2018
Kerst is weer voorbij en we kunnen ons gaan opmaken voor het nieuwe jaar. Wat ik voor plannen ga maken voor het nieuwe jaar, hangt natuurlijk sterk af van hoe het in het afgelopen jaar gegaan is. Nou, wat voor jaar was dit voor de Nieuwe Akker? Wat heeft dit jaar geleerd? Dit jaar zal iig de boeken ingaan als het jaar van de droogte. En wat ik geleerd heb is, dat we dankzij de bijzondere grond van de moestuin, de droogte goed doorstaan hebben. Sterker nog, we hebben door de extra warmte en zon, grote oogsten gerealiseerd! Denk maar aan de overvloed pompoenen van dit jaar. Hoe kan dit? Er is namelijk maar een beperkte en kleine beregeningsinstalatie. Dat komt omdat er een soort enkgrond op de tuin is. Een grond met een hele dikke humuslaag. Een dikke laag zwarte grond van 50 tot 80 cm dik! Deze dikke laag met organische stof en humus zit op de Nieuwe Akker vol met leven. Deze dynamische onderwereld was onze redding. Dankzij het enorme waterbergend vermogen konden de groenten met hun wortels na 3 maanden droogte nog water vinden! Je kan bijvoorbeeld aan de pastinaken goed zien dat ze de diepte in gegroeid zijn. Ze zijn erg lang.

Groei
Doordat de oogsten door de droogte niet verloren gingen, kon ook het aantal oogstabonnementen blijven groeien. Ik had namelijk voor ongeveer 125 abonnementhouders groente geteeld. En die zijn er ook gekomen! Ik heb nu zelf een wachtlijstje! Eindelijk een keer vol. Na 7 jaar! Erg fijn. Ik merk dat er nu ook eindelijk een rendabele economie in de Nieuwe Akker zit. Dus ik wil die groei ook proberen voort te zetten. Ik denk dat ik voor volgend jaar voor 150 abonnementen ga. Een groei van 20 procent. Dat betekend ook meer uren maken, wat ik vooral in het hoogseizoen goed moet zien te organiseren. Het liefst wil ik dat er genoeg structurele vrijwilligers zijn. Vrijwilligers op de tuin krijgen een gratis oogstabonnement. Een oogstabonnement vertegenwoordigt een waarde aan groenten van ongeveer 600 euro. Ik heb de hulp in ieder geval nodig vanaf juni t/m september. Dat is 4 maanden. Is ongeveer 16 weken. 1 ochtend per week is 3 werkuren. 16 x 3 = 48 uur. Als je 600: 48 = 12,5. Dat betekent dat helpen op de Nieuwe Akker je € 12,5 per uur op kan leveren! Naast de voldoening om met een groepje lekker buiten te werken. Lekker contact met de medemens, natuur en de aarde! Als je denkt dit is misschien wel wat voor mij. Neem gerust vrijblijvend kontakt met me op. Of als je iemand anders kent voor wie dit interessant kan zijn. Tip die persoon! Indien nodig ben ik bereid om ook een bescheiden financiele vergoeding te bieden! Dus help de Nieuwe Akker het nieuwe jaar door! Denk mee. Alvast bedankt!

2018 12 28 sterrenPlannen
Fijn om plannen te hebben voor het nieuwe jaar. Plannen om te werken aan het verbeteren van iets positiefs. Iets wat goed voelt!

Ik wens je dan ook mooie plannen voor het nieuwe jaar! En in ieder geval: Een groeizaam jaar! Vooral van binnen. Happy new year!

Pompoen
In het groente-aanbod verandert er weinig ten aanzien van vorige week. Met dit verschil dat de Oranje en Sweet Dumpling pompoenen naar behoefte meegenomen mogen worden. Ze blijven niet zo heel lang goed meer, verwacht ik. Dus hou je niet in. Ze moeten op!

Laarzen en klompen
Voor als je schoenen schoon wilt houden. In de kleine tunnelkas staan laarzen en klompen voor algemeen gebruik.


Te oogsten

Boerenkool of palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Rode kool: Liggen klaar in de tunnelschuur, bij de tractor. In een grote groene houten kar.
Richthoeveelheid: Kleinere kool voor 1 persoon. Grotere voor meer personen

Oranje of Sweet Dumpling pompoen: Ze moeten op! Blijven nl. niet heel lang goed meer. Meenemen naar behoefte. Ze liggen in de kleine tunnelkas.

Savooi kool: Staat tussen de overige koolsoorten. Oogsten door stengel door te knippen of met een groot sterk mes net onder de kool te snijden. Hoeveelheid 1 per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer! Wel het dubbele.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed achterlaten.


Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op het koolperceel. Zie bordje. Je moet even zoeken naar mooie spruiten Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter! Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterwortel: Om thuis op te slaan of zo te eten. Staat links op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Schorseneren: Staat links op de tuin. Rechts naast de winterwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Knolselderij: Liggen in een kist achter de deur van de pipo-wagen. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode biet: Staat klaar in de pipo wagen. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de grote kas. Zie bordje. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Ziet er niet meer zo florissant uit, maar misschien kan je er nog wat van maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Oranje of Butternut-pompoen: Voor diegene die nog weinig pompoen hebben gehad. Ze liggen in de kleine tunnelkas.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten