2018 07 19 kinderkampHet bezoek van de kinderen uit Apeldoorn was een succes. Er waren genoeg vrijwilligers om de groepjes bij het oogsten te begeleiden.
En de kinderen vonden het interessant om te zien hoe de groenten groeien en bijzonder dat de knal oranje wortels in de grond verborgen zitten, totdat je ze er uit trekt! Met een volle kist groenten gingen ze terug naar hun dagkamp om vervolgens de kapucijners te doppen en de wortels te wassen om hun maal zelf geoogste groenten te gaan koken en opeten.

Het is met dit warme droge weer een uitdaging om te zaaien en zelfopgekweekt plantgoed uit te planten. Zo heb ik groenlof gezaaid. Dan duurt het even voordat het zaad ontkiemt is en de worteltjes diep genoeg de grond in gegroeid zijn. Al die tijd moet de grond vochtig blijven. Ik kende al de truc dat als je op een klein stukje tuin bijvoorbeeld sla voorzaait, dan kan je na het water geven er een jutezak over leggen. Het blijft daaronder dan vochtig. Maar wat doe je dan als je 3 rijen van 24 meter wilt zaaien. Ik had nog 2 stroken gronddoek van 12 meter. Die heb ik er toen opgelegd en het werkte! Nu heb ik zo ook 5 rijen van 20 meter zomerwortel gezaaid. De tijd zal het leren of het helemaal werkt. Zelf opgekweekt plantgoed geeft een heel beperkt kluitje om de wortels en soms zelf nauwelijks nog grond aan de worteltjes tijdens het uitplanten. Het is dus nogal een overgang dat uitplanten. Het plantje heeft tijd nodig om met zijn worteltjes weer goed contact met de bodem te maken. Met dit weer plant ik in een vochtig gemaakte bodem en giet ik na het planten binnen 5 minuten aan met een beetje water. Vervolgens is het voordelig om bij regenachtig of bewolkt weer te planten. Hoge temperaturen en volle zon, geven veel stress. Ik had vorige week bij de boerenkool uitplanten redelijk wat bewolking en zelfs een klein buitje. Dat was gunstig en de boerenkool is goed aangeslagen. Ik heb nu(donderdag) andijvie uitgeplant en er was ook redelijk wat bewolking. Ben benieuwd hoe ze er door komen. Verder zijn er aangekochte sla – en venkelplantjes uitgeplant. Die zitten in (pers)potjes en dat gaat een stuk makkelijker.

2018 07 19 koolplant rupsenIn de koolplanten zitten erg veel rupsen. We kunnen wel over een plaag spreken. Er zijn erg veel koolmotjes en die leggen eitjes waar kleine rupsjes uitkomen. Daarnaast zien de grotere vlinders ook kans om onder het gaasdoek te komen.


Ik ben bang dat als ik niks doe, we weinig spruiten, savooi kool, rode kool, palmkool en boerenkool kunnen oogsten. Van Jopie Duinhouwer, een biologische tuinder in Colmschate weet ik dat hij 2 jaar geleden een plaag van de koolmot had. Hij heeft toen de planten met het biologische bestrijdingsmiddel Bacillus thuringiensis behandeld. En dat hielp. Volgens Jopie is het een kristal dat je op het blad spuit. De rups eet het blad met de kristal op en het kristal maakt de darmwand van de rups kapot, waardoor de rups dood gaat. Het is voor de mens ongevaarlijk. Hij had nog wat van dat middel over. Ik ga het dus ook gebruiken.

De puntpaprika's kleuren al aardig rood, maar we wachten nog 1 week voordat we gaan oogsten. De niet tijdig geoogste peulen worden net zoals erwten en kapucijners ook dik en kan je dan ook zo gebruiken. Ze zijn niet zo zoet als de erwt, maar prima te eten.

Aanwijzingen voor op de tuin:

  • graag de voor-geoogste groenten zoals courgette, komkommer of aubergine eerst uit de kist bij de caravan pakken. Indien op, dan zelf oogsten.

  • bij de tafel met weegschaal staat een witte bak met groen deksel. Hier zitten gebruikte plastic of papieren zakken in. Die mag je dus gebruiken. En ook weer aanvullen als je zakjes over hebt. Is de bak vol dan de zakjes bij mij afgeven of in de kleine kas leggen.

  • bij de tafel staat ook een zwarte afval bak voor de groene resten. Als die vol is kan het groenafval naar de composthoop gebracht worden. Die hoop ligt min of meer onder de linker grote es-boom.

  • wanneer je groente-resten op het land achterlaat, let dan op dat je het niet op de nog te oogsten groenten gooit. Zorg dat het duidelijk blijft, ook voor een ander.

  • wanneer je de hand-pomp wil gebruiken, moet je eerst in het gaatje bovenin wat water gieten en dan gaan pompen.

Te oogsten

Uien: Staan rechts van het hoge peulen gaas. Uien kan je ook prima vers eten. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Het groene loof kan je ook eten. Als je het loof eraf snijd; niet op het teeltbed achter laten. Dat belemmerd het afrijpen van de rest van de uien. Ongeveer 1 ui per volwassene (ong. 250 gram, met loof 300 gram) Vooraan oogsten a.u.b.

(Kers)tomaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 6 per volwassene. Ze rijpen misschien niet snel genoeg. Dus mochten de kerstomaten op zijn, dan mag je ook vleestomaat(ongeveer 200 gram) oogsten. Je mag natuurlijk ook gewoon vleestomaat i.p.v. kerstomaten nemen.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege teeltbed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!.

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Er is veel, dus 2 mag ook.

Komkommer: Ze liggen in een kist op een tafel bij de caravan of zelf oogsten in de grote kas. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot het dubbele.

Aubergine: Liggen in een kistje bij de caravan of zelf in de grote kas oogsten. Alleen grote vruchten(vanaf 200gr) Nemen! Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Er is nu veel. Dus je mag wel 2 per volwassene.

Rode biet: Staan vlak bij de handpomp. Beginnen met de eerste 10 meter. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Kropsla (groene): Staat helemaal rechts op de tuin, rechts naast de zonnebloemen. Gaat schieten. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kapucijners: Staan aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. De niet geoogste peultjes worden dik. Die kan je dan nog als een soort erwtjes eten.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte. Links van de broccoli, achteraan. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog wel bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan nu de jonge bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Broccoli: Staat op het rechter gedeelte Stronk(je) uitzoeken en snijden. Alleen de stronkjes uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 15 meter achter de tuinmelde. Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.



Jan-Jaap Scholten