Samen eten op het oogstfeest op zondag 9 september

Traditioneel vieren we in september de rijke oogst die de tuin ons gegeven heeft. Symbolisch altijd met een grote pan uiensoep erbij. Het lijkt me wel leuk om op de tuin samen te eten. We hebben dat eerder gedaan in de vorm van een picknick en dat was heel gezellig.

Iedereen nam wat te eten of te drinken mee en dat delen we dan met elkaar. Je mag een introducee meenemen. Ik wil dit graag aansluitend aan de open dag doen. Vanaf 18:00 uur. Na of tijdens het eten kunnen we bij het vuur zitten. Er is een muzikaal optreden van The Other Way Around. Een duo met een melodisch, meestal tweestemmig en ietwat melancholisch repertoire. De band bestaat uit Huig Bergsma (gitaar en zang) en Joren Strijbos (percussie, zang en gitaar). Het is duidelijk dat ze door de Beatles beïnvloed zijn en spiegelen zich graag aan de veelzijdigheid van hun latere werk. Ik zorg voor de uiensoep en de koffie, thee of limonade. Voor 2 september laten weten of je komt en met hoeveel. Dan weet ik hoeveel zitplaatsen er nodig zijn en hoeveel uiensoep er gemaakt moet worden. Ik weet van een tiental mensen dat ze willen komen, maar er hebben zich nog maar 3 mensen opgegeven!

Op zondagmiddag 9 september is er van 14:00 – 17:00 uur een Open Dag.

Ik organiseer de open dag om nieuwe leden te werven. Om mensen kennis te laten met het zelf-oogsten en dat je daar dan een eerlijke prijs voor betaald. Er moeten echter wel genoeg mensen blijven oogsten wil het groente-paradijs door blijven gaan. We maken flyers, we doen een persbericht uit. We worden extra actief op facebook en proberen een leuk programma aan te bieden om mensen te trekken. Maar dat is niet genoeg. Jij kan ook veel betekenen voor het aantal bezoekers dat komt. De beste ambassadeur van de Nieuwe Akker ben jij! Jij weet wat het is, dat bijzondere tuintje. Dus neem iemand mee! Vraag je buurvrouw, die kennis, collega, zus. Deel ook wat flyers uit aan mensen bij jou in de omgeving. Of plak het achter je (auto)raam De flyers hangen onder het afdakje. Daar kan je zonder meer een tiental van pakken. Wil je meer flyers verspreiden, even met mij overleggen. Als je een digitale flyer wilt uitdelen; zie in de bijlage. Er is een weer een leuk programma: Mensen mogen weer zelf groenten oogsten, door een tasje te kopen met uitleg van welke groente, hoe en waar. Ik geef natuurlijk rondleidingen. Er is koffie, thee en limonade. Kinderen kunnen ”stokbroodjes” bakken boven het vuur, Volwassenen kunnen appelcider van Iesselcider proeven en kopen. De imker heeft natuurlijk honing en laat van alles over de bijen zien. En we laten zien hoe je een uien-streng vlecht. En als je een beetje aan het eind van de middag komt kan je om 6 uur aanschuiven bij het oogstfeestmaal. Dat is voor leden, maar je mag een introducee meenemen. Ik zorg voor voldoende uiensoep, koffie en thee. Voorwaarde is dat je zelf ook wat te eten meeneemt. We delen dan ons eten met elkaar. Vrijwilligers van die dag hoeven niet perse iets mee te nemen. Petra en Andrea gaan laten zien hoe je uien vlecht, Marcel en Sinie helpen in de catering/info/oogsttas- tent. Erg fijn!

Tuin

Fijn dat er de afgelopen tijd weer water uit de hemel komt. Weilanden kleuren weer groen en de groenten groeien nu ook zonder mijn hulp flink door. Door de regen kon ik ook een paar dagen weg! Het onkruid groeit ook goed. Ik heb samen met Harry veel groot onkruid getrokken en er is flink tussen de phacelia geschoffeld. Op de sla en andijvie zit luis. Wanneer je wat zout in water oplost en daar de bladgroente in wast, laten de luizen makkelijk los.


2018 08 rucolaInmiddels heb ik voor de 2e keer rucola, raapsteel en radijs gezaaid. De eerdere zaaiing raapstelen en radijs, die ik voor mijn vakantie heb gezaaid, kunnen we al gaan oogsten! Doordat het de laatste tijd wat minder warm en zonnig was, waren er ook wat minder rijpe tomaten. Er is nu mooie suikermais. Kan ik je aanbevelen. Van de Nieuw-Zeelandse spinazie mag je ook hele takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. De eerste pompoenen zijn rijp. Ik wil echter pas starten met de oogst op en na het oogstfeest. Er zijn niet heel veel uien meer. En omdat we op de open dag uien willen vlechten heb ik onze eigen uien met staarten nodig. Bezoekers vinden het leuk om die gevlochten uien-strengen te kunnen kopen. Ter compensatie heb ik wat biologische uien ingekocht. Het zijn uien uit de polder. Die kan je dan nu meenemen.


Te oogsten

\Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Links naast de prei het paadje inlopen en dan na 15 meter aan de linker kant. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Andijvie: Krulsoort. Staat achter de kropsla. Zit wat luis op. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene.

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. Voorzichtig plukken. Er is heel veel. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene. Maar wil je inmaken/invriezen dan mag je tot 1 kilo.

Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 1 per volwassene

Ui. Ligt onder afdakje bij de schommel. 1 ui per volwassene (ongeveer 200 gram)

Kerstomaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 10 per volwassene.

Vleestomaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene.(1 grote tomaat)

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan links op de tuin. Je moet eerst een heel stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Radijs: Staan helemaal rechts op de tuin. Links naast de prei het paadje inlopen en dan na 25 meter aan de linker kant. Zijn eerst nog klein. Eerst even voelen/kijken welke al dik genoeg zijn voordat je ze uit de grond trekt! Hoeveelheid: 8 per volwassene

Kropsla: Staat helemaal rechts op de tuin, achter het linker teeltbedje met prei. Zit wat luis op. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Venkel: Staat vlak bij de handpomp. Ze zijn al flink aan het schieten. Oogsten door met een mes de onderkant door te snijden. Richthoeveelheid: per volwassene 1 venkel. Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook halve takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Komkommer: De planten zijn niet meer zo productief. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: De planten hebben al een tijdje last van aantastingen. De fut is er een beetje uit. In de grote kas, linker rij. Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Je mag ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten