2019 03 07 tunnelkasBen erg blij dat ik in de droge periode geploegd heb. Het regent nu bijna elke dag en dat gaat nog wel even door. Ik had nu niet kunnen ploegen. Als je dat wel probeert versmeer je de grond. Tractorwielen gaan slippen en als het tegenzit is de ploeg, vol met natte grond, zelfs te zwaar. Ik kan nu wel binnenkort de eerste teeltbedden erin rijden met de tractor zodat ik rond half maart de eerste groenten in de volle grond kan zaaien.

Eerst ga ik de grond in linkerkant van de kleine tunnelkas klaar maken om daar plantuitjes te kunnen poten. Die gaan we dan later als bosui oogsten. Ook zal er binnenkort sla in de kleine kas geplant worden.

2019 03 07 lassenIk heb het denk ik al eerder verteld. Ik ben bezig te leren lassen. Al een tijdje ben ik elke vrijdag bij Jorik in de werkplaats bezig geweest met het repareren van een doorgeroeste grondbak. Een handig werktuig voor achter de tractor.

Afgelopen vrijdag is het laswerk klaar gekomen. Mijn leermeesters waren tevreden. En ik vind het erg leuk om te plakken met ijzer. Ik kan dus nu ook ijzeren onderdelen en – gereedschapen repareren. En eventueel zelf gereedschappen of werktuigen aanpassen of maken! Heel handig!

Er ligt nu dus een maagdelijke akker. Een nieuwe akker. Vol belofte van een nieuw seizoen met heerlijke groenten. Maar nog wel even geduld. De eerste nieuwe groenten zijn er weer rond eind april of begin mei. Rond half maart zaai en plant ik weer de eerste groenten en dan duurt het ongeveer 6 weken voordat we de eerste voorjaars-groenten kunnen gaan oogsten. Er is nog wel schorseneren, pastinaak en winterwortel op voorraad. Het ligt in kisten in de pipowagen. En op de tuin kan je nog aardperen oogsten en in de kleine tunnelkas staat volop winterpostelein. Voor andere groenten verwijs ik graag naar boerderijwinkel de Haverkamp in Colmschate. Zij hebben een breed assortiment aan groenten en fruit. Daarnaast verkopen ze ook melen van eigen graan, waaronder spelt. En brood, zuivel en vlees. Alles biologisch en zoveel mogelijk lokaal. Meer info; http://tuinderijhaverkamp.nl/ Je kan ook vanuit je luie stoel lokale biologische voeding bestellen. Bij de Gouden Pompoen. Erik Schippers levert een breed assortiment aan levensmiddelen. Groenten, fruit, brood, zuivel en vlees, alles lokaal en biologisch. Je kan bij elk product zien waar het vandaan komt. En er zijn ook veel droogwaren te bestellen. Van jam tot pasta. Van wijn tot kruiden. En dan ook nog wasmiddelen en weet ik nog wat. Kijk maar eens in zijn (web)winkel https://goudenpompoen.nl/ En hij bezorgd aan huis of waar je maar wil bv op je werk. De Gouden Pompoen is over het algemeen goedkoper dan de Ekoplaza!

Te oogsten:

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Meer mag!

Pastinaak: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Tot een pond per volwassene

Schorseneren: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Ongeveer 250 gr/ volwassene

Winterwortel: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Tot een pond per volwassene

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene. Meer mag.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten