Het is weer prachtig zomers weer. Ben ook wel blij dat de nattigheid weer voorbij is. Te lang nat weer is slecht voor een aantal groenten. Dan ligt aantasting door rotting en schimmels op de loer.

2019 08 23 uienHet was dan ook hoog tijd om de uien van het land te halen. Ze moesten echt de natte grond uit. Een aantal uien was al slecht aan het worden. Samen met stagiaire Mieke heb ik afgelopen maandag de uien in kistjes gedaan en te drogen gelegd onder het afdakje bij de schommel. Door de regen van de afgelopen tijd en de nu warme en zonnige dagen groeit de groente hard. En ook het onkruid. Dus alle hens aan dek. Samen met de vrijwilligers hebben we al weer heel wat onkruid onder handen genomen. Nu gewoon de vaart erin houden en dan komt het vanzelf goed. Ik vind het ook heerlijk om na mijn korte vakantie weer lekker op de tuin te werken. En daarnaast staat er ook nog een mooie tent op de tuin. Kan ik naast het werk ook nog een beetje vakantie vieren. Niet slecht!

Door het mooie weer zijn de haricot vert boontjes goed aan de gang. Kunnen we naar hartenlust van plukken!

Elk jaar hebben we in september een oogstfeest. Dit om de rijke oogst van de tuin te vieren. Symbolisch maken we dan uiensoep, om de oogst van de gezamenlijk geteelde uien te vieren. Daarnaast is er boven het kampvuur broodjes bakken voor de kinderen. Ik combineer het oogstfeest met een opendag. Meer leden zijn nog steeds gewenst. Het thema van deze opendag is bloemen. Ik ga per ingang van volgend jaar een bloemen-pluk-abonnement aanbieden. Jaarlijks teel ik altijd al veel zonnebloemen. Vooral omdat ik ze mooi vind en het de tuin een mooiere plek maakt, voor ons, de vogels en de insecten. Daarnaast had ik een weidebloemen gezaaid. Dat werd zo mooi, dat ik nu de smaak te pakken heb. Ook Hilbrand, de imker van de Nieuwe Akker komt. Hij kan je in een bijenkast laten kijken en veel vertellen over deze bloemenvrienden. Ook de Nikky en Maroesja komen. Dat ze even geen voorraad wijn hebben om te laten proeven en verkopen, mag de pret niet drukken. Ze komen anyway. Te leuk om te missen. En ze hebben nu de handen vrij om op de open dag te helpen. Erg fijn. Ik zoek dan nog wel hulp voor het uitgeven van de oogsttasjes en eventueel mensen te begeleiden in het oogsten. De opendag is op zondag 8 september s'middags van 13:00 - 17:00 uur. Dus als je zondagmiddag 9 september tussen 13:30 en 17:30 uur kan helpen dan hoor ik dat graag! Een halve middag helpen kan ook!

Te oogsten:

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan vlak bij de pomp. Voorzichtig plukken. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene. Maar je mag het dubbele

Venkel: Staat links van de bietjes, 20 meter naar achteren, achter de jonge kleine venkel. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene.

Suikermais. Staat achter de grote tunnelkas. Eerst van de linker rijen oogsten. De eerste zijn nog maar net rijp. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene.

Aubergines: In de grote kas, linker rij. Alleen grote oogsten( ong. 200 grams of meer) Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Bindsla: Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de snijbiet. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan buiten op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Achteraan staan meer dikkere. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje bij de schommel. Hoeveelheid: 2 per volwassene.

Voor de liefhebber

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 1 per volwassene.

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 6 gele kerstomaatjes en 2 (kleine) rode tomaten(linker rij) en 1 grote vleestomaten(rechter rij). De grote vleestomaten graag met een snoeischaar oogsten. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: Staat rechts naast de grote tunnelkas, 15 meter naar achteren. Je moet even zoeken en er is niet zo veel. Het zijn kleine stronkjes. Alleen de stronkjes uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ongeveer 150 gr. per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat rechts naast de jonge prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Appel-cider van Iesselcider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten