Het was flink aanpoten de laatste tijd. Na net de deadline voor het kasframe opbouwen gehaald te hebben, kwam de volgende al weer in zicht. De grote tunnelkas moest verder afgebouwd worden. Immers bijna alle kasplanten; aubergines, tomaten en paprika zouden afgelopen maandag of dinsdag geleverd worden. Dus achterkant ingraven, ingang aan de voorkant monteren, daar plastic ingraven, deur inhangen etc. Daarnaast werd het heel warm. Waardoor het gras ook flink doorgroeit. En er kwam regen, dus voor die tijd ook even het maaiwerk doen. Dit komt dan naast het gewone werk. En doordat ik dit jaar al heel vroeg geploegd heb, begon het onkruid ook overal te groeien. Het zonnige, warme en schrale weer is dan zeer geschikt om dat te bestrijden. Door de bovenlaag van de grond flink te “cultiveren” en fijn te maken komt het onkruid los te zitten en verdroogt het. Er lag nog een groot stuk kale akker. Daar heb ik eerst de teeltbedden in uitgezet. Vervolgens de bedden er met de tractor in gereden. De banden drukken als het ware de looppaadjes erin. En vervolgens kon ik met de tractor en de triltandcultivator al het onkruid op de teeltbedden bestrijden. Een paar dagen later zag ik dat niet al het onkruid weg was en heb ik het nog even dunnetjes over gedaan. En nog even tussen de groenten schoffelen. De akker ligt er nu mooi zwart en schoon bij. Net als bij de buurman. Alleen heb ik het zonder gif gedaan. Het kan wel. Kost alleen wat extra moeite.

2019 04 26 nieuwe plantjesIk dus flink aanpoten om het allemaal rond te krijgen. Want dinsdag kwamen de planten. Maar................ die kwamen niet! Ik lift mee op de bestelling van tuinderij De Haverkamp. De boerin belde op met de mededeling dat er iets mis gegaan was. De gehele bestelling, inclusief die van haar en die voor de Ulebelt is niet doorgekomen bij de leverancier. Het is elk jaar wel wat met de plantenbestellingen, maar dit spant de kroon. De plantenleverancier gaat nog wel zijn best doen om hier en daar tomaten- en aubergine- en paprika-planten bij elkaar te schrapen, maar ik hou mijn hart vast. Dus als je nog iemand weet die bovengenoemde plantjes over heeft, dan hoor ik dat graag. Tja, spannend hoe dit afloopt.

Gelukkig kon het niet laten om zelf tomatenplanten op te kweken. Die hebben we dan alvast. Nog 20 tomatenplanten erbij en dan komt het wel goed met de tomatenplanten. En nog 40 aubergine- en 40 paprika-planten. Hopelijk lukt het allemaal. Wordt vervolgd. De spinazie, rucola en raapstelen groeien goed door. De sla, bosui en rode bietjes in de kleine tunnelkas hadden het zwaar. Het was gewoon te warm voor deze tijd van het jaar. En doordat de deuren aan beide kanten open moesten, waaide de schrale wind door de kas. Dat maakte het extra pittig voor de plantjes. Ik ga er echter vanuit dat de planten wel weer bijtrekken. Ik verwacht de eerste oogst volgende week! Raapstelen, rucola, spinazie en misschien bosui en kropsla.

2019 04 26 boernbakkerLotte heeft vorig jaar een korte stage gedaan bij de Nieuwe Akker. Dit voorjaar is ze nog drie keer teruggekomen om te leren hoe ik planten opkweek. Ze heeft van alles gezaaid en tot nu toe komt dat allemaal goed op! Lotte kan niet alleen goed zaaien, maar ook heel lekker brood bakken! Zij bakt op ambachtelijke wijze heerlijk desembrood. Nu lijkt het ons een mooi idee om de leden van de Nieuwe Akker ook de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met dit mooie brood. Hieronder introduceert zij zichzelf en haar bakkerij.

Boer'n Bakker, even voorstellen: Twee jaar geleden heb ik mijn leven drastisch omgegooid: van stad naar platteland en van kantoor naar boerderij. Samen met mijn gezin woon ik nu langs de prachtige IJssel waar ik elke dag weer van geniet. Het leven op en met het land doet mij beseffen hoe belangrijk het is zorg te dragen voor wat zich onder onze voeten bevindt. Een levende, gezonde bodem is het mooiste dat we kunnen achterlaten voor onze kinderen. Hieruit is mijn liefde voor de biologische landbouw ontstaan. Ik ben Boer en Bakker; want voor mij is er niets mooier dan zowel voor de bodem te zorgen als heerlijk brood te bakken van puur graan dat rustig heeft kunnen groeien en ambachtelijk gemalen is in de molen. Ik neem mijn meel en bloem af van landgoed Zuylestein in Leersum waar de eigenaresse tarwe, rogge en oude graansoorten als emmer-graan teelt. Van dit heerlijke graan bak ik desem brood. Ingrediënten; niets dan bloem, meel, water, een beetje zout en veel geduld. Het brood rijst een hele nacht waardoor er veel gluten afgebroken worden en het brood makkelijker verteerbaar is dan gist-brood. En de smaak van het graan komt hierdoor ook nog eens veel beter tot zijn recht! Nieuwsgierig geworden? Op de open dag van de Nieuwe Akker op zondagmiddag 16 juni bent u van harte welkom om te komen proeven! Daar kan ik ook meer vertellen over de brood-abonnementen van de Boer'n Bakker. Hopelijk tot dan!


Jan-Jaap Scholten