Grond Vorige week berichtte ik over de zoektocht naar grond. Er worden wel vorderingen gemaakt, maar er is nog steeds geen zekerheid. Ik ben begonnen aan een artikel over de Nieuwe Akker om dan daarmee de boer op te gaan. Naar de pers, gemeente, sociale media, etc. Het is wel handig als we 1 duidelijk verhaal vertellen. Ik had een aantal mensen gevraagd om op dit artikel te reageren en ik dank hen voor de reacties. Ik ga ermee aan de slag.

Tuin De kans op nachtvorst neemt toe. Dus dat betekent dat we de pompoenen van het land moeten halen.

Deze week zijn ook de butternut-pompoenen aan de beurt(zie foto). Dus je mag naast de oranje pompoenen nu ook de bruine kalabas achtige pompoenen van het land halen. Op de parkeerplaats staat een kruiwagen, die je kan gebruiken om de pompoenen en andere groenten in te vervoeren.

2018 09 27 pompoenenWist je: Dat je de schil van veel pompoenen, zoals de oranje hokaiddo pompoen niet hoeft te schillen! Die wordt tijdens de bereiding gewoon zacht! En dat je knolselderij heel simpel kan bakken? Schil de knol. Snijdt in 1 cm dikke plakken. Beide kanten kort bakken (Ong. 5 minuten, totdat je er met een vork in kan prikken) Een plak kaas erop, laten smelten en serveren. Simpel en lekker!

Verzoekje. Voor diegene die met de auto komen. Graag niet de auto op het rechtergedeelte van de parkeerplaats zetten. Daar loopt namelijk het fietspaadje. Bij voorbaat dank.

 

Te oogsten

Pompoen. Alle soorten. Staan ongeveer op het middelste gedeelte van de tuin. Mooie pompoen(en) uitzoeken en met een snoeischaar de steel door knippen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene Je mag meer om thuis op te slaan!

Venkel: Staat vlak bij de handpomp. Oogsten door de onderkant door te knippen of snijden(is hard!) Richthoeveelheid: per volwassene 1 venkel (200 gram).

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Raapstelen: . Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de nieuwe rucola. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. En achteraan in de linker rij kan je weer de robuuste Saxa sperziebonen plukken. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de 2 meest rechtse rijen en dan de laatste 20 meter oogsten. Een dikke groene kolf uitzoeken met een donkere pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 1 per volwassene.

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan links op de tuin. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rucola: Nieuwe teelt. Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Dille: Jonge plantjes. Heeft zichzelf uitgezaaid. Staat op de oude plek; rechts van de snijbiet. Oogsten door wat blad af te snijden. 1 bosje per volwassene.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter de dille Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Voor de liefhebber

Radijs: Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de raapstelen. Hoeveelheid: 8 per volwassene.

Vleestomaat. Zijn behandeld met kopersulfaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene.(1 grote tomaat). Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Kerstomaat: Zijn behandeld met kopersulfaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 12 per volwassene. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Zomerpastinaak: Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!

Andijvie: Krulsoort. Staat op rechter gedeelte, een eindje achter het eerste preibed. Zit wat luis op. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook halve takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad stekt.

Komkommer: De planten zijn niet meer zo productief. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten