Toen ik nog geen tuinderij had, was ik meestal in de weekenden vrij en door de week aan het werk. Echter als tuinder ben ik dat ritme steeds meer los gaan laten. Veel van wat ik doe is namelijk afhankelijk van het weer. En het weer doet niet aan weekenden. Zo was het afgelopen zondag heet en zonnig weer. Een perfecte dag om onkruid te bestrijden. Zowel met behulp van de tractor als met de schoffel. Ik hoef het kleine kiem-onkruid, bij wijze van spreken alleen maar even aan te raken en het gaat dood. Ik heb een groot deel van de tuin weer onkruidvrij kunnen maken. Tuindertje weer blij!

2019 06 07 aardbeienHet noodweer van de afgelopen dagen noopt mij ook tot andere handelingen dan normaal.
Zo dek ik de aardbeien af met gaasdoek om de vruchten te beschermen tegen harde regen of hagel. En ik had veel jong plantgoed buiten in de schaduw bij de caravan staan omdat het te heet werd in de kas. Twee jaar geleden heb ik tijdens noodweer een dikke tak uit een boom op het plantgoed zien vallen. Ik zag de plantjes door de lucht vliegen. Dat wil ik niet weer meemaken. Dus s'avonds voor het onweer heb ik al het plantgoed weer in de kas gezet. En de kas goed dicht gemaakt. Ik beweeg dus grotendeels mee met het weer. Als het zonnig en heet is ben ik druk en als het regent ben ik rustig. In ieder geval wat het tuinwerk betreft. Vaak begint met slecht weer de administratie of andere, leukere zaken om aandacht te roepen. Maar daar heb ik dan dus ook tijd voor. Regen.....altijd fijn!

Het zelfoogsten is een mooi systeem. Echter af en toe gaat het oogsten niet goed. Ik weet, het is vaak een enkeling, maar toch. Als ik als aanwijzing geef dat je van de koriander alleen de blaadjes plukt, maar iemand snijdt 2 planten onder bij de grond af, dan gaat er iets niet goed. Het getuigt in ieder geval niet van respect voor het werk van de tuinders en je benadeelt ook de andere leden doordat je minder oogst veroorzaakt. In de spelregels staat dat je de aanwijzingen moet lezen. Ook als je je partner of wie dan ook stuurt om in plaats van jou te oogsten, ben jij er verantwoordelijk voor dat het volgens de spelregels gebeurt! Zo is er een afspraak dat je alleen die groente oogst waar een bordje bij staat. Twijfel je, lees dan nog weer even de aanwijzingen of vraag aan mij. Maar ga geen blad van nog niet volgroeide rode bietjes als snijbiet snijden. Beetje zonde van de bietjes.

Voor de opendag op zondag 16 juni heb ik inmiddels genoeg hulptroepen. Erg fijn! Het kon wel eens een mooie en leuke dag worden. Met een nieuwe voorstelling van theatergroep De Blauwe Maandag.

2019 06 07 blauwe maandagIk ben lid van deze groep en ben deze keer nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze lokatie-voorstelling. Daarnaast is Lotte er, met lekker brood. En Maroesja met haar heerlijke wijnen. Wijn, brood en theater.
Dat gaat wel goed komen!Ik heb om deze open dag onder de aandacht te brengen nog veel flyers beschikbaar. Dus als je gaat oogsten, neem een handje mee. En deel uit aan mensen in je omgeving of stop ze in brievenbussen. Alle beetjes helpen!


Ik had gehoopt dat de spitskool klaar zou zijn om geoogst te kunnen worden, maar de kern is niet goed gevuld. Het is nu nog vooral los blad. De vroege savooie kool die ik na de spitskool geplant hebt begint wel oogstbaar te worden. Je moet even langs het teelt bed lopen en de dikste er uitzoeken.
De bietjes die ik in de kleine kas geplant hebben zijn deels gelukt en deels niet. De kleine kas heeft daar een zeer natte hoek. En ik denk dat het van de winter daar te lang nat geweest is waardoor de kwaliteit van de grond achteruit is gegaan. Eens kijken of ik die natte hoek kan gaan draineren. Maar goed. We gaan die bietjes ook maar oogsten.

 

 

Te oogsten

Aardbeien: Staat rechts naast de kleine tunnelkas. We kunnen nu 250 gram per volwassene oogsten. Diegene die eerder slechts 10 aardbeien geoogst hebben, mogen 100 gram( ongeveer 7 aardbeien) extra oogsten.

Kropsla (groene):Staat rechts op het land,achter de spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Savooie kooltje: Staat direct rechts naast de grote tunnelkas. Achter de spitskool. Dik exemplaar zoeken en onderdoor snijden met een groot mes. 1 per volwassene

Vroege bietjes: Staan in de kleine tunnelkas, rechts vooraan. Oogsten door dik bietje uit te zoeken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Jonge snijbiet: zit een beetje luis op. Staat rechts op de tuin, achter de tuinmelde. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Meiraapjes: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Vlak bij de grote kas. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram per volwassene

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Er staat nog wat in de kleine tunnelkas. Graag dit eerst op oogsten. Daarna mag je buiten verder oogsten. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag bij het bordje beginnen met oogsten.

Voor de liefhebber

Raapstelen: Staan rechts op de tuin, vooraan. Worden al iets vezeliger. Oogsten door met de hand een bosje te snijden of met wortels en al uit de grond te trekken. Een bos per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Er zitten plekjes op het blad. Ziet er niet mooi uit, maar je kan het nog wel gewoon eten. Oogsten door met de hand een bosje te snijden of met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Plukken naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Koriander: Staat achter de peterselie. Alleen toppen(ongeveer 15 cm) of blad plukken. Hoeveelheid; Bosje voor vers gebruik.

Tuinmelde: Zit wat luis op. Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe.


Jan-Jaap Scholten