De Open Dag op de Nieuwe Akker was een succes. Ik kon achter elkaar door rondleidingen geven en een 20-tal mensen hebben het zelfoogsten uitgeprobeerd door een oogsttasje te kopen. Koffie en thee werd aangeboden en het zelfoogsten werd goed begeleid door de vrijwilligers. Hilbrand de imker had veel te vertellen en te laten zien over de bijen en bij de dames van de biologische wijn was het ook goed toeven. Ik heb tot nu toe 7,5 aanmeldingen binnen gekregen voor een proefabonnement. Daar ben ik blij mee.

Door het warme weer ontwikkelen de groenten zeer snel. De eerste kerstomaatjes kleuren rood. Nog 1 weekje wachten en we kunnen denk ik gaan oogsten. En de eerste komkommers zijn er.

2018 06 28 courgettesOok de courgettes gaan als een speer en we beginnen ook maar aan de erwten en sperziebonen. Het ziet er naar uit dat het voorlopig warm en droog blijft. Dus ik ben nu ook begonnen met beregenen. Vanwege het warme weer leg ik de voor-geoogste groente niet in de zon bij het afdakje, maar in de schaduw op een tafel bij de caravan!

Te oogsten

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan. Of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. Anders snij je zo de hele plant door. Hoeveelheid; 1 per volwassene.

Sperziebonen: Groeien aan lage struikjes. Staan helemaal rechts op het land. Naast de paarse bijenplant phacelia. Als je rustig plukt, gebeurt er niets! Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Koolrabi: Staat op rechtergedeelte. Links van de broccoli, achteraan. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan vlak bij de handpomp. Beginnen met de eerste 10 meter. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Vooraan beginnen met oogsten. svp. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aubergine: Liggen in een kistje bij de caravan of zelf in de grote kas oogsten. Alleen grote vruchten(vanaf 200gr) nemen! Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar.

Doperwten: Staan rechts naast de grote tunnelkas en links van de peulen. Voorzichtig oogsten a.u.b. anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 5 meter achter de tuinmelde. Plukken naar behoefte. Er staat zoveel dat je ook wat kan invriezen. Oogsten door af te snijden.

Rode, zwarte bessen. Of frambozen: Staan naast het pad van de parkeerplaats naar de tuin. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene

Voor de liefhebber

Komkommer: de productie is net begonnen. Ik leg ze in een kist op een tafel bij de caravan. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spitskool: Er waren er nog een stuk of 10. Ik heb ze van het land gehaald, omdat ik dat stuk grond voor uitgroei van de pompoenen nodig heb. Liggen in een kist bij de caravan. Mag je 1 uitpakken. Zolang de voorraad strekt.

Tuinbonen: Staan links op de tuin. Paadje gelijk rechts, naast de grote tunnelkas inslaan. Dikste peulen van de plant plukken. De dunnere zit weinig in. Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de bladeren. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Broccoli: Staat op het rechtergedeelte Stronk(je) uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt
Jan-Jaap Scholten