Afgelopen zondag was Open dag op de tuin. We hadden er prachtig weer bij. Zonnetje en niet te warm. Iesselcider, "onze imker" en de uienvlechter's lieten hun producten zien en vertelde daarover. Ik gaf rondleidingen over de tuin. En de kinderen vonden de weg naar het kampvuur om daar broodjes te bakken. Daarnaast hebben een aantal mensen een oogsttas gekocht waarmee ze groenten konden gaan oogsten. Het was erg gezellig, maar niet zo druk. 1 gezin heeft een proefabonnement genomen. Bij Iesselcider kon je de cider proeven. Dat heb ik gedaan. Het is een droge friszure cider met een heel klein prikkeltje. Een natuurcider gemaakt van 100% vers ongepasteuriseerd appelsap zonder toevoegingen. De cider wordt eenmaal per jaar na de appeloogst door cidermakers Rob en Marin ambachtelijk gemaakt bij klooster Sion, van tientallen oude appelrassen die je nog vindt in de hoogstamboomgaarden langs de IJssel. Deze cider is nu te koop op de Nieuwe Akker.
2018 09 14 ciderHet zit in mooie flessen van een halve liter en het kost € 5,00 per fles. Voor meer info zie www.iesselcider.nl
Hilbrand de imker van de Nieuwe Akker had ook weer potjes met lekkere nieuwe honing bij zich. Die zijn dus ook weer te koop op de tuin.
Zie onderaan de oogstlijst.

2018 09 14 samen etenNa de opendag hebben we 's avonds met een groepje mensen op de tuin gegeten. Iedereen had lekker eten meegenomen. Gerechten gemaakt met producten van de tuin. Uiensoep, suikermaiskoekjes, Nieuw-Zeelandse spinazietaart en een heerlijke salade. Ook dat was erg gezellig. Dank aan de mensen die geholpen hebben om deze dag mogelijk te maken. Met name Sinie, Petra, Andrea, Hester, Sandra, Marcel, Hilbrand en Andre. Dank!

Tuin
De tomaten zijn nu zover afgerijpt dat ze weer geoogst kunnen worden. Er zit wel kopersulfaat op. Zie vorig oogstbericht, nr. 37. Dus als je die oogst, wel goed wassen voordat je ze opeet.


De oranje hokkaido-pompoenen zijn er weer volop.
Het is de bedoeling dat je hiervan thuis een voorraad aanlegt. Pompoen kan je vaak nog maanden bewaren. Ik leg ze thuis gewoon in de woonkamer. Maar op een andere droge plek, bijvoorbeeld op zolder of in een vorstvrije schuur kan ook. Je moet ze niet wassen. Dan beschadig je snel de beschermende waslaag die op de huid van de pompoen zit. De eventuele grond die nog aan de pompoen zit op laten drogen en er dan voorzichtig afhalen met bijvoorbeeld een zachte borstel. Laten we maar eens beginnen met een voorraad aanleggen van ongeveer 5 kg pompoen per volwassene. Hoe eerder je dat doet, hoe beter de bewaarbaarheid. De pompoenen worden er op het land niet beter op. Bovendien moeten ze voor de eerste nachtvorst van het land af zijn. Dus wat er dan nog op het land ligt, moet ik er dan zelf afhalen en ergens vorstvrij opslaan. Ik zal kijken of ik een kruiwagen op de parkeerplaats kan zetten. Kan je die gebruiken om al je groenten en pompoenen in te vervoeren.

Ik had spinazie gezaaid. Helaas is deze zaaiing niet gelukt. Ik denk dat het te nat was.

We gaan ook beginnen met het oogsten van groenlof. Ze staan wat dicht op elkaar en we gaan dus oogsten om te dunnen. Groenlof (of suikerbrood) is een vergeten groente die je in de meeste kookboeken niet tegenkomt. De officiële naam is Groenlof, maar in Limburg en België wordt het Suikerbrood genoemd. De plant is familie van de witlof en andijvie en kan een beetje vorst verdragen. Vandaar zeer geschikt voor de najaarsteelt. Kenmerkend is de iets bittere smaak. Verwijder de groene toppen als je niet van bitter houdt. Groenlof is ook lekker als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren. Ik zelf maak er altijd stamppot van.

Deze week ook knolselderij op het oogstmenu. Met knolselderij kan je veel meer doen dan alleen in de snert. Je kan er frietjes van maken of wat ik vaak doe; Ik snijd ze in 1 cm. dikke plakken, bak iedere kant ongeveer 5 minuten. Als je er met een vork makkelijk in kan prikken is het gaar. En dan net voor het serveren een plak kaas erop. Even laten smelten en klaar is Kees.

In de kleine tunnelkas wil ik winterpostelein en veldsla gaan zaaien. Hiertoe heb ik de droge kasgrond langdurig nat gemaakt, zodat het weer water opneemt. Daarna de ene helft van compost voorzien en de andere helft van mest. Vervolgens heb ik het gedeelte met compost losgetrokken met een cultivator en het gedeelte met mest omgespit. Daarna weer water gegeven en met rust gelaten. Dan eerst het onkruid op laten komen en dat weer weg schoffelen. Dit noemen ze een vals zaaibed maken. Deze week zaai ik de veldsla.

Te oogsten

Oranje hokkaido pompoen. Staan ongeveer op het middelste gedeelte van de tuin. Oranje pompoen met verkurkt steeltje zoeken en met een snoeischaar de steel door knippen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene Leden mogen meer(5 kg)om thuis op te slaan!

Venkel: Staat vlak bij de handpomp. Oogsten door de onderkant door te knippen of snijden(is hard!) Richthoeveelheid: per volwassene 1 venkel (200 gram).

Groenlof: Kan je goed ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. We oogsten om te dunnen! Dus alleen een krop nemen die dicht tussen 2 planten in staat. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. 1 per volwassene.

Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de rechter rijen oogsten. Een dikke groene kolf uitzoeken met een donkere pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 1 per volwassene.

Andijvie: Krulsoort. Staat achter de kropsla. Zit wat luis op. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene.

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. Voorzichtig plukken. . Niet de dikste plukken; die zijn draderig. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Ui. Ligt onder afdakje bij de schommel. 1 ui per volwassene (ongeveer 200 gram)

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook halve takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Zomerpastinaak: Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan links op de tuin. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Vleestomaat. Zijn behandeld met kopersulfaat, lees hierboven. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene.(1 grote tomaat). Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Kerstomaat: Zijn behandeld met kopersulfaat, lees hierboven. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 12 per volwassene. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Links naast de prei het paadje inlopen en dan na 15 meter aan de linker kant. Het worden al flinke stelen. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Radijs: Staan helemaal rechts op de tuin. Links naast de prei het paadje inlopen en dan na 25 meter aan de linker kant. Staan flink in het onkruid. Hoeveelheid: 8 per volwassene

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Links naast de prei het paadje inlopen en dan na 20 meter aan de linker kant. Staan flink in het onkruid. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad stekt.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Komkommer: De planten zijn niet meer zo productief. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten