Fijn. Eindelijk wat regen van betekenis. Ik hoef niet meer elke dag te sproeien. Back to normal. Dat voelt wel goed. Ik heb alle lege stukken grond, waar ik dit jaar niet meer met de tractor op hoef, ingezaaid met groenbemester phacelia. Net voor de regen. De phacelia komt goed op. Ook het onkruid. De kale aarde wordt weer groen. Ik heb ook chinese kool, raapstelen, rucola en radijs gezaaid. Daarnaast is er sla uitgeplant. Tav de phytopthora in de tomaten. Ik heb nog niet met kopersulfaat gespoten. Hopelijk blijft het voorlopig niet nodig.

Op zondagmiddag 9 september is er van 14:00 – 17:00 uur een Open Dag. Ik organiseer de open dag om nieuwe leden te werven. Om mensen kennis te laten met het zelf-oogsten en dat je daar dan een eerlijke prijs voor betaald. Er moeten echter wel genoeg mensen blijven oogsten wil het feestje op het groente-paradijs door blijven gaan. We maken flyers, we doen een persbericht uit. We worden extra actief op facebook en proberen een leuk programma aan te bieden om mensen te trekken. Maar dat is niet genoeg. Jij kan ook veel betekenen voor het aantal bezoekers dat komt. De beste ambassadeur van de Nieuwe Akker, ben jij! Jij weet wat het is, dat bijzondere tuintje. Dus neem iemand mee! Vraag je buurvrouw, die kennis, collega, zus. Als je een digitale flyer wilt uitdelen; zie in de bijlage. Een papieren versie komt nog. Er is weer een leuk programma: Mensen mogen weer zelf groenten oogsten, door een tasje te kopen met uitleg van welke groente, hoe en waar. Ik geef natuurlijk rondleidingen. Er is koffie, thee en limonade. Kinderen kunnen ”stokbroodjes” bakken boven het vuur,

2018 08 17 jesse ciderVolwassenen kunnen appelcider van Iesselcider proeven en kopen. De imker heeft natuurlijk honing en laat van alles over de bijen zien. En we laten zien hoe je een uien-streng vlecht. En als je een beetje aan het eind van de middag komt kan je om 6 uur aanschuiven bij het oogstfeestmaal. Dat is voor leden, maar je mag een introducee meenemen. Ik zorg voor voldoende uiensoep, koffie en thee. Voorwaarde is dat je zelf ook wat te eten meeneemt. We delen dan ons eten met elkaar. Vrijwilligers van die dag hoeven niet perse iets mee te nemen.

Helpen

Petra en Andrea gaan laten zien hoe je uien vlecht en Marcel helpt in de catering/info tent. Erg fijn! Maar ik heb nog wat extra hulp nodig. Voor het uitgeven van de oogsttasjes en het evt. begeleiden van het oogsten. En iemand die het kampvuur wil aanmaken en af en toe een houtblok er op gooit zou ook fijn zijn. Dus als je zondagmiddag 9 september tussen 13:30 en 17:30 uur kan helpen dan hoor ik dat graag! Een halve middag helpen kan ook. Ik hoor graag van je!


Oogstfeestmaal voor leden

Traditioneel vieren we in september de rijke oogst die de tuin ons gegeven heeft. Symbolisch altijd met een grote pan uiensoep erbij. Het lijkt me wel leuk om op de tuin samen te eten. We hebben dat eerder gedaan in de vorm van een picknick en dat was heel gezellig. Iedereen nam wat te eten of te drinken mee en dat delen we dan met elkaar. Ik wil dit graag aansluitend aan de open dag doen. Vanaf 18:00 uur. Na of tijdens het eten kunnen we bij het vuur zitten. En er zal waarschijnlijk ook een muzikale bijdrage zijn. Ik zorg in ieder geval voor de uiensoep en de koffie, thee of limonade. Graag voor 2 september laten weten of je komt op 9 september en met hoeveel. Dan weet ik hoeveel zitplaatsen er nodig zijn en hoeveel uiensoep er gemaakt moet worden.

Groenten

2018 08 17 venkel schiet doorEr is nu ook venkel. Deze groente schiet snel door. Vorige week heb ik ze beoordeelt op grootte en neiging om te schieten. Ze waren nog wat klein en ik zag geen tekenen van door schieten. Dat zijn ze toch gaan doen.

Er staan van de eerste planting zo'n 150 stuks venkel. Genoeg voor 2 x oogsten. Maar nu ze gaan schieten, oogsten we waarschijnlijk voor 1 keer. Dus mag je per volwassene 2 venkel oogsten. De eerste zaaiing sperziebonen zijn weer begonnen met een tweede “dracht”. Die mag je dus ook oogsten. Wanneer je tomaten gaat oogsten, dan graag zoveel mogelijk de onderste plukken. Ik moet af en toe de tomatenplanten naar beneden laten zakken en dan haal ik de tomaten die dan de grond raken eraf. Vandaar dat er dan een kistje met tomaten onder het afdakje staat. Als de donker rode tomaten op zijn, kan je ook de minder rode of oranje tomaten plukken. Die kleuren namelijk later nog rood. Van de Nieuw-Zeelandse spinazie mag je ook hele takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad houd. Graag opletten waar je loopt op de tuin. Ik heb veel gezaaid. Ik heb dat zoveel mogelijk aangegeven en afgeschermd, maar als je op de paadjes blijft, gaat het goed. Ik ben een paar dagen weg. Zorg goed voor ons groente-paradijsje. Tot volgende week.


Te oogsten

Venkel: Staat vlak bij de handpomp. Ze gaan al schieten. Oogsten door met een mes de onderkant door te snijden. Richthoeveelheid: per volwassene 1 venkel(200 gram). Maar je mag er ook 2.

Kropsla: Staat helemaal rechts op de tuin, achter het linker teelt bed met prei. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. Voorzichtig plukken. Er is heel veel. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene. Maar wil je inmaken/invriezen dan mag je tot 1 kilo.

Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 1 per volwassene

Ui. Ligt onder afdakje bij de schommel. 1 ui per volwassene (ongeveer 200 gram)

(Kers)tomaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 14 per volwassene.

Vleestomaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer een pond per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!.

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Er is veel. 2 mag ook.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Aubergine: Liggen in een kistje bij de caravan of zelf in de grote kas oogsten. Alleen grote vruchten nemen. Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Je mag 1 per volwassene.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Je moet eerst een heel stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Komkommer: Ze hebben even een groeistop. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. De peulen zijn afgerijpt en opgedroogd. Kan je eventueel nog oogsten als een soort droge erwten.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.



Jan-Jaap Scholten