Afgelopen maandag kon ik de planten voor in de grote tunnelkas ophalen. Gelukkig was het meeste er. Het Duitse bedrijf Wunderlich is inderdaad wonderlijk. Ondanks dat de bestelling van het plantgoed niet doorgekomen was konden ze toch leveren. Alleen het aantal paprika-planten was te weinig. Ze hadden er slechts 12 i.p.v. de beoogde 40. Misschien leveren ze nog na volgende week. Tuinderij de Oosterwaarde heeft er nog 10 over voor de Nieuwe Akker. Alle beetjes helpen.

2019 05 03 tunnelkasDus dinsdag zijn we begonnen met de planten in de tunnelkas te zetten. Elke plant krijgt een plantgat waar vervolgens oude mest of compost in gaat. Daarna beetje lava erbij en planten maar. Dinsdagochtend heeft Jenny geplant. Woensdagochtend Christa. Sinds vorige week is zij het vrijwilligersteam komen versterken. De mannen hebben de plantgaten gegraven.

De kas is nu al aardig gevuld. We kunnen weer gaan oogsten! Er is nu spinazie, rucola en raapsteel en in de kleine tunnelkas staat de kropsla Lollo roso en bosuitjes. Voor de oogstinstructies: kijk in de oogstlijst hieronder of op de tuin.

Normaal gesproken heb ik in februari alle betalingen voor de oogstabonnementen gecontroleerd. Echter, ik ben niet aan alles toegekomen. Dus als je voor de afgelopen periode nog niet betaald hebt of je twijfelt erover, kijk het even na en betaal indien nodig! Dat scheelt mij een hoop tijd. Ik heb geen vol automatisch systeem dus het is allemaal handwerk. Je krijgt van mij ook geen factuur toegestuurd. Zonder factuur kan je ook prima betalen. Voor diegene die in het voorjaar betalen, het jaarabonnement mag weer over gemaakt worden. De prijzen zijn ongewijzigd.

De prijzen voor een seizoen (1 jaar rond) zijn:

volwassene € 230,00 (Komt overeen met € 5,75 per oogstweek)

13 t/m 17 jaar € 175,00

9 t/m 12 jaar: € 115,00

5 t/m 8 jaar: € 57,50

0 tot 5 jaar: gratis

Het rekeningnummer staat onderaan elke oogstbericht. Alle leden van het huishouden, die mee-eten dienen ook mee te betalen. Mocht het in 1 keer betalen een probleem zijn, dan zijn in overleg ook termijnen mogelijk. Heb je vragen? Dan hoor ik die graag! Ik wens je in ieder geval een fijn en smakelijk nieuw oogstseizoen!

Te oogsten

Sla (Lollo rosso): Staat in de kleine tunnelkas, linksachteraan. Grote krop uitzoeken. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Staan in de kleine tunnelkas. Links. Tot halverwege de kas doorlopen en dan vanaf de achterkant van het bosuien stuk oogsten. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag bij het bordje beginnen met oogsten.

Raapstelen: Staan op rechtergedeelte van de tuin. Vooraan. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Spinazie: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter de rucola. Ook goed als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Bieslook: Staat op de kruidentuin. Gaat bloeien en staat tussen onkruid, maar kan nog wel geoogst worden. Bosje bij de grond afsnijden.


Veel plezier met de oogst
Jan-Jaap Scholten