2019 01 10De tuin heeft de harde wind goed doorstaan. De schade beperkte zich tot een weggewaaide instructie voor het trekken van witlof. Het was goed weer om binnen te zitten. Ik heb bepaald wat ik aan zaai- en pootgoed voor komend seizoen nodig heb, en heb dat vervolgens besteld. Toen ik 7 jaar geleden begon met de Nieuwe Akker, kweekte ik alle groenten zelf op. De tuin was toen ook al van vergelijkbare omvang als nu. Toen de tuin in september op zijn hoogtepunt was, realiseerde ik me dat de hele tuin uit één doos met zaden is voortgekomen. Al die groene structuren, al die kleuren en al dat voedsel. Magic! Nu koop ik langzaam maar zeker ook steeds meer plantgoed in, maar het grootste gedeelte kweek ik nog zelf op. En steeds realiseer ik me, wanneer de bezorger de doos met zaadgoed aflevert; ik de belofte van een nieuw wonder heb gekregen.

Een klein deel van de zaden komt van de tuin zelf. Zo hebben we zelf sperziebonen en peultjeszaden gewonnen. Deze bonen/peulen werden niet geoogst en konden aan de plant afrijpen. Aan het eind van de zomer zijn deze planten in een big bag gestopt om vervolgens later de zaden uit de gedroogde peulen te halen. Ik heb de sperziebonen al gedaan. Nu nog de peultjes doen. Ik heb van beide soorten 500 gram nodig. Als ik het zou kopen kost het ongeveer € 20 voor zowel de sperzieboon als de peultjes. Ik was ongeveer een uur met de sperziebonen doppen en wannen bezig. Dus voor dit zaad de moeite waard om het zelf te winnen!

Laarzen en klompen
Voor als je schoenen schoon wilt houden. In de kleine tunnelkas staan laarzen en klompen voor algemeen gebruik.

Te oogsten

Boerenkool of palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterwortel: Om thuis op te slaan of zo te eten. Staat links op de tuin. Met de spitvork uitsteken. Oogsten naar behoefte.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer! Wel drie dubbele.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed achterlaten.

Schorseneren: Staat links op de tuin. Rechts naast de winterwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

 

Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op het koolperceel. Zie bordje. Je moet even zoeken naar mooie spruiten Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter! Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode kool: Liggen klaar in de tunnelschuur, bij de tractor. In een grote groene houten kar. Richthoeveelheid: Kleinere kool voor 1 persoon. Grotere voor meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Savooi kool: Staat tussen de overige koolsoorten. Oogsten door stengel door te knippen of met een groot sterk mes net onder de kool te snijden. Hoeveelheid 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sweet Dumpling pompoentjes: Ze moeten op! Blijven nl. niet heel lang goed meer. Meenemen naar behoefte. Ze liggen in de kleine tunnelkas. Zolang de voorraad strekt.

Knolselderij: Liggen in een kist achter de deur van de pipo-wagen. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene. Bijna op! Zolang de voorraad strekt.

Rode biet: Staat klaar in de pipo wagen. Alleen nog hele grote! Zolang de voorraad strekt

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Ziet er niet meer zo florissant uit, maar misschien kan je er nog wat van maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bos af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene. zolang de voorraad strekt.

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de maisstengels. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.Jan-Jaap Scholten