2018 05 31 losse takkenCode rood Ik kijk regelmatig op buienradar. Zo ook dinsdag. Er was code rood afgegeven, dus ik hield de komst van de onweersbuien in de gaten. Rond 4 uur kwam er wat aan. Ik heb buiten bij de caravan honderden plantjes staan die ik aan het opkweken ben. Ze staan onder de bomen zodat een stortregen gedempt word. Toch maar de meest kwetsbaarste planten onder dak gezet. Bij de grote tunnelkas deed ik het plastic naar beneden. Ik was er klaar voor. Ik ging op een picknick bank zitten en zag de bui aankomen. Hij was er snel. Het begon gelijk hard te regenen en ik moest naar de caravan rennen. Met de harde regen begon het ook heel hard te waaien. Ik zag het afdakje bij de schommel de lucht in gaan. En daar ging nog een dakje. Ik dacht...de tunnelkas...... Hij leek het te houden. Het begon te hagelen. De hagel was zo groot als kleine knikkers.

Er viel een grote tak op een tafel met… plantgoed. Er vielen takken op de caravan. Het was heftig noodweer. Toen wind en regen wat minder werd, pakte ik een paraplu en ging naar buiten. De kassen stonden er nog. Het net gemaaide weiland voor de caravan was een en al plas en lag vol met takken.

2018 05 31 plassen op het landGaasdoek op de tuin was van de planten gewaaid en er lagen dikke plassen op de tuin. Plantjes waren platgewaaid en door de wind en hagel gemangeld. Het toilethuisje was omgewaaid. Het zag er allemaal heftig uit. Na het plantgoed wat onder takken was gekomen, zo goed mogelijk weer in de potten gedaan te hebben en ook onder een dak gezet te hebben, ben ik naar huis gegaan. Ik dacht morgen kijken wel verder. De volgende ochtend heb ik samen met Jannah en Bram de meeste rotzooi opgeruimd en de afdakjes weer op hun plek gezet. En daarna hebben we platgewaaide bietjes gedund. Het werk gaat door. Waarschijnlijk zullen de meeste planten zich weer herstellen. Maar een fris en fruitig bosuitje zal je nu op de tuin niet vinden.

Flyers Er hangen flyers voor de Open Dag onder het afdakje op de tuin. Als je iemand weet die mogelijk geïnteresseerd is, kan je die een flyer geven. Mocht je een stapeltje bij jou in de buurt door de brievenbus willen doen, dan even met mij contact opnemen. Dan leg ik ze voor je klaar.

Wieden Zoals de meesten weten is de uienteelt een gezamenlijke activiteit. We planten de uitjes samen, we houden het onkruid samen weg en we vieren de oogst samen. Dus als je gaat oogsten en je hebt 10 minuten de tijd om even bij de uien te wieden dan is dat mooi meegenomen. Als 6 mensen dat doen is er toch mooi weer een uur gewied! Er is de laatste tijd goed gewied. Heel goed! De uien staan rechts van het hoge peulengaas. Wel even opletten. Net naast de uien aan de rechterkant is winterwortel gezaaid.

Te oogsten

Savooi kool: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Meiraapjes: Staan op rechter gedeelte van de tuin, vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 300 gram per volwassene

Kropsla (groene): Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de toppen en/of de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Bosuitjes: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Door de windhoos en hagel wat beschadigd. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 5 meter achter de tuinmelde. Plukken naar behoefte. Er staat zoveel dat je ook wat kan invriezen. Oogsten door af te snijden.

Voor de liefhebber

Peultjes; De eerste peultjes zijn er. Ik weet niet of er gelijk genoeg zijn, maar we gaan toch plukken. Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Er zijn wat peultjes beschadigd door de wind en hagel. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. En daar een stukje eerst het land oplopen, naar de bordjes. Ze worden wel wat vezelig en gaan bloeien. Oogsten door met de hand een bosje te snijden of met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door bladeren te snijden Ze worden wel wat vezelig en gaan bloeien. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten