Ik wens je een gezond en voorspoedig 2019!
En veel oogstplezier op de Nieuwe Akker.


Een nieuw begin
2019 01 04 akker Het nieuwe jaar is begonnen. Dat betekent dat ik weer ga toe werken naar een nieuw teeltseizoen. De echte start is wanneer ik in maart de tuin weer klaar ga maken. De gewasresten klein maken, bemesten en ploegen. Na het ploegen, is er weer een maagdelijk stuk land, een nieuw begin, waarin de tuin dan weer langzaam, maar zeker vorm gaat krijgen. Voor die tijd moet er nog van alles gebeuren. Zo moet ik een nieuw teeltplan maken. Een voorbeeld vind je hier onder.

Waar ga ik wat telen? En hoeveel, en wanneer? Ik verdeel de groenten in 5 groepen; Wortel-, Vrucht-, Peul-, Blad- en Koolgewassen. Elke groep moet op een ander stuk grond als het jaar daarvoor terechtkomen. Dat is de zogenaamde vruchtwisseling. Bij koolgewassen is het zo dat je het best, pas na 4 jaar weer op hetzelfde stuk grond terecht komt. En bij peul-achtigen zelf niet eerder als na 7 jaar! Daarnaast moet ik rekening houden met de bemesting. Zo kan je wortel-gewassen het best niet op verse mest zetten. Die teel je op "oude kracht". Dat wil zeggen op een stuk, wat het jaar daarvoor bemest is. Ik kijk ook naar de "vruchtopvolging". Bijvoorbeeld; witlof teel je liever niet na andijvie. Je hebt dan een grotere kans op problemen met aaltjes en schimmels. Kortom het is even puzzelen, waar je wat kan telen. Ik hou verder niet van puzzelen, maar dit vind ik dan wel weer leuk.

Samen sta je sterk
De zoektocht naar een vaste plek voor de Nieuwe Akker is een doorgaand proces. Ik ben al een tijdje bezig. Maar in het kader van; samen sta je sterk, heb ik een aantal "leden" of anders gezegd; oogstabonnementhouders benaderd om de krachten te bundelen. Binnenkort komen we voor het eerst bijeen. Wordt vervolgd.

Laarzen en klompen
Voor als je schoenen schoon wilt houden. In de kleine tunnelkas staan laarzen en klompen voor algemeen gebruik.


Te oogsten

Boerenkool of palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Rode kool: Liggen klaar in de tunnelschuur, bij de tractor. In een grote groene houten kar. Richthoeveelheid: Kleinere kool voor 1 persoon. Grotere voor meer personen

Winterwortel: Om thuis op te slaan of zo te eten. Staat links op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Savooi kool: Staat tussen de overige koolsoorten. Oogsten door stengel door te knippen of met een groot sterk mes net onder de kool te snijden. Hoeveelheid 1 per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer! Wel het dubbele.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed achterlaten.


Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op het koolperceel. Zie bordje. Je moet even zoeken naar mooie spruiten Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter! Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Schorseneren: Staat links op de tuin. Rechts naast de winterwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Sweet Dumpling pompoentjes: Ze moeten op! Blijven nl. niet heel lang goed meer. Meenemen naar behoefte. Ze liggen in de kleine tunnelkas. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Knolselderij: Liggen in een kist achter de deur van de pipo-wagen. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode biet: Staat klaar in de pipo wagen. Alleen nog hele grote! Zolang de voorraad strekt

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de grote kas. Zie bordje. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Is bijna op. Zolang de voorraad strekt.

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Ziet er niet meer zo florissant uit, maar misschien kan je er nog wat van maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bos af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene. zolang de voorraad strekt.

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.



Jan-Jaap Scholten