Langzaam maar zeker verdwijnen de sporen van het noodweer van vorige week. De meeste planten herstellen zich goed en de dicht geslagen bodem is weer open getrokken. De tuin raakt steeds meer gevuld. Er is de laatste dagen veel geplant. Pompoenen, courgettes, rode kool, knolselderij, Nieuw Zeelandse spinazie, kropsla, suikermais en spruiten. Daarnaast hebben de vrijwilligers veel gewied en is er veel geschoffeld.

2018 06 07 wiedenDeze week komt er aubergine bij op de oogstlijst. Er is in het begin nog niet genoeg voor iedereen. Dus geduld! Iedereen komt aan de beurt. Ik oogst ze en leg ze klaar onder het afdakje. De savooie kool zit gedeeltelijk onder de rupsen. Als je wat verder naar achteren loopt, vind je ze ook zonder rupsen.

Flyers Er hangen flyers voor de Open Dag onder het afdakje op de tuin. Als je iemand weet die mogelijk geïnteresseerd is, kan je die een flyer geven. Mocht je een stapeltje bij jou in de buurt door de brievenbus willen doen, dan even met mij contact opnemen. Dan leg ik ze voor je klaar.

Wieden Zoals de meesten weten is de uienteelt een gezamenlijke activiteit. We planten de uitjes samen, we houden het onkruid samen weg en we vieren de oogst samen. Dus als je gaat oogsten en je hebt 10 minuten de tijd om even bij de uien te wieden dan is dat mooi meegenomen. Als 6 mensen dat doen is er toch mooi weer een uur gewied! Er is de laatste tijd goed gewied. Heel goed! De uien staan rechts van het hoge peulengaas. Wel even opletten. Net naast de uien aan de rechterkant is winterwortel gezaaid.

Te oogsten


Aubergine: Er is in het begin nog niet genoeg voor iedereen. Dus geduld! Iedereen komt aan de beurt. Ik oogst ze en leg ze klaar onder het afdakje. 1 per volwassene. Als je al gehad hebt even wachten totdat iedereen aan de beurt geweest is.

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Er zijn wat peultjes beschadigd door de wind en hagel. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Savooi kool: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Zit gedeeltelijk onder de rupsen. Als je wat verder naar achteren loopt, vind je ze ook zonder rupsen. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Meiraapjes: Staan op rechter gedeelte van de tuin, vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de toppen en/of de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Bosuitjes: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Door de windhoos en hagel wat beschadigd. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 5 meter achter de tuinmelde. Plukken naar behoefte. Er staat zoveel dat je ook wat kan invriezen. Oogsten door af te snijden.

Rode of zwarte bessen: Staan naast het pad van de parkeerplaats naar de tuin. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene

Voor de liefhebber

kropsla (groene): Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Gaat schieten. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.Jan-Jaap Scholten