Terwijl ik dit schrijf is het buiten tropisch warm. Gelukkig is het bij mij in huis een stuk koeler. 24 graden. Prima temperatuur om een nieuwsbrief te schrijven. Vanochtend zijn we vroeg begonnen. Half zeven. Toen was het een heerlijke temperatuur om wat te doen. We zijn weer het onkruid te lijf gegaan.

2019 07 25 schoffelenGert heeft de boerenkool weer schoongemaakt. Christa en Bram hebben de broccoli onder handen genomen.

Ik heb op de tuinderij best wel wat gras te maaien. En dan bedoel ik niet de weilanden, want dat besteeed ik uit, maar zeg maar het erf, rondom de kleine tunnelkas, rondom de aardbeienbedden en bessenstruiken, kop-akkers, toilethuisje, parkeerplek fietsen, toegangspaadjes etc. Dat deed ik altijd met een kleine gazonmaaier. Ik vond dat echter best wel veel werk met zo'n smal maaiertje en bedacht me afgelopen voorjaar dat ik het mijzelf gemakkelijker ga maken. Ik koop een 2e hands zitmaaier. Na een tijdje op marktplaats gespeurd te hebben vonden we er eentje voor een mooie prijsje en in de buurt. Ding met technisch vriendje Bastiaan bekeken en gekocht. Ik kocht m met een zogenaamde kapotte accu. Echter na de accu een tijdje aan de oplader te hebben laten pruttelen, kwam er weer leven in en doet hij het gewoon weer. Mooi meegenomen. Het onkruid in de kleine tunnelkas stond heel hoog. Ik dacht voordat we dit gaan schoffelen, ga ik het eerst even maaien. Ik met de zitmaaier de kas in en al het grote onkruid mooi kort gemaaid. Ik wilde buiten verder maaien op het gras, maar opeens kreeg de motor het moeilijk en stopte. Toen bleek dat de hoogte-instelling van hoe hoog je het gras maait was afgebroken. Waardoor de maaimessen tot op standje 0 waren gezakt. Tja dat trekt de motor natuurlijk niet. Ik vond ook nog een beugel in het gras. Onderdeel van de zitmaaier, maar ik kon niet zien waar het zat. Ik dacht misschien wel van de kapotte hoogte instelling. Maar ik wilde verder maaien. Ik heb toen met wat kunst en vliegwerk de maaier op één hoogte vast gezet. En ik ging weer verder. Wel lekker hoor. Met zo'n mini autootje zittend maaien. Na een half uurtje lekker gemaaid te hebben stopte de maaimessen. De zitmaaier reed nog wel door maar toen ik achterom keek bleek er een belangrijk aandrijfonderdeel onder de maaier vandaan gevallen te zijn. Ik keek onder de maaier en zag van alles los hangen. V-snaren en aandrijfpoelies. Tja. Ik heb toen goed gekeken of ik nog meer onderdelen was kwijt geraakt. Maar dat viel gelukkig mee.Een paar dagen later de afgebroken hoogte instelling gedemonteerd en bij mijn technische vriendje Jorik weer in elkaar gelast. Weer goed als nieuw. Zelfs beter als nieuw, want we hebben hem sterker gemaakt, door een extra lasnaad te maken. Ha! Toen moest ik nog die losse onderdelen van de onderkant weer monteren.

2019 07 25 zitmaaierMet hulp van Geert, die aan het oogsten was, de zitmaaier op blokken gezet zodat ik eronder kon kruipen. Ik kijken en meten en passen, maar ik kwam er niet uit. Ik had een montage tekening nodig. En die kan je vinden op internet, als je een beetje geluk hebt. Ik heb een oud model en het viel niet mee om te achterhalen welk model ik nou precies heb. Maar na een uurtje vond ik hem. Ik heb de Stiga villa Classic en daar was een montage tekening van! Bingo! En ik had dan ook in een uurtje de boel weer gemonteerd! En de Stiga maait weer als een tierelier.

De aubergines en komkommers groeien als kool en de tomaten komen nu ook lekker op gang. Daar kunnen we dus nu wat meer van oogsten. De suikermais gaat ook hard met dit weer en het duurt niet lang meer voordat die ook klaar is om geoogst te worden. Er zijn nog steeds veel sperziebonen. Dit ras; Saxa, is een grove boon, die je ook nog wat groter goed kunt eten.

Administratie is niet mijn sterkste kant. Maar wel belangrijk. Edoch ga ik een beroep op jou doen. Veel leden zijn in deze periode mee gaan doen. Immers in juni is er altijd een open dag en na 4 weken uitproberen zijn er altijd nieuwe leden in juli en augustus. Dus graag controleren of je een nieuw jaarabonnement moet overmaken. En check dan gelijk of je het vorige ook betaald hebt! Bleek bij iemand niet het geval te zijn. Ik ga nog alles controleren, maar voorkomen is beter dan genezen. Ik ben nog steeds goedkoop; € 230,- per volwassene. € 250,- voor een jaarabonnement is in den lande tegenwoordig heel normaal.

De prijzen voor een seizoen (1 jaar rond) zijn:

Volwassen lid: € 230,00 (Komt overeen met € 5,75 per oogstweek)

13 t/m 17 jaar € 175,00

9 t/m 12 jaar: € 115,00

5 t/m 8 jaar: € 57,50

0 tot 5 jaar: gratis

Te oogsten:

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Sperziebonen: Staan vlak bij de pomp. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag wel het dubbele om in te maken/vriezen

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 8 gele kerstomaatjes en 4 (kleine) rode tomaten(linker rij) en 2 grote vleestomaten(rechter rij). De grote vleestomaten graag met een snoeischaar oogsten.

Aubergines: In de grote kas, linker rij. Alleen grote oogsten( ong. 200 grams of meer) Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 2 per volwassene.

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Kropsla (groene of rode):Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de snijbiet. Als de groene op is of niet goed meer, is, mag je ook de rode sla oogsten. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan buiten op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien.Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Ui: Staan op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje vooraan. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Achteraan staat aardig wat onkruid tussen de uien. Daardoor kan de ui na vochtige omstandigheden minder goed opdrogen en zal dan ook sneller aan een schimmel ten prooi vallen. Dus graag daar je uien oogsten en/of daar onkruid weg trekken. Dan hebben we met zijn allen meer goede uien te oogsten! Hoeveelheid: 2 per volwassene.

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 2 per volwassene.

Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat rechts naast de jonge prei. 20 meter naar achterenSnijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Kapucijners: Staan helemaal links, aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Of

Erwten: Staan links van de grote tunnelkas, vooraan aan het groene gaas. Er zit een witte schimmelwaas over het blad en ook over veel peulen. De erwten binnenin zijn denk nog wel goed. De schimmel kan geen kwaad voor de mens.Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas, achteraan. Links van de broccoli. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene.

Dille: Staat ter hoogte van de pomp, voor de peterselie. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Koriander: Staat achter de peterselie. Hier mag je de zaadjes van oogsten. Zijn ook te gebruiken als kruid.


Jan-Jaap Scholten