2018 10 18 zaaienVorige week vrijdag was ik in de veronderstelling dat het zondag zou gaan regenen.

De dagen ervoor hadden we al veel kweekwortels uit de grond gehaald. En grote delen van de tuin schoongemaakt.. Lotte en ik hebben vrijdag alle schone stukken met rogge ingezaaid.

We doen dat met een zaaibak en strooien het breedwerpig over het land. Daarna harken we met de cultivator achter de tractor de rogge in de grond. Echter het ging niet regenen. En het gaat voorlopig ook niet regenen. Dus heb ik de sectorsproeier weer van stal gehaald en ben maandag begonnen met beregenen. Afgelopen woensdag hebben we de grond, de plantspiegels, onder de bessenstruiken schoongemaakt. We merkten dat de grond nog erg droog is. Na het schoonmaken hebben we de struiken flink water gegeven. Vervolgens hebben we de plantspiegels met een bladmulch afgedekt. Dit om verdamping van water en dus uitdroging van de grond onder de bessenstruiken tegen te gaan.

2018 10 18 witlofWitlof Sinds 2015 zijn we ook witlof gaan telen. Dit naar aanleiding van een aantal Belgische zelfoogsttuinen, waar ze dit ook doen. Witlof krijg je door de witlof plant te telen. Die uit te graven. Blad eraf snijden. En wat dan weer op de wortel uitloopt is de witlof.

Ik teel de witlof pennen, waarna we dan thuis in een grote emmer of een diepe bak de witlof kunnen gaan trekken. Zie verder op de oogstlijst bij "Voor de liefhebbers". Je kan ook even op de volgende website kijken: Sjeftuintips

Stoofperen We hebben een kist stoofperen van de buren(bij de Croddenbrug) gekregen. Met de hand geplukt door Wim en Bert. Ik zet hem neer bij de caravan. Voor de liefhebbers.

Pompoen Er is weer nachtvorst in aantocht. Dus als je nog meer pompoenen thuis wilt opslaan, neem alsjeblieft mee! Van mij mag je er thuis zo 10 stuks neerleggen. Op de parkeerplaats staat een kruiwagen, die voor het vervoer van de groenten tussen tuin en parkeerplaats gebruikt kan worden.

Chinese kool Hier hebben we ook veel van! Chinese kool smaakt prima in Oosterse, maar ook in Europese gerechten. Door zijn knapperige en enigszins zoete smaak doet Chinese kool het ook vaak goed bij kinderen. Je kan er ook goed salade van maken. Op de website van de Nieuwe Akker staat een recept in combinatie met bleekselderij. Met de groenselderij van de tuin lukt het ook vast wel. Klik op Recept

Toekomst Vorig oogstbericht had ik het over ons huidige dominerende voedsel systeem. Waarin het systeem van supermarkten er voor zorgt dat boeren de grenzen van de draagkracht van mens, dier en bodem opzoeken en overschrijden. Afgelopen week keek ik op NPO naar de aflevering van De Monitor; "Schade door bestrijdingsmiddelen. Waterkwaliteitsnormen worden ruim bij de helft van de meetpunten in Nederland overschreden. Toch blijven we onnodig veel bestrijdingsmiddelen gebruiken. Hoe komt dat?En wat doet dat met onze omgeving?" Aan het eind van de aflevering hoor je de geintervieuwde boer ook letterlijk zeggen; "de afnemer wil zo weinig mogelijk betalen, dus het moet zo goedkoop mogelijk geteeld worden. Dus zo hoog mogelijk opbrengst, met zo min mogelijke kosten. Dat kan alleen met gif" De kosten van het vergiftigen van het milieu worden niet meegerekend en zijn ook niet voor saldo van de boer. Wel voor ons allemaal, voor onze samenleving en die van onze kinderen. Wil je deze uitzending zien? Ga naar: De Monitor.

Te oogsten

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Groenlof: Kan je goed ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. We oogsten om te dunnen! Dus alleen een krop nemen die dicht tussen 2 planten in staat. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Bindsla: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Zit wat luis op. Kropje uitzoeken en onder doorsnijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert en gewoon type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. In de linker rij kan je ook sperziebonen plukken. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan vlak bij de pomp. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Dille: Jonge plantjes. Heeft zichzelf uitgezaaid. Staat op de oude plek; rechts van de snijbiet. Oogsten door wat blad af te snijden. 1 bosje per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter de dille Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Voor de liefhebber

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Aubergine: In de grote kas, linker rij. Alleen grote vruchten(vanaf 200gr) nemen! Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Er is niet heel veel. Dus zolang de voorraad strekt. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de grote kas. Zie bordje. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Pompoen. Butternut en/of Hokkiado. Liggen in de kleine tunnelkas. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene. Jaarabonnement-houders mogen meer om thuis op te slaan!

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de nieuwe rucola. Worden al groot. En wat vezeliger. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Vleestomaat. Zijn behandeld met kopersulfaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene.(1 grote tomaat). Zolang de voorraad strekt. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Kerstomaat: Zijn behandeld met kopersulfaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 6 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Stoofperen We hebben een kist stoofperen van de buren(bij de croddenbrug) gekregen. Ik zet hem neer bij de caravan. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuw Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook halve takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten