2019 03 22 tunnelkasEindelijk is het gestopt met regenen. Dinsdagochtend ben ik gelijk het land opgegaan om met de tractor de eerste teeltbedden op hun plek in de akker te rijden. De bandensporen worden de paadjes. Er tussen ligt het teeltbed. Is een werkje wat je goed moet uitmeten. Anders kan je later voor verrassingen komen te staan. Ik heb wel eens mee gemaakt dat door een meetfout ik elders op de akker nog een half of schuin teeltbed overhield. Over het bed waar ik wilde gaan zaaien heb ik eerst lava-poeder gestrooid, De grond is licht zuur en lava werkt zuurbindend en voorziet de bodem van een breed en vruchtbaar spectrum aan mineralen en sporen-elementen. Een voordeel van lava ten opzichte van kalk is dat er bij het gebruik van lava geen CO2 vrijkomt. Bij kalk wel! En CO2 hebben we al genoeg! Lava is een zeer goed alternatief voor kalk, dus. Daarna heb ik de lava met de triltandcultivater achter de tractor door de grond gemengd. Vervolgens met de de verkruimelrol achter de cultivator, in standje laag, de bovenlaag van het teeltbed verkruimeld en geëgaliseerd.

Daarna glad harken en ik kon gaan zaaien. Ik heb raapstelen, rucola en spinazie gezaaid.

2019 03 22 tunnelkas2Lotte, de stagiaire, die aan het eind van vorig seizoen 2 maanden op de Nieuwe Akker is geweest, wilde ook graag van mij leren hoe ik zelf groente opkweek. De meeste tuinders kopen een groot deel van hun groenten als plantjes bij de grote kwekers. Ik schijn een uitzondering te zijn. Zelf plantgoed opkweken vind ik leuk en scheelt ook kosten. Dus Lotte heeft gisteren koriander, savooiekool, koolrabi en zonnebloemen gezaaid. Ze heeft ruim 770 zaadjes gelegd!

De opkweekplaten staan in de kleine tunnelkas. Ik laat het hierbij wat betreft de nieuwsbrief want ik wil snel naar het land. Oh ja, denk je nog aan het Lente-uitje op de Nieuwe Akker?

Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 14 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje! Dus zaterdag 13 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen.

Te oogsten:

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Meer mag!

Pastinaak: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Tot een pond per volwassene

Schorseneren: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Ongeveer 250 gr/ volwassene

Winterwortel: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Tot een pond per volwassene

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene. Meer mag.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten