2018 06 21 jan jaapHet is elk jaar weer afwachten wat de kranten over de opendag van de Nieuwe Akker willen publiceren. Ik bedenk activiteiten voor op de opendag en Monique schrijft er dan een persbericht over. Wat dan goed werkt is als bijvoorbeeld de Deventer Post het volledige artikel met foto publiceert. Die wordt vrij goed gelezen en zorgt dus voor een aantal bezoekers. Alle lokale media en dus ook alle kranten krijgen dus 2 x per jaar een persbericht van de Nieuwe Akker. Willen ze dat publiceren dan moet je wat te melden hebben. Alleen de 2 jaarlijkse open dag is niet voldoende. Dus ik probeer dan altijd wat bijzonders te doen. Zo heb ik een keer een variant op een graancirkel in het weiland gemaakt. Bezoekers konden dan raden wat voor mysterieus reusachtige tekening er in het weiland was gemaakt. Vorig jaar stond er tuin, tassen en theater op het programma. Dat werkte ook goed. Mede doordat er een goede leuke foto van de tassen-kunstenares bij het persbericht was. We hebben dit jaar een foto van mij erbij gedaan.

Vorig jaar gemaakt door de professionele fotograaf Sven Scholten. Hij was voor een opdracht op de tuin en heeft toen ook een fotoshoot van mij gemaakt. En inderdaad een goede leuke foto helpt. De Stedendriehoek, Deventer Post en Deventer Nieuws hebben de foto gebruikt.

2018 06 21 imkerHet gonst van de bijenactiviteit op de tuin. Woensdag was het warm en zonnig. En dan zit het paars bloeiende veld Phacelia vol met zoemende bijen, hommels en andere insecten. En toen ik bij de caravan in de buurt een tent voor de Open Dag aan het opzetten was, was er opeens een enorme zwerm bijen in de lucht. Vervolgens gingen ze met zijn allen aan een tak van een ligusterstruik hangen. Naast het toegangspad van de Nieuwe Akker. Ik heb toen het pad afgesloten en “onze” imker gebeld. Die kon zelf niet en heeft toen een collega gestuurd om de zwerm weg te halen. En zo geschiede:


Bijen zijn bijzondere dieren en hebben bijzondere eigenschappen. Ben je hier nieuwsgierig naar? Aanstaande zondag op de Open Dag is onze imker Hilbrand er ook en die verteld graag over de bijen. En dan met een lekker glaasje wijn van Maroesja erbij en je hebt een prima zondagmiddag!

 

 

 

Te oogsten

Tuinbonen: Staan links op de tuin. Paadje gelijk rechts, naast de grote tunnelkas inslaan. Dikste peulen van de plant plukken. De dunnere zit weinig in. Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene

Rode bietjes: Staan vlak bij de handpomp. Beginnen met de eerste 10 meter. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Vooraan beginnen met oogsten. svp. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Spitskool: Staat op rechter gedeelte. Achter de savooie kool. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Broccoli: Staat rechts naast de spitskool. Mooie stronk uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronk per volwassene.

Aubergine: Er is in het begin nog niet genoeg voor iedereen. Dus geduld! Iedereen komt aan de beurt. Ik oogst ze en leg ze klaar onder het afdakje. 1 per volwassene. Als je al gehad hebt even wachten totdat iedereen aan de beurt geweest is.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 5 meter achter de tuinmelde. Plukken naar behoefte. Er staat zoveel dat je ook wat kan invriezen. Oogsten door af te snijden.

Rode, zwarte bessen. Of frambozen: Staan naast het pad van de parkeerplaats naar de tuin. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene

 

Voor de liefhebber

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de toppen en/of de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten