2019 02 boerenkoolReflex
En opeens was het voorjaar. Als tuinder beweeg ik mee met het weer. Komt er regen dan zaai ik. Is het warm en droog, dan schoffel ik onkruid. Normaal is de winter een natte periode. En in maart begint dan een drogere periode zodat de grond bewerkt kan worden. Maar die droge periode is er nu al! Met de warmte van maart. Mijn reflex is dan om het land te gaan bewerken. Nu kan ik met de tractor en machines het land op. Ik kan klepelen, bemesten en ploegen. Ik zou dat nu kunnen gaan doen, zij het dat er op het land nog van alles te oogsten is. Er staan nog vele kilo's winterwortel, schorseneren, snijbiet, pastinaak, palmkool en boerenkool. Die gaan dan verloren. Dus ik hou me in en vertrouw erop dat er in maart een herkansing komt!

Maar wil je nog een keer boerenkool of palmkool eten, dan is het verstandig om die binnenkort te gaan oogsten. Want je weet nu. Het weer is machtig!


De (meer)waarde van een oogstaandeel
Elk jaar houd ik bij wat het zou kosten als je in plaats van zelfoogsten, de groenten in de winkel zou kopen. Ik kijk naar de prijzen van groenten van vergelijkbare kwaliteit. Dus biologisch gecertificeerd. Ik neem verdeeld over het teeltseizoen 4 oogstweken en kijk dan wat die groente kost. Per oogstweek neem ik dan max. 7 maaltijdgroenten en evt. sla, kruiden, tomaten, etc. erbij.
Ik neem altijd de oogstweken nr's 25, 35, 45 en 3. Respectievelijk kom ik dan op € 16,95, 18,60, 15,40 en 9,20. Gemiddeld is dat € 15,05 per week voor seizoen 2018/2019.
Vorig seizoen kwam ik op € 14,93. Per oogstaandeel betaal je € 230,00 Het aantal weken wat je oogst per jaar bepaalt wat jij betaald per week. Stel je oogst 40 weken. Dan betaal je 230:40 = € 5,75 per week. Stel je komt er niet altijd aan toe of je oogst alleen met mooi weer. Je oogst 30 weken per jaar. Dan kost het je 7,65 per week. Dus dan nog is zelf oogsten de helft goedkoper.
En vanaf 16 keer per jaar oogsten ben je goedkoper uit dan in de winkel.
Zelf oogsten gaat natuurlijk niet alleen om geld. De meerwaarde zit hem ook in de versheid en de smaak van de groente, de beleving van het buiten zijn op een mooie tuin en zelf je groenten uitkiezen en oogsten èn in het feit dat je bijdraagt aan een nieuwe vorm van landbouw. Je draagt bij aan een ontwikkeling, waarbinnen een echt duurzame voedselvoorziening mogelijk is. De gangbare landbouw, die grotendeels vast zit in een gangbare economische structuur, heeft de boer naar een chemische landbouw geduwd.
Omdat de boer anders niet genoeg financiële marge overhoudt. Naast dat we dus ons eigen milieu vergiftigen, maken we onszelf onnodig ziek met giftig voedsel. Een recent onderzoek uitgevoerd door 2 universiteiten in Amerika heeft aangetoond dat een biologisch dieet van slecht 6 dagen, de blootstelling aan beschermingsmiddelen enorm snel vermindert.

“..........De meest belangrijke afnames vonden plaats in een klasse van beschermingsmiddelen genaamd organofosforverbindingen. De metabolieten voor malathion (MDA) en chloorpyrifos (TCPy) nam respectievelijk af met 95% en 61% en een set van zes metabolieten, die een klasse van organofosforverbindingen (DAP's) vertegenwoordigt, nam af met 70%. Deze beschermingsmiddelen zijn zo schadelijk voor de ontwikkelende hersenen van kinderen dat wetenschappers hebben opgeroepen tot een volledige ban van deze stoffen........

…......De wetenschap is duidelijk. De biologische landbouw kan genoeg voeding produceren om de groeiende wereldpopulatie te voeden en tegelijkertijd onze gezondheid en het milieu beschermen........... ”

Voor het gehele artikel klik op onderzoek

Het blijkt niet zo eenvoudig te zijn om een echt duurzaam voedselsysteem van de grond te krijgen. De grote economische spelers met hun machtige lobby-industrie bepalen nog steeds veel. Door nieuwe sociaal- economische landbouwwegen te bewandelen kunnen we echter wel oplossingen vinden! De CSA-beweging bewijst wereldwijd dat er een landbouw mogelijk is met zorg voor èn milieu, èn dier, èn mens! En dan niet alleen zorg voor de mens in de zin van gezond(niet giftig) voedsel voor de consument, maar ook een redelijk inkomen voor de boer, zonder dat hij zich het schompus hoeft te werken! Over meerwaarde gesproken.......


Het kan dus wel
Tegen de verdrukking in groeit CSA. Mensen die graag willen gaan boeren zien weer perspectief door CSA. En veel consumenten raken weer verbonden met waar hun voedsel vandaan komt. Er zijn genoeg boeren en consumenten te vinden, die wel willen. Echter toegang tot grond blijkt vaak een beperkende factor te zijn. Dit geld niet alleen voor CSA-bedrijven, maar voor veel biologische bedrijven in het algemeen.


Kerngroep
Ook de Nieuwe Akker heeft beperkte toegang tot grond. Vandaar dat de kerngroep er veel energie instopt, om een vaste plek voor onze CSA-tuinderij te realiseren. De kerngroep is aan het onderzoeken of de gemeente Deventer ons kan helpen. Op 7 maart is er een overleg met GroenLinks. Wordt vervolgd.


Kruiwagen
Op de parkeerplaats staat een kruiwagen die je kan gebruiken om groenten in te vervoeren.

Te oogsten:

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Ze staan los in de grond. Trek je er zo uit! Oogsten naar behoefte. Je mag dus wel een voorraadje meenemen ;-)

Schorseneren: Op het linker gedeelte. Ze staan los in de grond. Trek je er zo uit! Oogsten naar behoefte. Je mag dus wel een voorraadje meenemen ;-)

Winterwortel: Staat links op de tuin. Ze staan los in de grond. Trek je er zo uit! Oogsten naar behoefte. Je mag dus wel een voorraadje meenemen ;-)

Boerenkool Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Je mag hele toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op het koolperceel. Zie bordje. Je moet even zoeken naar mooie spruiten Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter! Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof. Is beschikbaar indien het de vorst heeft overleeft.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.

Jan-Jaap Scholten