Water Als je er doorheen moet is het soms niet fijn, maar de regen is voor de tuin een zegen. We hebben het echt nodig. Je kan het je haast niet voorstellen, maar een paar weken geleden vond ik nog kurkdroge plekken in de bodem van de tuin. De herfst en winter is dé periode waarin de bodem zijn watervoorraad weer aanvult. De bodem van onze grote moestuin heeft een dikke zwarte laag van zeker 80 cm dik. Deze laag zit vol met organische stof, humus, schimmels, bacteriën, insecten, mineralen en nog veel meer. Het is een wereld op zich. Die veel water op kan nemen. Eigenlijk was deze dikke levende bodem onze redding tijdens de droogte van afgelopen zomer. Ik kon met het sproeien alleen de bovenste laag nat krijgen en vooral het jonge spul aan de gang houden, maar de groenten gingen zodra ze het konden met hun wortels de diepte in. In de droge periode zakte het vocht in de bodem elke maand zo'n 10 a 15 cm om op het laatst onder in de bodem terecht te komen op zo'n 60 cm diepte. Alleen hier vond ik nog vocht en dus leven zoals regenwormen. En de wortels van groenten die helemaal naar deze diepte gegroeid waren! De meeste bodems hebben een teeltlaag van zo'n 30 cm dik. Op zo'n bodem moet je bij een langdurige droogte dus veel meer en vaker water geven. Dan heb je een waterbron met hele grote capaciteit nodig en een enorme beregenings-installatie. Dus ik ben blij met de bijzondere grond die we nu hebben!

Vorst Mogelijk krijgen we volgende week weer wat nachtvorst. Het kan zijn dat er dan weer wat doeken over de vorst gevoelige groenten gelegd worden. Tijdens het oogsten even eraf halen en daarna weer terugleggen.

2018 12 07 pompoenPompoen Ik had ze eigenlijk tot de kerst willen bewaren, maar zolang houden ze het niet. Dus komen ze nu op het menu. Het mini-pompoentje Sweet Dumpling.

Pompoenen zijn zeer oude cultuurgewassen en vormen samen met kalebassen en komkommers een familie. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten als borrelhapje. Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartsziekten. Foliumzuur (B11) is een belangrijke speler in het vitamine B-complex en zorgt voor een gezond zenuwstelsel en een sterk immuunsysteem. Ook speelt het een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en het DNA.
Sweet dumpling pompoenen zijn mooie, kleine, witte pompoen met donkergroene strepen en diepe ribben. Ze hebben heerlijk zoet, oranje vruchtvlees. De pompoen is wat kleiner dan een gewone oranje of groene pompoen en goed te gebruiken om te vullen met andere ingrediënten. Wil je iets bijzonders op tafel zetten, dan is deze gevulde mini-pompoen uit de oven zeer geschikt. In de bijlage staat een recept.

Laarzen en klompen Ivm de regen, kan het wat modderig worden op de tuin. Voor als je schoenen schoon wil houden. In de kleine tunnelkas staan laarzen en klompen voor algemeen gebruik.

Te oogsten

Mini-pompoen Sweet dumpling: Liggen achter de deur van de Pipo wagen. Richthoeveelheid: 1 per persoon.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Beginnen waar bordje staat. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat links op de tuin. Rechts naast de winterwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer! Wel het dubbele.

Boerenkool of palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de grote kas. Zie bordje. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Zomerwortels: Staan op teeltbed vlak bij de pomp. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Winterwortel: Om thuis op te slaan. Staat links op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Savooi kool: Ligt klaar in kisten achter de deur van de pipowagen of van het land halen. Hoeveelheid; Ongeveer 500 gram/volwassene.

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten.

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Er zijn alleen nog maar hele grote. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter de dille Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.



Jan-Jaap Scholten