Het was weer raak. Hittegolf nr. 2. Gelukkig niet zo extreem en lang als de vorige, maar toch. Er zat vòòr deze hittegolf veel water in de teeltlaag van de grond, maar door meerdere dagen hoge temperaturen en een beetje wind, was regen al weer zeer welkom. De Nieuwe Akker is gezegend met vruchtbare grond, maar het blijft zandgrond. En zandgrond kan in vergelijking met bv kleigrond water veel minder goed vasthouden. Wanneer het heet droog weer is kunnen we op de tuin zeer goed onkruid bestrijden en gebruikte teeltbedden schoonmaken. Dat hebben we dus ook gedaan. De vrijgekomen bedden heb ik zoveel mogelijk ingezaaid met phacelia, een paars bloeiende groenbemester. Groenbemester wil zeggen dat je bemest met groen. De plant laat ik groot groeien en vervolgens, ploeg ik in het voorjaar de plant onder de grond. Dit is een vorm van bemesting. En omdat phacelia bloeit komen er ook veel insecten op af, zoals de honingbij. En later als de phacelia in het zaad schiet, zie je er ook vogels bij. Hoe langer ik boer, hoe beter ik besef dat meebewegen met de natuur dè oplossing is voor biologisch groenten telen. Vroeger gebruikte ik bij een plaag wel eens gif. Weliswaar biologisch, maar wel alle insecten dodend. Ik constateerde witte vlieg in de kas. Deze vlieg neemt snel in aantal toe. Scheid een zoete stof af op de bladeren, waarop een schimmel goed gedijt en de plant ziek wordt. Dat wil je dus niet. Ik zag op internet dat ik poppen van de natuurlijke vijand de sluipwesp kan bestellen. Die leggen eitjes in de larven van de witte vlieg. Hierdoor gaat de larf dood en komen er weer nieuwe sluipwespen totdat de witte vlieg er niet meer is!

2019 08 29 sluipwesppoppenIk heb de sluipwesp poppen besteld en afgelopen zaterdag in de grote kas uitgezet. Ben benieuwd of het gaat helpen.

Volgende week zondag is er weer Open dag op de Nieuwe Akker. Ik zal dan aan de bezoekers een nieuw abonnement introduceren. Namelijk het bloemen-pluk-abonnement. Dat begint volgend jaar. Vanaf eind mei/begin juni tot eind oktober kan je dan wekelijks een bos bloemen oogsten. Je plukt dan 20 weken, elke week 1 bos bloemen. Ik maak elke vrijdag een pluklijst. Waarschijnlijk maak ik dan ook een voorbeeld boeket, zodat je kan zien hoe de bewuste bloemen eruit zien. De bloemen worden biologisch geteeld. Het is goed om te weten dat in de niet biologische teelt enorm veel gif op snijbloemen gespoten wordt. Velen malen meer als op groenten. Bloemen van de supermarkten, de bloemenkraam, de bloemisterij en de markt kan je na gebruik het beste als chemisch afval behandelen en niet op bv de composthoop gooien. Zembla heeft een paar maanden geleden een aflevering gewijd aan de effecten voor omwonenden van lelievelden in Noord Holland. Ik heb er met verbijstering naar gekeken. Het blijkt dat in de huizen van de omwonenden de concentratie van gifstoffen zeer hoog is. Het blijkt nl. dat het gif zich door de lucht mengt en daar in blijft rond zweven totdat de lucht in huizen stil komt te staan en het gif vooral op de vloer neerslaat. Daar waar de kleintjes rondkruipen! Op lelievelden wordt minimaal 30 keer per seizoen zwaar gespoten. Voor mijn iig geen gewone lelies meer! Biologische geteelde bloemen worden hierdoor een stuk mooier.

2019 08 29 zonnebloemenIk wordt extra blij van een bos eigen geteelde zonnebloemen, nu ik weet wat voor gestoorde teeltwijze en het leed wat die veroorzaakt, achter de niet biologische geteelde bloemen zit. Ik denk dat ik het bloemenabonnement aanbied voor € 150,- per seizoen. Dat is € 7,50 per boeket. De winkelwaarde bedraagt € 250,-. Dus biologische bloemen plukken spaart niet alleen mens, milieu en dier, maar ook je portemonnee! Als je nu al weet dat je hier aan mee wil doen, kan je mij dat mailen of op de opendag je e-mailadres op een lijst zetten. Ik zal je dan in het voorjaar benaderen voor het afsluiten van een daadwerkelijk abonnement.

Omdat het niet vanzelf sprekend is dat er honderden mensen naar de open dag komen, is het fijn als je iemand uitnodigt om daar naar toe te gaan. Ik doe in de bijlage een digitale flyer. Die kan je dan doormailen. Maar iets persoonlijker is, om iemand een papieren flyer in de hand te geven. Ik heb duizend exemplaren laten drukken. Die zitten in een plastic bakje naast de oogstlijst onder het afdakje op de tuin. Je kan er ook zo 5 a 10 meenemen om bij je buren door de bus te gooien. Of een stuk of 20 om bij je tennisvereniging, yogaclub of andere plek waar mensen bij elkaar komen neer te leggen. Dus schroom niet, flyers genoeg! Wanneer je er honderd mee wil nemen om te flyeren in je of een woonwijk, kan dat ook. Dan even contact met me opnemen. Dan leg ik ze voor je klaar in de pipowagen. Het beste werkt nog wanneer je zelf iemand meeneemt naar de opendag. Jij bent ervarings- deskundige van het groenteparadijs. En als iemand eenmaal van het paradijs geproefd heeft.........

De venkel is even op. Nieuwe is onderweg, maar het moet nog een weekje groeien. De stoksnijbonen groeien hard en er hangen al lange bonen, die bijna groot genoeg zijn. Elke dag worden ze groter, dus ik zet ze nu op de oogstlijst. Ook de aubergines gaan even van de lijst. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. De komkommers zijn weer wat in grootte toegenomen. Er is ook weer rucola en raapsteel te oogsten! Ze zijn nu nog wat klein, maar groeien hard met dit weer.

Te oogsten:

Rode puntpaprika. In de grote kas. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 1 per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan vlak bij de pomp. Voorzichtig plukken. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene. Maar je mag het dubbele

Suikermais. Staat achter de grote tunnelkas. Van de middelste rijen oogsten. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Bij bordje, 30 meter paadje inlopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Bindsla: Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de Nieuw Zeelands spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen.

Achteraan staan meer dikkere. Oogsten door biet uit de grond te trekken. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje bij de schommel. Hoeveelheid: Ongeveer 300 gram per volwassene. ( is ongeveer 2 gemiddelde uien)

Voor de liefhebber

Stoksnijbonen: Staan links op de tuin, rechts van het hoge peulen gaas. 20 meter naar achteren. Aan de stokken Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zijn nu nog wat klein, maar worden elke dag groter. Dus eerst nog zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, halverwege. Paadje van de zomerwortels inlopen en dan na 30 meter links Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Rucola: Staat rechts naast de NZ spinazie, helemaal achteraan. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 4 gele kerstomaatjes en 2 (kleine) rode tomaten(linker rij) en 1 grote vleestomaten(rechter rij)

De grote vleestomaten graag met een snoeischaar oogsten.

Snijbiet: Staat rechts naast de jonge prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Appel-cider van Iesselcider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten