Het is als tuinder, en zeker voor een biologische, de kunst om op schema te blijven. Dus volgens planning het teeltschema uitvoeren én het onderhoud aan de reeds uitgezaaide en geplante gewassen doen. Ga je achter lopen, dan gaat het werk wat je daardoor meer krijgt exponentieel toenemen. Want hoe groter het onkruid, hoe moeilijker en dus meer werk om het weg te krijgen. In de gangbare landbouw is het makkelijker. Men spuit een keer extra en het onkruid is weg. Dat dan schadelijk gif in ons leefmilieu terechtkomt is, is voor veel mensen nog steeds geen bezwaar. Of men denkt dat het wel meevalt. Maar goed, daar heb ik het een andere keer wel over. Dus bijblijven is het devies. Dit heb ik ook door schade en schande geleerd. Als je al aan het begin van het seizoen achterop raakt, krijg je daar later een steeds vervelender wordende rekening van. Je raakt je werkplezier kwijt en krijgt stress. Ik lig nog steeds op schema. En het land ligt er schoon bij. Ondanks de verkoudheid waar ik nu 2 weken last van heb. Sta verbaast van mijzelf dat ik het toch allemaal rond heb weten te krijgen. De ochtenden wilden vaak wel. Maar dan ging ik naar huis een uur in bed liggen, om vervolgens 2e helft van de middag weer verder te gaan. Alleen ben je er dan nog niet. Ik werkte dan vaak tot 19:00 uur door. Heb nu ook het gevoel dat ik de laatste tijd alleen maar gewerkt heb. Wat ook helpt om de boel rond te krijgen, is dat het vrijwilligersteam elke dinsdag- en woensdagochtend paraat staat! Gemotiveerde medewerkers! De Nieuwe Akker kan niet meer zonder! Ik ben dus een tevreden tuinder, die op schema ligt.
De temperatuur ligt ook weer bijna op schema. Maar de achterstand die we de afgelopen weken hebben opgelopen halen we nu niet meer in. Normaal konden we nu ook tuinmelde en snijbiet er bij oogsten, maar dat duurt zeker nog een weekje. Net als de nieuwe spinazie.

2019 05 16 radijsjesDe radijsjes had ik na het zaaien onder warmtedoek gestopt. Dat heeft wat geholpen. Die zijn nu net goed om te oogsten en smaken ook heerlijk. Lekker sappig en niet te scherp. Verder is er nog veel bosui. En er is nog wat Lollo rosso sla. Verder dus nog geduld!
16 juni is er weer een opendag. Dat is op zondagmiddag van 13:00- 17:00 uur. Er is een leuk programma met theater van de Blauwe Maandag, Brood van Boer'n Bakker, die haar brood laat proeven en exclusief op de Nieuwe Akker broodabonnementen gaat aanbieden. Zicave laat wederom haar heerlijke wijnen proeven en natuurlijk rondleidingen en zelfoogsten voor de nieuwe bezoeker. Dus zet vast in je agenda. Neem je vader mee. Leuk uitje voor Vaderdag. Of ga s'ochtends naar je vader en s'middags naar de Nieuwe Akker ;-) De open dag lukt niet zonder hulp. Dus wie kan er helpen? Een halve middag is ook al heel fijn! Ik hoor het graag.

Te oogsten

Radijsjes: Staan op het rechtergedeelte van de tuin. Paadje bij bordje in lopen tot aan oogstvak. Zitten onder het warmte doek. Oogsten door een dikke uit te zoeken en voorzichtig trekken. 12 per volwassene.

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Staan in de kleine tunnelkas. Links. Tot halverwege de kas doorlopen en dan vanaf de achterkant van het bosuien stuk oogsten. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag bij het bordje beginnen met oogsten.

Voor de liefhebber

Sla (Lollo rosso): Staat in de kleine tunnelkas, links achteraan. Grote krop uitzoeken. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Bieslook: Staat op de kruidentuin. Gaat bloeien en staat tussen onkruid, maar kan nog wel geoogst worden. Bosje bij de grond afsnijden.


Jan-Jaap Scholten