De opendag, afgelopen zondag, was een succes. De weergoden waren ons goed gezind. Er was slechts 1 korte regenbui. Veel mensen kropen met zijn allen in het kleine infotentje, wat ook wel knus en gezellig was. Het optreden van de theatergroep De Blauwe Maandag in het hoge gras, gaf prachtige beelden en een verrassende climax.

Mensen konden de voorstelling waarderen. Lotte, die haar broodabonnement introduceerde, werd ook blij verrast. Maar liefst 16 personen hebben een proefabonnement afgesloten! Dat houd in, dat zij gedurende in ieder geval 4 weken, elke week hun brood op de Nieuwe Akker komen ophalen. Maroesja, die biologische wijnen aan de man bracht, was ook tevreden. Voor de tuin zijn er 8 proef- en 1 jaarabonnement afgesloten. Een mooi resultaat. Zonder de helpers op de opendag zou dit niet gelukt zijn. Laura, Gerry, Robert, Rianne, Veronika, Jessica en Ingrid, ook namens deze weg; dank voor jullie bijdrage!

Door de regen en de warmte van de afgelopen tijd. Is de groente hard gegroeid, maar ook het onkruid! Binnen een week tijd begon er overal weer kleine groene onkruidkiempjes te groeien. En door de voorbereidingen voor de opendag had het onkruid sowieso wat meer kans gekregen. Echter maandag en dinsdag waren perfecte dagen om onkruid te bestrijden. Heet, droog en zonnig. Ik ben gelijk maandagochtend vroeg flink aan de bak gegaan. Samen met de vrijwilligers hebben we zoveel mogelijk geschoffeld en gewied. En met de tractor heb ik alle lege stukken waar ik bij kon met de cultivator bewerkt. Hier zijn we mee door gegaan tot de onweersbuien op woensdag. We hebben een flinke klap gegeven! En de tuin lag er mooi schoon bij.

2019 06 20 noodweerEchter woensdagavond is er noodweer over de tuin getrokken. Helaas is er een heftige hagelbui boven de groente los gebarsten. Hagelstenen zo groot als knikkers. Het is even schrikken als je over de tuin en langs de aardbeien loopt. Veel planten hebben schade en soms zijn er toppen uitgebroken. Gelukkig weet ik uit ervaring dat een deel weer aardig goed gaat herstellen. Maar we zullen ook zeker oogstderving hebben. Het is niet anders. Ik zal nog wel proberen de schade te beperken door extra groenten te telen. De aardbeien moeten we snel oogsten en eventueel jam of saus van maken.

Mijn complimenten aan diegene die onkruid bij de uien wegtrekken. Er staat weinig onkruid. Graag doorgaan met wieden tussen de uien. Dan houden we het mooi bij. Dus als je komt oogsten en je trekt 5 a 10 minuutjes onkruidjes weg, blijven we mooi bij! De rode bietjes buiten op het land zijn inmiddels ook ver genoeg om te gaan oogsten. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Zo doe je dat dus. En voor diegene die het nog niet heeft meegekregen. Er zijn peultjes!

Veel plezier met de oogst.

Te oogsten:


Peultjes; De eerste peultjes van dit seizoen!. Staan helemaal links naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Vroege bietjes: Staan buiten op rechtergedeelte, rechts naast de bosui,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Broccoli: Staat rechts naast de grote tunnelkas, achter de meiraap. Mooie stronk uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronk per volwassene.

Savooie- of spitskooltje: Staat direct rechts naast de grote tunnelkas. Dik exemplaar zoeken en onderdoor snijden met een groot mes. 1 per volwassene

Jonge snijbiet: Staat rechts op de tuin, achter de tuinmelde. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Er staat nog wat in de kleine tunnelkas. Graag dit eerst op oogsten. Daarna mag je buiten verder oogsten. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag bij het bordje beginnen met oogsten.

Voor de liefhebber

Aardbeien: Staan rechts naast de kleine tunnelkas. Door hagelschade gaat de kwaliteit snel achteruit. Oogsten om snel op te eten of saus of jam van te maken. Tot een kilo per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Kropsla (groene):Staat rechts op het land,achter de spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Meiraap: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Vlak bij de grote kas. Zijn kleine witte knollen en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram per volwassene

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Koriander: Staat achter de peterselie. Graag de hele toppen(ongeveer 20 cm) en blad plukken. Hoeveelheid; Bosje voor vers gebruik.

Tuinmelde: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe.

Rode bessen: staan langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Alleen de rode bessen plukken. Ongeveer 100 gram per volwasseneJan-Jaap Scholten