2018 07 06 tomatenWie nog een goede regendans kent, mag langskomen. Ik dans graag mee. Want regen is zeer welkom. Ik ben de laatste dagen zeer druk met beregenen. Mijn waterbron heeft maar een beperkte capaciteit. Hierdoor kan je ook maar een beperkt gedeelte per keer besproeien. En moet ik het systeem vaak verplaatsen. Voorlopig hou ik de groenten nog aan de groei. Dus “so far, so good”. De kasgroenten groeien zeer uitbundig. Om de planten in het gareel te houden, moet je veel snoeien. De komkommers maken veel zijranken. Het meeste moet je er af knippen.

Bij de tomaten moeten de dieven en ook regelmatig wat blad weggehaald worden. Het vrijwilligers team en ik hebben de afgelopen week de planten goed onder handen genomen.

 

Hulp voor Kinderkamp

17 juli komen kinderen uit Apeldoorn de Nieuwe Akker bezoeken. Het zijn kinderen die niet op vakantie gaan en via "dagkamp" allerlei activiteiten onder andere op het gebied van voeding doen. Oogsten, bereiden en opeten. Vorig jaren zijn ze ook geweest en het was een groot succes. Dat een wortel uit de grond trekken een mooie ervaring kan zijn, is prachtig om te zien. Ik zoek nog hulp bij het begeleiden van de groepjes. Ze hebben zelf begeleiders bij zich, maar die hebben geen ervaring bij het oogsten. Ik wil dus graag bij elk groepje iemand die uitlegt hoe je de groente oogst en dat begeleidt. Ik zal van te voren instructie geven. Het gaat om de dinsdagochtend 17 juli. Van 9.45 uur tot ongeveer 11.30 uur. Dus als je deze ochtend kan helpen, dan hoor ik dat graag!

Te oogsten

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. De planten zijn net begonnen. Dus er is nog niet heel veel. 6 per volwassene. Mochten de kerstomaten op zijn dan mag je ook 1 grote vleestomaat(ongeveer 200 gram) oogsten

Kropsla (groene): Staat helemaal rechts op de tuin, rechts naast de zonnebloemen. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Komkommer: Ze liggen in een kist op een tafel bij de caravan of zelf oogsten in de grote kas. Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Aubergine: Liggen in een kistje bij de caravan of zelf in de grote kas oogsten. Alleen grote vruchten(vanaf 200gr) Nemen! Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar

Zomerpastinaak:: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!

Rode bietjes: Staan vlak bij de handpomp. Beginnen met de eerste 10 meter. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 5 meter achter de tuinmelde. Plukken naar behoefte. Er staat zoveel dat je ook wat kan invriezen. Oogsten door af te snijden.


Opmerking: Graag eerst de voor-geoogste groenten zoals courgette, komkommer of aubergine uit de kist pakken. Indien op, dan zelf oogsten.

Voor de liefhebber

Kapucijners: Zijn net begonnen. Staan aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Doperwten: Staan rechts naast de grote tunnelkas en links van de peulen. Voorzichtig oogsten a.u.b. anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte. Links van de broccoli, achteraan. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene.

Tuinbonen: Staan links op de tuin. Paadje gelijk rechts, naast de grote tunnelkas inslaan. Dikste peulen van de plant plukken. De dunnere zit weinig in. Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de toppen en/of de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Broccoli: Staat op het rechter gedeelte Stronk(je) uitzoeken en snijden. Alleen de stronkjes uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Rode, zwarte bessen. Of frambozen: Staan naast het pad van de parkeerplaats naar de tuin. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.Jan-Jaap Scholten