Op zondagmiddag 9 september is er van 14:00 – 17:00 uur een Open Dag.
Ik organiseer de open dag om nieuwe leden te werven. Om mensen kennis te laten met het zelf-oogsten en dat je daar dan een eerlijke prijs voor betaald. Er moeten genoeg mensen blijven oogsten wil het feestje op het groente-paradijs door blijven gaan. We maken flyers, we doen een persbericht uit. We worden extra actief op facebook en bieden een leuk programma aan om mensen te trekken. Maar dat is niet genoeg. Jij kan ook veel betekenen voor het aantal bezoekers dat komt. De beste ambassadeur van de Nieuwe Akker, ben jij! Jij weet wat het is, dat bijzondere tuintje. Dus neem iemand mee! Vraag je buurvrouw, die kennis, collega, zus. Deel wat flyers uit aan mensen bij jou in de omgeving.
Of plak het achter je (auto)raam; tip van Charlotte. De flyers liggen in een doosje achter de deur van de pipo- wagen. Daar kan je zonder meer een tiental pakken. Wil je meer flyers verspreiden, even met mij overleggen. Als je een digitale flyer wilt uitdelen;klik dan hier..
Er is een weer een leuk programma: Mensen mogen weer zelf groenten oogsten, door een tasje te kopen met uitleg van welke groente, hoe en waar. Ik geef natuurlijk rondleidingen. Er is koffie, thee en limonade. Kinderen kunnen ”stokbroodjes” bakken boven het vuur, Volwassenen kunnen appelcider van Iesselcider proeven en kopen. De imker heeft natuurlijk honing en laat van alles over de bijen zien. En we laten zien hoe je een uien-streng vlecht. En als je een beetje aan het eind van de middag komt kan je om 6 uur aanschuiven bij het oogstfeestmaal. Dat is voor leden, maar je mag een introducee meenemen. Ik zorg voor voldoende uiensoep, koffie en thee. Voorwaarde is dat je zelf ook wat te eten meeneemt. We delen dan ons eten met elkaar. Vrijwilligers van die dag hoeven niet perse iets mee te nemen.

Hulp
Petra en Andrea gaan laten zien hoe je uien vlecht en Marcel helpt in de catering/info tent. Erg fijn!

Maar ik heb nog wat extra hulp nodig. Voor het uitgeven van de oogsttasjes en het evt. begeleiden van het oogsten. En iemand die het kampvuur wil aanmaken en af en toe een houtblok er op gooit zou ook fijn zijn. Dus als je zondagmiddag 9 september tussen 13:30 en 17:30 uur kan helpen dan hoor ik dat graag! Een halve middag helpen kan ook. Ik hoor graag van je!

2018 08 24 muziekOogstfeestmaal voor leden
Traditioneel vieren we in september de rijke oogst die de tuin ons gegeven heeft. Symbolisch altijd met een grote pan uiensoep erbij. Het lijkt me wel leuk om op de tuin samen te eten. We hebben dat eerder gedaan in de vorm van een picknick en dat was heel gezellig. Iedereen nam wat te eten of te drinken mee en dat delen we dan met elkaar. Ik wil dit graag aansluitend aan de open dag doen. Vanaf 18:00 uur. Na of tijdens het eten kunnen we bij het vuur zitten. Er is een muzikaal optreden van The Other Way Around. Een duo met een melodisch, meestal tweestemmig en ietwat melancholisch repertoire.

De band bestaat uit Huig Bergsma (gitaar en zang) en Joren Strijbos (percussie, zang en gitaar). Joren en Huig waren hiervoor de ritmesectie van het avontuurlijke bandje Eggmen, nu zijn ze samen een singer-songwriter duo. Het is duidelijk dat ze door de Beatles beïnvloed zijn en spiegelen zich graag aan de veelzijdigheid van hun latere werk.

Ik zorg voor de uiensoep en de koffie, thee of limonade. Graag voor 2 september laten weten of je komt op 9 september en met hoeveel. Dan weet ik hoeveel zitplaatsen er nodig zijn en hoeveel uiensoep er gemaakt moet worden.

Vakantie
Het was fijn om 6 dagen op vakantie te zijn. Ik ben samen met mijn zoon 4 dagen in Schoorl geweest. Heerlijk die duinen en zee. We zijn een dagje in de branding gaan kanoën. Lekker stoeien met de golven.

2018 08 24 zeekanoEr tegenin roeien en dan op een hoge golf weer naar het strand surfen.vond ik erg leuk! Aansluitend 2 dagen in Amsterdam verbleven. Daar wat cultuur en commercie tot ons genomen. Ik heb aan zee regelmatig een middagdutje gedaan. Ben nu ook weer lekker uitgerust en ben weer naar hartenlust aan het werk.

Tuin
De tuin was tijdens mijn vakantie in goede handen. Henk hield de phytopthora in de tomatenplanten goed in de gaten en Bram voorzag de planten in de kas regelmatig van water. Harry heeft regelmatig de courgettes geoogst. Verder hebben zij, plus Jenny en Jannah hun vaste ochtend op de tuin gewerkt. Dat is erg fijn. Anders had er nu veel onkruid op de tuin gestaan. En was ik niet onbekommerd op vakantie geweest! De eerste zaaiing sperziebonen zijn weer begonnen met een tweede “dracht”. Die mag je dus ook oogsten. Wanneer je tomaten gaat oogsten, dan graag zoveel mogelijk de onderste plukken. Ik moet af en toe de tomatenplanten naar beneden laten zakken en dan haal ik de tomaten die dan de grond raken eraf. Vandaar dat er dan een kistje met tomaten onder het afdakje staat. Als de donkerrode tomaten op zijn, kan je ook de minder rode of oranje tomaten plukken. Die kleuren namelijk later nog rood. Van de Nieuw-Zeelandse spinazie mag je ook hele takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt.

Te oogsten

Andijvie: Krulsoort. Staat achter de kropsla. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene.

Kropsla: Staat helemaal rechts op de tuin, achter het linker teeltbedje met prei. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. Voorzichtig plukken. Er is heel veel. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene. Maar wil je inmaken/invriezen dan mag je tot 1 kilo.

Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 1 per volwassene

Ui. Ligt onder afdakje bij de schommel. 1 ui per volwassene (ongeveer 200 gram)

(Kers)tomaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 10 per volwassene.

Vleestomaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene.(1 grote tomaat)

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Je moet eerst een heel stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Venkel: Staat vlak bij de handpomp. Ze gaan al schieten. Oogsten door met een mes de onderkant door te snijden. Richthoeveelheid: per volwassene 1 venkel(200 gram).

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Komkommer: Ze hebben even een groeistop. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: De planten hebben al een tijdje last van aantastingen. De fut is er een beetje uit. In de grote kas, linker rij. Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Je mag ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.


Jan-Jaap Scholten