Zaad
Ik heb inmiddels al het zaadgoed binnen gekregen. Maar ik moest nog ruim een pond peultjeszaad zelf winnen. Voordat je zelf zaad kan winnen gaat er een aantal dingen aan vooraf. Van de zomer wilde Robert een paar uur op de tuin helpen. Doet hij elk jaar. Erg sympathiek. Aan de peultjes planten hingen veel afgerijpte peulen. Ik dacht als wie die nou op een droge plek opslaan, kunnen we met de vrijwilligers op een regenachtige ochtend mooi het zaad uit de peulen doppen. Dus Robert trok een grote hoeveelheid planten uit de grond en legde die op een tafel in de kleine tunnelkas. Maar het kwam er niet van om samen met de vrijwilligers deze klus te doen. De planten met peulen eraan gingen in een big bag om dit later nog evt. te doen. Ik stopte de big bag in de pipowagen. Echter in de herfst wordt het daar op een gegeven moment te vochtig. Slecht voor het zaad. Dus toen heb ik de big bag samen met een andere big bag met gedroogde sperziebonen-planten met peulen, naar mijn huis vervoerd. Ja en zo komt de Nieuwe Akker wel vaker mijn huis binnen. En als je A zegt zeg je ook snel B. Het was nu tijd om ook daadwerkelijk het zaad te gaan winnen. Kan die big bag ook weer eens mij huis uit.

2019 01 17 bigbag2019 01 17 peulen

Dus ik sleep de big bag mijn woonkamer in. Want daar is het warm en heb ik redelijk wat ruimte en voldoende licht. Vervolgens duik ik in de big bag en trek ik één voor één de peulen van de planten.

Vervolgens dop ik de peulen, zodat het zaad eruit komt. Ik had ruim een pond nodig. Ik dacht dat doe ik wel in een uurtje, maar was er toch 2 uur mee bezig. Het is mooi om dit een keer gedaan te hebben en het scheelt € 20 , maar de volgende keer koop ik het zaad toch maar weer, denk ik.

Vorst
Het gaat weer vriezen de komende dagen. De winterwortel kan geen strenge vorst verdragen. Ik heb al wat wortel uit de grond gehaald en vorstvrij opgeslagen. Dat kan je op vrijdag, zaterdag en misschien zondag zelf ook nog doen. Ik zal de wortels op de tuin zo goed mogelijk afdekken en dan hopen dat dat goed gaat. De snijbiet en rucola dek ik ook af. En de handpomp wordt afgekoppeld. Anders vriest het misschien kapot.

Samen sta je sterk
Twee weken geleden berichtte ik over een bijeenkomst van een aantal “leden” van de tuin. Met als doel de Nieuwe Akker te helpen bij realiseren van een vaste plek voor de tuinderij. Deze bijeenkomst was zeer positief en je ontvangt zeer binnenkort een schrijven van de Kerngroep van de Nieuwe Akker.

Laarzen en klompen
Voor als je schoenen schoon wilt houden. In de kleine tunnelkas staan laarzen en klompen voor algemeen gebruik.


Te oogsten:

Boerenkool of palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterwortel: Om thuis op te slaan of zo te eten. Staat links op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer! Wel het dubbele.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed achterlaten.


Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op het koolperceel. Zie bordje. Je moet even zoeken naar mooie spruiten Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter! Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Schorseneren: Staat links op de tuin. Rechts naast de winterwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene. Meer mag!

Savooi kool: Liggen klaar in de pipowagen. Richthoeveelheid: Kleinere kool voor 1 persoon. Grotere voor meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Rode kool: Liggen klaar in de pipowagen. Richthoeveelheid: Kleinere kool voor 1 persoon. Grotere voor meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene. Is beschikbaar zolang het de vorst overleeft.

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Ziet er niet meer zo florissant uit, maar misschien kan je er nog wat van maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Is beschikbaar zolang het de vorst overleeft en zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bos af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene. Is beschikbaar zolang het de vorst overleeft en zolang de voorraad strekt.

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof. Is beschikbaar zolang het de vorst overleeft.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten