Aanstaande zondagmiddag 9 september is er van 14:00 – 17:00 uur een Open Dag.

Ik heb het er in de vorige oogstberichten al over gehad. Ik organiseer de open dag om nieuwe leden te werven. Er stoppen ook af en toe leden. Dus er moeten er ook weer bij komen. Plus als het aantal netto groeit, kan het bedrijf de Nieuwe Akker zich beter verder ontwikkelen. Dus als je voor aanstaande zondag nog wat kan doen om bezoekers naar de Open Dag te krijgen, zou dat mooi zijn. En weet; de persoonlijke benadering werkt het best! Dus neem iemand mee! Vraag je buurvrouw, die kennis, collega, zus. Deel ook wat flyers uit aan mensen bij jou in de omgeving. De flyers hangen onder het afdakje. Daar kan je zonder meer een tiental van pakken. Als je een digitale flyer wilt uitdelen; Klik dan hier.

2018 09 06 oogstfeest

Er is een weer een leuk programma:
Mensen mogen weer zelf groenten oogsten, door een tasje te kopen met uitleg van welke groente, hoe en waar. Ik geef natuurlijk rondleidingen. Er is koffie, thee en limonade. Kinderen kunnen ”stokbroodjes” bakken boven het vuur, Volwassenen kunnen appelcider van Iesselcider proeven en kopen. De imker heeft natuurlijk honing en laat van alles over de bijen zien. En we laten zien hoe je een uien-streng vlecht. Kortom; de moeite waard.

Samen eten op het oogstfeest op zondag 9 september

Traditioneel vieren we in september de rijke oogst die de tuin ons gegeven heeft. Symbolisch altijd met een grote pan uiensoep erbij. Het lijkt me wel leuk om op de tuin samen te eten. We hebben dat eerder gedaan in de vorm van een picknick en dat was heel gezellig. Iedereen nam wat te eten of te drinken mee en dat delen we dan met elkaar. Je mag een introducee meenemen. Ik wil dit graag aansluitend aan de open dag doen. Vanaf 18:00 uur. Na of tijdens het eten kunnen we bij het vuur zitten. Ik heb ook muzikanten uitgenodigd. Er hebben zich echter maar 11 mensen opgegeven. Ik laat het nu aan de muzikanten of ze dit de moeite waard vinden om te komen. Ik zorg voor de uiensoep en de koffie, thee of limonade. Heb je je niet opgegeven, maar wil je toch komen. Dat kan. Dan wel een stoeltje meenemen.

Tuin

2018 09 06 tomatenEerder heb ik geschreven over maatregelen om de tomaten(en aardappelen)ziekte phytopthora buiten de deur te houden. Zo is na het constateren van phytopthora bij de aardappelen, het loof afgemaaid. Er is 2 x preventief met een aftreksel van heermoes gespoten. En de tomatenplanten zijn met lavapoeder bestoven. Begin augustus zag ik de eerste bladeren met de gevreesde schimmel erop. Ik had van een collega-tuinder gehoord dat boven de 42 graden de schimmel dood gaat. Dus heb ik de planten een warmtebehandeling gegeven door op een zonnige en warme dag de kas dicht te doen. En dat werkte. Tot afgelopen weekend. Ik constateerde weer plekken op de bladeren. Een warmte behandeling lukt niet meer. Ik krijg het niet meer boven de 42 graden in de kas. Ik heb nu de tomatenplanten met kopersulfaat bespoten. Dit middel, ook wel Beaurdouxse pap genoemd, wordt zeer veel gebruikt in de druiventeelt. Het is in Frankrijk en Belgie in de biologische landbouw toegestaan. Dus als je wijn drinkt, heb je er waarschijnlijk al mee te maken gehad. Er zit dus nu ook wat kopersulfaat op de vruchten.

Dus na de oogst, de tomaten eerst goed afspoelen met water! Het is aan jou of je deze tomaten wilt eten. Wil je dit niet, dan mis je niet veel. Als ik de planten niet behandeld had, dan waren ze binnen een paar weken dood en waren er ook geen tomaten meer. Ik stel trouwens voor om even een week geen tomaten te oogsten. Dan hebben de tomaten weer even de tijd om rood te kleuren.

Ik heb de lege stukken grond op de tuin ingezaaid met winterrogge. Dit om de tuin zoveel mogelijk bedekt met een gewenst gewas te houden. Rogge kan goed tegen vorst en houd dus ook in de winter de bodem bedekt. In het voorjaar wordt de rogge als groenbemester in de grond geploegd. De helft van de aardbeienplanten waren al eerder door Jannah flink onder handen genomen door alle ranken er af te knippen en lege plekken op te vullen.


Afgelopen dinsdag heeft Bram de 2e helft gedaan. Dan dragen ze volgend jaar aardbeien. Ik was met de tractor de grond aan het bewerken en bleef met een werktuig achter een hoek van de grote kas haken. Die hoekboog is dus nu verbogen en het plastic is een stukje gescheurd. We gaan het mettertijd weer repareren.

Te oogsten


Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 1 per volwassene

Radijs: Staan helemaal rechts op de tuin. Links naast de prei het paadje inlopen en dan na 25 meter aan de linker kant. Zijn eerst nog klein. Eerst even voelen/kijken welke al dik genoeg zijn voordat je ze uit de grond trekt! Hoeveelheid: 8 per volwassene

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Links naast de prei het paadje inlopen en dan na 15 meter aan de linker kant. Het worden al flinke stelen. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Andijvie: Krulsoort. Staat achter de kropsla. Zit wat luis op. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene.

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. Voorzichtig plukken. . Niet de dikste plukken; die zijn draderig. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Ui. Ligt onder afdakje bij de schommel. 2 uien per volwassene (ongeveer 400 gram)

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan links op de tuin. Je moet eerst een heel stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Links naast de prei het paadje inlopen en dan na 20 meter aan de linker kant. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook halve takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Komkommer: De planten zijn niet meer zo productief. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten