2018 06 14 PhaceliaTuin Ik krijg van veel mensen te horen dat de tuin er mooi bij ligt. “ De open dag kan zo beginnen” Dank voor die complimenten. Ik probeer de hele tijd om zo goed mogelijk het teeltschema uit te voeren en gelijktijdig het land schoon te houden. Dat betekent vooral op tijd wieden. En schoffelen en eggen met de tractor, zodra het weer dat toelaat. Dit lukt tot nu toe goed, mede dankzij de inzet van de vrijwilligers. Ook het wieden van de uien door de leden gaat goed! Wat er nu ook mooi bijligt, is het veldje met phacelia. Dat ligt helemaal rechts op de tuin en begint nu mooi paars te bloeien.


Phacelia is een groenbemester en bijenplant. De bijen, hommels en andere insecten oogsten hier nu volop van. Dat komt ook goed uit voor de open dag, aanstaande 24 juni. Imker Hilbrand, die de bijen op de tuin houd, is die dag ook aanwezig, om zijn mooie honingproducten te laten zien.

Om te oogsten komt er deze week broccoli bij. Die is goed gelukt en volop aanwezig. Ook kunnen we nu spitskool gaan oogsten.

Ambassadeur Zondag 24 juni is er opendag op de tuin. Deze dag is vooral bedoeld om nieuwe deelnemers te werven. Het is altijd een uitdaging om de mensen naar de tuin te krijgen. En dan ook nog eens de goede mensen. Ik heb een paar jaar geleden zelfs een foodfestival georganiseerd, met 5 verschillende koks en livemuziek. Er kwamen aardig wat mensen op af, maar het leverde nauwelijks nieuwe abonnementen op. Sinds vorig jaar kunnen bezoekers, tegen betaling, zelf een tasje groenten oogsten. Dat vinden de mensen leuk en dan draait het gelijk ook waar het om gaat. Daarnaast kan je nu biologische wijnen proeven, de imker met zijn producten ontmoeten en is er koffie en thee, etc. En ik geef natuurlijk rondleidingen.

De beste ambassadeurs van de tuin dat ben jij! Jij weet wat het is om zelf te oogsten en kan dus goed iemand uitnodigen om dat ook te doen. Neem iemand mee op de opendag of geef je buurman, neef, collega, vriendin of ….... een flyer voor de opendag. Kleine moeite, groot effect. Ik heb nog zeker 300 flyers, dus daar zal t niet aan liggen! Je kan de flyer onder het afdakje op de tuin vinden. Of bij mij. Mocht je een stapeltje bij jou in de buurt door de brievenbus willen doen, dan even met mij contact opnemen. Dan leg ik ze voor je klaar. Ook kan je de flyer digitaal uitdelen. Die vind je in de bijlage.

Te oogsten


Spitskool: Staat op rechter gedeelte. Achter de savooi kool. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Broccoli: Staat rechts naast de spitskool. Mooie stronk uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronk per volwassene.

Aubergine: Er is in het begin nog niet genoeg voor iedereen. Dus geduld! Iedereen komt aan de beurt. Ik oogst ze en leg ze klaar onder het afdakje. 1 per volwassene. Als je al gehad hebt even wachten totdat iedereen aan de beurt geweest is.

Meiraapjes: Staan op rechter gedeelte van de tuin, vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. 1 per volwassene

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de toppen en/of de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 5 meter achter de tuinmelde. Plukken naar behoefte. Er staat zoveel dat je ook wat kan invriezen. Oogsten door af te snijden.

Rode, zwarte bessen. Of frambozen: Staan naast het pad van de parkeerplaats naar de tuin. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene

Voor de liefhebber

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Savooi kool: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Zit gedeeltelijk onder de rupsen. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten