De open dag afgelopen zondag was een succes. Het weer veel toch nog mee en was zelfs heel aangenaam. We schatten dat er zo'n 100 bezoekers zijn geweest. Er was veel te doen voor zowel de kinderen als de ouders. De sfeer was heel ontspannen en prettig.

2019 09 13 publiek open dag En ik kon achter elkaar door, rondleidingen geven. We hebben met z'n allen een zeer goed resultaat behaald. Namelijk 15 proefabonnementen! Het op één na beste resultaat ooit! Het record ligt op 18. Dit had ik niet verwacht. Op de open dag in juni dit jaar, waren er maar 5 aanmeldingen. Dus nu is super! Ik merk dat het langzaam maar zeker, steeds beter gaat, steeds makkelijker. Op alle gebieden ontwikkeld zich De Nieuwe Akker langzaam, maar zeker verder. De biodiversiteit groeit, de betrokkenheid van de leden, het aantal leden, het draagvlak in de Deventer samenleving, mijn kennis, mijn persoonlijke ontwikkeling, de bodemvruchtbaarheid, de bemensing van de tuin(stagiaires, medewerkers), economisch, enzovoort. Dit is vooral te danken aan de organisatie vorm van de Nieuwe Akker. CSA. Community Supported Agriculture. Door de gemeenschap gesteunde landbouw. De Nieuwe Akker is eigenlijk vooral mensen-werk. Als ik stil sta bij; met hoeveel mensen we de Nieuwe Akker “doen” is dat een mooi gegeven. Bijvoorbeeld; wie is er allemaal betrokken bij de realisatie van de open dag? Monique en Wouter: verzorgen de P.R. Helpers op de open dag zelf. Maroesja, Nikki, Andrea, Ireen, Robert, Ellen, Bas, André en Hilbrand; de Imker en zijn vrouw. En meer indirect Lotte; met haar brood abonnement, en het afhaalpunt op de tuin. De tuin ziet er ook heel goed onderhouden uit. Perfecte tuin voor de rondleiding. Mieke, Jenny, Christa, Bram, Harry en Gert hebben het hele seizoen samen met mij er voor gezorgd dat de tuin er nu zo mooi bij ligt. We hebben hard gewerkt en met resultaat! Er waren ook mooie akkerbloemen te zien, tijdens de rondleiding. Rianne kwam met het zaad aan. En er was heerlijke uiensoep op de open dag. Het recept komt van mijn moeder. En wie hebben de uien geteeld? Daar hebben veel leden aan bijgedragen. Ik wil maar zeggen; Het grijpt allemaal in elkaar. Dit is dus wat we tegenwoordig in het CSA-wereldje; Gemeenschapslandbouw noemen. De potentie, de kracht van de Gemeenschap rond de Nieuwe Akker is enorm!

Afgelopen week is er hard doorgewerkt op de tuin. Met Jenny en Harry heb ik dinsdagochtend het groot gegroeide onkruid melde uit de paars-bloeiende Phacelia getrokken. En we hebben een grote kruiwagen kweekwortels uit de grond gehaald. Gelukkig mèt hulp van de tractor. Woensdagochtend heeft Christa de groenlof van onkruid ontdaan en de witlofplanten gedund. Gert en Bram hebben de linker helft van de kleine tunnelkas gespit. Hier kan ik nu winterpostelein gaan zaaien.

Deze week beginnen dus een 15-tal mensen met oogsten op de tuin. Welkom! En nogmaals veel succes en plezier met de oogst. Deze week ook knolselderij op het oogstmenu. Met knolselderij kan je veel meer doen dan alleen in de snert. Je kan er frietjes van maken of wat ik vaak doe; Ik snijd ze in 1 cm. dikke plakken, bak iedere kant ongeveer 5 minuten. Als je er met een vork makkelijk in kan prikken is het gaar. En dan net voor het serveren een plak kaas erop. Even laten smelten en klaar is Kees. De suikermais werd aangepikt door vogels. Die gaan dan in de punt de mais korrels eruit eten. We hebben een roofvogelvlieger boven de mais laten vliegen. Dat werkte, maar nu, een aantal weken later, zijn de vogels er gewend aan geraakt. Dus nu zijn ze toch weer kolven aan het aanpikken. Als je geen ongeschonden kolf meer kan vinden, kan je ook een aangepikte kolf nemen. Immers het aangepikte bovenste gedeelte, kan je er gewoon afsnijden. Belangrijker is om een verse kolf te nemen, waar het buitenste blad nog enigszins groen is. Je moet dan ook in de meest rechter rijen zoeken. Die zijn namelijk het laatst gezaaid.De eerste oranje hokkaido pompoenen zijn rijp.

2019 09 13 pompoenAls je er eentje oogst, let er dan op dat het steeltje al iets verkurkt is. Dat is een indicatie dat de pompoen rijp is. Het is de bedoeling dat je(als je lid bent), thuis een voorraad aanlegt. Pompoen kan je vaak nog maanden bewaren. Ik leg ze thuis gewoon in de woonkamer. Maar op een andere droge plek, bijvoorbeeld op zolder of in een vorstvrije schuur kan ook. Je kan ze beter niet wassen. Dan beschadig je snel de beschermende waslaag die op de huid van de pompoen zit. De eventuele grond die nog aan de pompoen zit op laten drogen en er dan voorzichtig afhalen met bijvoorbeeld een zachte borstel. Laten we maar eens beginnen met een voorraad aanleggen van ongeveer 5 kg pompoen per volwassene. Hoe eerder je dat doet, hoe beter de bewaarbaarheid. De pompoenen worden er op het land niet beter op. Bovendien moeten ze voor de eerste nachtvorst van het land af zijn. Dus wat er nog op het land ligt, moet ik er dan zelf afhalen en het is dan de vraag of dat op tijd lukt. Op de parkeerplaats staat een kruiwagen. Die kan je gebruiken om je groenten en pompoenen in te vervoeren.

Met de vruchten uit de grote kas is het bijna gedaan. De planten lopen op hun einde. Er zijn ook geen rijpe tomaten op het moment. Wel groene. We slaan nu een weekje over, zodat ze de tijd hebben om rood te kleuren. Idem met de paprika. Komkommers en aubergines zijn er bijna niet, dus ook daar stoppen we ook even mee.

Ik zag bij de courgette planten dat er bij het oogsten van een courgette, de gehele top per ongeluk was weggesneden. Bij 2 planten. Jammer, want dan kan de plant niet verder groeien en worden er geen nieuwe courgettes meer gevormd. Dus altijd goed de oogst-instructies lezen. Dit voorkomt verkeerd oogsten. Door met respect te oogsten hebben we langer plezier van onze gezamenlijke oogst!

Te oogsten:

Oranje hokkaido pompoen. Staan helemaal rechts op de tuin. Zie de bordjes! 15 meter naar achteren lopen! Oranje pompoen met verkurkt steeltje zoeken en met een snoeischaar de steel door knippen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene Leden mogen meer(5 kg)om thuis op te slaan!

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Venkel: Staat links van de rij zonnebloemen, vooraan. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene.

Stoksnijbonen: Staan links op de tuin, rechts van het hoge peulen gaas. 20 meter naar achteren. Aan de stokken Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zijn nu nog wat klein, maar worden elke dag groter.

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, halverwege. Paadje van de zomerwortels inlopen en dan na 30 meter links Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat rechts naast de NZ spinazie, helemaal achteraan. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de jonge prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Suikermais. Staat achter de grote tunnelkas. Van de rechter rijen oogsten. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Bij bordje, 30 meter paadje inlopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Bindsla/ijsbergsla: Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de Nieuw Zeelands spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Ze zijn heel groot.

Achteraan en dan verder op rechter teeltbed staan kleinere. Oogsten door biet uit de grond te trekken. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje bij de schommel. Hoeveelheid: Ongeveer 300 gram per volwassene. ( is ongeveer 2 gemiddelde uien)

Voor de liefhebber

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan vlak bij de pomp. Voorzichtig plukken. Ze worden al wat vezeliger. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene. Maar je mag het dubbele.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Broccoli: Staat rechts naast de grote tunnelkas, 15 meter naar achteren. Je moet even zoeken en er is niet zo veel. Het zijn kleine stronkjes. Alleen de stronkjes uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ongeveer 150 gr. per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Dille zaad: Staat vlak bij de pomp. Het gaat nu om de zaadschermen. Het zaad kan je als kruid gebruiken. 1 zaadscherm(steel) per volwassene. Oogsten door te knippen.

Appel-cider van Iesselcider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten