Het is inmiddels alweer 19:15 uur, donderdagavond, wanneer ik begin aan deze nieuwsbrief. Ik ga dan ook proberen om hem kort te houden, zodat ik sneller klaar ben. Ik had niet gepland om nog s ávonds te werken, maar de aanhoudende droogte zette me vandaag weer aan het denken, waarna ik vervolgens besloot om te handelen. Ik ben de 3 maanden durende droogte van vorig jaar niet vergeten. Ik heb toen in het begin van die periode besloten om zoveel mogelijk te beregenen. Ik heb een heel bescheiden bewateringssysteem met een bescheiden waterpomp. Voor een normale zomer ruim voldoende, maar om de regen te vervangen is een ander verhaal. Ik was vorige zomer ontzettend druk met het steeds verplaatsen van de sproeiers. Omdat ik maar een kleine oppervlak per keer kan doen. Een grote pomp en een mini waterkanon staan dan ook hoog op mijn verlanglijst. Ik ga nu ook verder onderzoeken hoe ik mijn beregeningssysteem, gegeven de huidige situatie, kan verbeteren. Om de effectiviteit van het beregeningssysteem zo efficiënt mogelijk te houden, kan je proberen zo min mogelijk drukverlies tussen pomp en sproeier te krijgen. Elke extra meter slang, elke dunnere slang, elke koppeling, elk lekje, geeft drukverlies, en daarmee minder water op het land en dus bij de planten. Ik werk met slangen van 2 verschillende diameter. Laten we zeggen de dikke en de dunne. In 1 dikke slang van 50 meter lang, zat een lekje waarvan ik vandaag constateerde dat die groter geworden was. Ik besloot om die vervangen, en vandaag een nieuwe te kopen. Een investering van € 250,- De dikke lekke slang knip ik op de plek van het lek doormidden en daar maak ik dan 2 kortere dikke slangen van. Welke dan de dunnere slangen gaan vervangen. Voila, Veel minder drukverlies en dus meer water voor de planten!

2019 07 05 mulchenEen andere manier om effectiever met water om te gaan, is mulchen. Mulchen staat voor het bedekken van de bodem tussen de planten met een laag organisch materiaal. Bijvoorbeeld met blad, zoals de natuur dat in een bos doet. Of bijvoorbeeld met gras, vaak in de vorm van hooi. Ook stro wordt wel gebruikt. Ook houd de mulch, wanneer je de laag dik genoeg maakt, het onkruid tegen. Op 1 teeltbed spruiten hebben we in het voorjaar eigen compost opgebracht. Daar bleek veel onkruidzaad in te zitten. Waardoor we al voor de 3e keer weer dat teeltbed van onkruid moesten ontdoen.

Ik heb bij wijze van experiment een stukje van het teeltbed met spruitenplanten van een mulchlaag met gedroogd gras, voorzien. Tegen het onkruid èn verdamping van vocht uit de bodem. Ik heb hier in het verleden wel vaker met mulchen geëxperimenteerd. Dat gaf goede resultaten!

Langzaam maar zeker beginnen de kasplanten op gang te komen. De aubergines zijn nu redelijk in productie, de komkommers komen op gang en de tomatenplanten zijn net begonnen met het geven van rijpe vruchten. Ik laat je nu zelf oogsten met het idee dat je soms nog even geduld moet hebben. Een plant is nou eenmaal niet in 1 keer in volle productie. Dus als je al een komkommer gehad hebt, sla een keertje over als er weinig is, dan gun je een ander er ook 1. Er zijn wel 5 verschillende soorten tomaten. Had ik niet zo gepland, maar doordat mijn kasplantenbestelling ergens bij iemand is blijven hangen, en er dus niets besteld bleek te zijn, moest er op het laatst nog overal tomatenplanten bij elkaar geschraapt worden. Dus vandaar 5 soorten. 2019 07 05 tomatenDat betekent ook dat je nu niet van elke soort moet gaan oogsten. Je kiest wat voor tomatensoort je op dat moment wilt oogsten en daar neem je dan een bescheiden hoeveelheid van. Bijvoorbeeld 8 gele kerstomaatjes, of 4 kleine rode tomaten of 1 grote vleestomaat. En zolang de voorraad strekt natuurlijk. Ook kasvruchten moet je voorzichtig oogsten. Als je niet oplet knip je een hele komkommerplant door of heb je meerdere tomaten los geplukt. Beter is voorzichtig los knippen. Nog even over de delicate vleestomaat Coeur de Boeuf.

Als die van onder rood is, maar van boven nog oranje, is tie wel rijp! Dan oogsten dus. Deze oogstweek komen er ook zomerwortels en mooie kropsla bij. Ik wens je veel plezier met de oogst.

Er is goed gewied tussen de uien. Maar in het middelste gedeelte staat nog wat hoog onkruid. Dus als je tijdens het oogsten nog 5 minuten kunt missen om een beetje onkruid weg te trekken, zou dat mooi zijn.

 

Te oogsten:

Zomerworteltjes: Staan rechts op de tuin. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Kropsla (groene):Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de snijbiet. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Tuinbonen: Staan helemaal links op de tuin. Alleen dikste peulen van de plant plukken. De dunnere zit heel weinig in! Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene

Rode bietjes: Staan buiten op rechter gedeelte, rechts naast de bosui,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Savooi of spitskooltje: Staat direct rechts naast de grote tunnelkas. Dik exemplaar zoeken en onderdoor snijden met een groot mes. 1 per volwassene

Snijbiet: Staat rechts op de tuin, achter de tuinmelde. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosui: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oost. Staan op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje vooraan. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene.

Voor de liefhebber

Aubergines: In de grote kas, linker rij. Alleen grote oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. De planten zijn net begonnen. Dat betekent dat je nu niet van elke soort moet gaan oogsten. Je kiest wat voor tomatensoort je op dat moment wilt oogsten en daar neem je dan een bescheiden hoeveelheid van. Bijvoorbeeld 8 gele kerstomaatjes, of 4 kleine rode tomaten of 1 grote vleestomaat. En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Peultjes als doperwtjes; Staan helemaal links naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Door het warme droge weer waren er veel peultjes in 1 keer rijp. De peultjes die niet geplukt zijn worden dik en kan je oogsten als erwtjes. Oogsten door de dikste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Meiraap: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Vlak bij de grote kas. Zijn kleine witte knollen en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinmelde: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe.

Dille: Staat ter hoogte van de pomp, voor de peterselie. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Rode of zwarte bessen: staan langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Alleen de rijpe bessen plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten