Het is weer echt Hollands weer. Af en toe een buitje en dan weer zon. Afgelopen woensdag was het weer schoffeldag. Door de regen van de afgelopen tijd, waren er veel onkruidjes ontkiemt. Door die op een droge warme en zonnige dag te schoffelen gaan ze vanzelf dood en is het land weer schoon. Zo heb ik gisteren alle pompoenenplanten geschoffeld, vervolgens de lange ranken in de rij gelegd, zodat ik er met de tractor en cultivator er achter, nog tussen de rijen door, het onkruid kon bestrijden. Ik ga dan met de tanden van de cultivator heel oppervlakkig door de grond en de verkruimelrol achterop de cultivator beroerd de grond dan ook nog.

Resultaat; een geheel schoon pompoenenveld. Dan kunnen de pompoenen met hun lange ranken nu mooi het schone land gaan bedekken.

Administratie is niet mijn sterkste kant. Maar wel belangrijk. Edoch ga ik een beroep op jou doen. Veel leden zijn in deze periode mee gaan doen. Immers in juni is er altijd een open dag en na 4 weken uitproberen zijn er altijd nieuwe leden in juli en augustus. Dus graag even controleren of je weer een nieuw jaarabonnement moet overmaken. Het rekeningnummer staat onderaan deze mail. Ik ben nog steeds goedkoop. € 250,- voor een jaarabonnement is in den lande tegenwoordig heel normaal.

De prijzen voor een seizoen (1 jaar rond) zijn:

Volwassen lid: € 230,00 (Komt overeen met € 5,75 per oogstweek)
13 t/m 17 jaar € 175,00
9 t/m 12 jaar: € 115,00
5 t/m 8 jaar: € 57,50
0 tot 5 jaar: gratis

Deze week komen de kapucijners en erwten erbij. Helaas heeft de schimmelziekte Meeldauw de erwtenplanten flink aangetast. Er zit een witte waas over het blad en ook over veel peulen. De erwten binnen in zijn denk nog wel goed. De schimmel kan geen kwaad voor de mens. Gelukkig hebben de kapucijners veel minder schimmelaantasting. Wel zijn de planten klein gebleven en valt de opbrengst tegen. Dus het wordt of erwten of kapucijners oogsten.

2019 07 18 Nieuwzeelandse spinazieOok de Nieuwe Zeelandse spinazie komt op het oogstmenu. Door de grote bladeren te plukken en de toppen eraf te snijden, snoei je de plant en loopt ze via de okselknoppen, weer opnieuw uit.
image.png

En wordt de plant nog omvangrijker dan dat ze nu is. Deze spinazie kan je op dezelfde manier klaarmaken als echte spinazie. Het heeft wel iets meer bite, doordat het blad dikker en steviger is.

De bosui is op. Doordat de uien op de Nieuwe Akker meestal niet goed bewaren, gaan we nu ook de gewone ui oogsten. Achteraan staat aardig wat onkruid tussen de uien. Daardoor kan de ui na vochtige omstandigheden minder goed opdrogen en zal dan ook sneller aan een schimmel ten prooi vallen. Dus graag daar je uien oogsten en/of daar onkruid weg trekken. Dan hebben we met zijn allen meer goede uien te oogsten!

Vanavond komt de kerngroep van de Nieuwe Akker weer bijeen. Nog even voor de zomervakantie de nieuwste ontwikkelingen op een rijtje zetten en dan verder werken aan een goede toekomst voor de Nieuwe Akker. Binnenkort gaan we met St. Ijsselandschap om de tafel. Om te praten over een definitieve vaste plek voor de tuinderij. Gelukkig kunnen we de komende jaren nog op de huidige plek blijven.

Te oogsten:

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Sperziebonen: Staan vlak bij de pomp. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag wel het dubbele om in te maken/vriezen

Aubergines: In de grote kas, linker rij. Alleen grote oogsten( ong. 200 grams of meer) Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 2 per volwassene.

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan rechts op de tuin. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Kropsla (groene): Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de snijbiet. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan buiten op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Ui: Staan op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje vooraan. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Achteraan staat aardig wat onkruid tussen de uien. Daardoor kan de ui na vochtige omstandigheden minder goed opdrogen en zal dan ook sneller aan een schimmel ten prooi vallen. Dus graag daar je uien oogsten en/of daar onkruid weg trekken. Dan hebben we met zijn allen meer goede uien te oogsten! Hoeveelheid: 2 per volwassene.

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 2 per volwassene.

Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat rechts op de tuin, achter de tuinmelde. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Kapucijners: Staan helemaal links, aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Of

Erwten: Staan links van de grote tunnelkas, vooraan aan het groene gaas. Er zit een witte schimmelwaas over het blad en ook over veel peulen. De erwten binnenin zijn denk nog wel goed. De schimmel kan geen kwaad voor de mens. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. De planten zijn net begonnen. Dat betekent dat je nu niet van elke soort moet gaan oogsten. Je kiest wat voor tomatensoort je op dat moment wilt oogsten en daar neem je dan een bescheiden hoeveelheid van. Bijvoorbeeld 8 gele kerstomaatjes, of 4 kleine rode tomaten of 1 grote vleestomaat. En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Broccoli: Staat rechts naast de grote tunnelkas, Helemaal achteraan, rechts van de koolrabi. Mooie stronk uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronk per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas, achteraan. Links van de broccoli. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene.

Dille: Staat ter hoogte van de pomp, voor de peterselie. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.


Jan-Jaap Scholten