Het gras is mooi kort gemaaid. De moestuin gekuist. De party-tent opgezet. We liggen goed op schema voor de open dag aanstaande zondag. Gisteravond met mijn vriendin het uiensoep recept weer op scherp gezet. Door de soep te maken en bij te houden hoeveel je van wat gebruikt. Een beetje meer van dit, een beetje meer van dat....De gebonden uiensoep werd heerlijk. We hadden nu 1 liter gemaakt. Zondag hebben we 10 liter. De uiensoep is onderdeel van een jarenlange traditie op de Nieuwe Akker. Een jaar of 6 geleden zijn we begonnen, samen met de leden, uien te telen. De leden stoppen in het voorjaar de plant-uitjes in de grond en halen met de hand het onkruid weg. Ik zorg voor de organisatie van het geheel en maak het plantbed klaar, schoffel onkruid en geef indien nodig water. Verder zorg ik ervoor dat de uien nadat ze rijp zijn, goed drogen. Dit jaar is het wederom gelukt om een goed uienoogst te krijgen. En ze smaken weer heerlijk. We vieren de goede oogst dus ook met heerlijke uiensoep op de opendag. Als je langskomt kan je m proeven. Meld dan even dat je een lid van de tuin bent en je hoeft niet te betalen.
Het programma op de Opendag is uitgebreid met het schminken van de gezichten van kinderen. Al met al een leuk programma;

2019 09 05 gezicht- Introductie bloemenplukabonnement.
- Informatie over de zelfoogsttuin en het oogstabonnement
- Rondleidingen over de tuin met uitleg. Een kijkje in de bodem.
- Ervaar het zelf oogsten. Koop een oogsttas voor 5 euro
- Broodjes bakken bij het kampvuur
- Soep / koffie / thee / limonade
- Kinderen kunnen gezicht laten schminken in bv. vlinder, bloem, etc.
- Bij op De Nieuwe Akker: de imker vertelt en geeft je een kijkje in de bijenkast.

Gratis toegang. Gratis parkeren. Gratis WC. En leuk genoeg om iemand mee te nemen en enthousiast te krijgen! Hopelijk zijn de weergoden ons weer goed gezind. Hopelijk tot zondag!

2019 09 05 koemestHet gewone tuinwerk gaat ook door. Samen met de vrijwilligers is er weer veel onkruid weggehaald. De jonge sperziebonen zijn aangeaard. Het gaasdoek hebben we van de kolen afgehaald. Onder het doek blijft het toch langer vochtig. Ik wil dat de planten zo goed mogelijk kunnen opdrogen. Anders licht rotting en wegvallen van planten op de loer. Ik heb nog mooi voor de regen spinazie gezaaid. In de kleine tunnelkas heb ik zwart goud over de bodem verspreid.
Deze zwarte gecomposteerde koeienmest ga ik onderspitten om vervolgens winterpostelein te kunnen zaaien.

Het bestrijden van de witte vlieg is niet gelukt. Ik had een natuurlijke vijand; sluipwespenpoppen uitgezet, maar die zijn of niet uitgekomen of ze zijn uit de kas weggevlogen of gewaaid. Of ze hebben de onbedoelde hoge temperatuur van 45 graden niet overleeft. Ik had op een ochtend de kas nog dicht zitten terwijl het warm en zonnig werd. En kwam er te laat achter dat de kas heel warm werd. Ik ga er nog op studeren wat de beste manier is om witte vlieg binnen de perken te houden. Er blijken ook nog andere opties te zijn. Maar dat is voor volgend jaar. De witte vlieg heeft voor een deel zijn werk al gedaan. En om nu op het eind van de teelt, de witte vlieg en alle andere insecten dood te spuiten.....Plus dat we dan 2 dagen niet mogen oogsten. Plus dat de doelmatigheid slecht is in te schatten. Ik doe dus verder niets en kijk wel hoe het zich ontwikkeld.

De courgetteplanten hebben last van schimmelaantasting. Er zijn al een paar planten uitgevallen. Nu met de lagere temperaturen zullen ze ook minder snel groeien. Ik denk dat het een aflopende zaak is voor de courgettes.

De rode bieten zijn erg groot geworden. Bieten groeien net zo als wortels gewoon door. De bieten blijven smakelijk. Alleen het is wel lastiger om ze in zijn geheel te koken. Nog even geduld. We zijn bijna door de eerste lichting(zaaiing) heen. De tweede zaaiing zijn kleiner, maar ook al wel fors. Ook deze bieten staan langer dan gepland op het land en dan krijg je dus vanzelf grotere bieten.


Te oogsten:

Venkel: Staat links van de rij zonnebloemen, vooraan. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene.

Stoksnijbonen: Staan links op de tuin, rechts van het hoge peulen gaas. 20 meter naar achteren. Aan de stokken Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zijn nu nog wat klein, maar worden elke dag groter. Dus eerst nog zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, halverwege. Paadje van de zomerwortels inlopen en dan na 30 meter links Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat rechts naast de NZ spinazie, helemaal achteraan. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Suikermais. Staat achter de grote tunnelkas. Van de rechter rijen oogsten. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Bij bordje, 30 meter paadje inlopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Bindsla: Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de Nieuw Zeelands spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen.

Oogsten door biet uit de grond te trekken. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje bij de schommel. Hoeveelheid: Ongeveer 300 gram per volwassene. ( is ongeveer 2 gemiddelde uien)

Voor de liefhebber

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan vlak bij de pomp. Voorzichtig plukken. Ze worden al wat vezeliger. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene. Maar je mag het dubbele.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 4 gele kerstomaatjes en 2 (kleine) rode tomaten(linker rij) en 1 grote vleestomaten(rechter rij)

De grote vleestomaten graag met een snoeischaar oogsten.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Dille zaad: Staat vlak bij de pomp. Het gaat nu om de zaadschermen. Het zaad kan je als kruid gebruiken. 1 zaadscherm(steel) per volwassene. Oogsten door te knippen.

Appel-cider van Iesselcider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.

Jan-Jaap Scholten