden of met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje te snijden Een bosje per volwassene.

Jonge snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de toppen en/of de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Bosuitjes: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 5 meter achter de tuinmelde. Plukken naar behoefte. Er staat zoveel dat je ook wat kan invriezen. Oogsten door af te snijden.

Voor de liefhebber

Spinazie: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter de rucola. Zal wel gaan schieten. Ook goed als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Radijs: Staan helemaal rechts op de tuin. En daar een stukje eerst het land oplopen. De dikste er tussen uit zoeken. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 8 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten