Het weer in Nederland is zelden saai. Na 2 weken veel regen waarin je als tuinder een beetje in de wachtstand staat, kan ik nu volop door, vanwege het aanhoudend droge weer. Ik heb met de mestwagen zo'n 5 kuub compost op het koolperceel uitgereden en vervolgens met de cultivator achter de tractor de compost door de grond gemengd. Het klinkt simpel, maar het bleek toch nog een heel gedoe om met zo'n grote mestwagen en lange combinatie netjes over de teeltbedden te rijden. Afijn, als je iets voor het eerst doet, pakt het vaak net iets anders uit als dat je denkt. Daar leer je weer van en kan je het de volgende keer proberen beter te doen. De voorbereiding voor de grote tunnelkas vordert gestaag. Door de heftige storm begin vorig jaar, zijn er een paar grote scheuren in de tunnelfolie.

2019 04 11 tunnelkaszeilNa wat tips ingewonnen te hebben bij mijn technische vriendjes, hoe het beste te plakken, heb ik op een droge dag met weinig wind, de scheuren weer dichtgeplakt. De folie is klaar om over de tunnelbogen te gaan! Het frame van de tunnelkas is ook bijna klaar. Nog 4 schoren en de deuropening monteren. Ik wil namelijk aanstaande zaterdagochtend na het uitjes planten met 6 a 7 helpers de folie over de bogen trekken. Dan is dat zo gepiept!

Oh ja over het uitjes planten; Ik heb hier vorige nieuwsbrieven over geschreven. Waarom we dit zo doen, als gezamenlijke activiteit. Ik zou het mooi vinden als we het samen uien telen kunnen vast houden! Er hebben zich nu 7 personen opgegeven voor het uitjes planten. Dus als je aanstaande zaterdagochtend om 10 uur, een uurtje kan komen helpen zou dat mooi zijn! Dan graag even een berichtje aan mij.

2019 04 11 voorzaaibakkenHet opkweken van de groenten verloopt tot nu toe goed. De raapstelen, rucola en spinazie zijn mooi opgekomen. De peultjes hebben allemaal hun kopje boven de grond. En ook de eerste zomerwortelplantjes zijn zichtbaar. Evenals de tuinmelde, snijbiet, meiraap en rode bietjes. Alleen de zomerpastinaak laat zich niet boven de grond zien. Bij het zaaien is iets mis gegaan. Waarschijnlijk moet ik ze opnieuw zaaien. Lotte heeft in de kleine tunnelkas, groenten, bloemen en kruiden voorgezaaid.

Dat is allemaal goed opgekomen! En de bosui en kropsla in de kleine kas staat er ook mooi op. Toch fijn als het allemaal de goede kant op gaat! Ik verwacht de eerste oogsten over 3 a 4 weken.

Jan-Jaap Scholten