Het hangt in de lucht. Vorige week 16 proefabonnementen en nu een artikel over de Nieuwe Akker in het landelijk paradijsvogels magazine en in indebuurt.nl We worden nog beroemd! Als je de artikelen wilt zien klik je op https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/in-deze-5-zelfoogsttuinen-doe-je-boodschappen-op-het-land/ en https://indebuurt.nl/deventer/eten-drinken/x-hier-haal-je-biologische-boodschappen-in-deventer~79879/4/

Het voelt als een erkenning voor wat we al jaren doen. Lang is de tuin vrij onbekend geweest. Het is ook niet zichtbaar vanaf de doorgaande weg. Een Secret Garden. In dat boek was het ook een verborgen paradijs. Nu dus niet meer, blijkbaar. Nu is de tijd om door te gaan. Door deze bekendheid kunnen we verder komen. Bijvoorbeeld in onze zoektocht naar een vaste plek voor de tuinderij!

Wist je, dat je naast groenten, kruiden en zachtfruit ook brood kunt krijgen op de Nieuwe Akker!]

2019 09 19 broodLotte van Boer'n Bakker maakt op ambachtelijke wijze 3 soorten zuurdesembrood. Biologisch, vers en met de hand gekneed! Erg lekker! Elke vrijdagochtend word het brood op de Nieuwe Akker bezorgd. Het brood neem je af in de vorm van een abonnement. Dit kan je ook 4 weken uitproberen! Voor meer informatie kijk in de bijlage.

We hebben een week niet geoogst in de grote kas. Met als resultaat dat er weer komkommers en rode tomaten zijn. Maar, omdat we op het eind van het kas-vruchtenseizoen lopen, is er niet zoveel meer. Maar er is wel genoeg voor onze huidige 15 proefabonnees. Het lijkt me een mooi gebaar als we deze vruchten aan hen gunnen. Kunnen zij toch nog een beetje meedelen in deze oogst. Als troostprijs voor de leden heb ik het volgende bedacht; jullie mogen de laatste zonnebloemen plukken. Het zijn er niet zo heel veel meer en ze zijn over hun hoogtepunt heen. Maar als je even goed zoekt, kan je vast wel een mooi bosje maken. Nog even voor de duidelijkheid. Met “leden” bedoel ik de mensen die een jaarabonnement hebben.

2019 09 19 zelf oogstenDe pompoenentijd is aangebroken! Dus leden: leg thuis een grote voorraad aan! Hoe eerder je dat doet hoe groter de kans dat dat lukt. Je weet maar nooit. Afgelopen nacht was er al weer kans op nachtvorst. En pompoenen kunnen niet tegen vorst! Dus...

Oogsten die hap!

Te oogsten:

Radijsjes:Staan op het rechtergedeelte van de tuin. Paadje bij bordje in lopen tot aan bordje bij het oogstvak. Oogsten door dik radijsje uit te zoeken en uit de grond trekken. 12 per volwassene.

Oranje hokkaido pompoen. Staan helemaal rechts op de tuin. Zie de bordjes! Oranje pompoen met verkurkt steeltje zoeken en met een snoeischaar de steel door knippen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene Leden mogen meer(5 kg)om thuis op te slaan!

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Venkel: Staat links van de rij zonnebloemen, vooraan. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene.

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, halverwege. Paadje van de zomerwortels inlopen en dan na 30 meter links Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat rechts naast de NZ spinazie, helemaal achteraan. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de jonge prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Suikermais. Staat achter de grote tunnelkas. Van de rechter rijen oogsten. Als je geen ongeschonden kolf meer kan vinden, kan je ook een aangepikte kolf nemen. Immers het aangepikte bovenste gedeelte, kan je er gewoon afsnijden. Belangrijker is om een verse kolf te nemen, waarvan het buitenste blad nog enigszins groen is. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een goede voor je uitzoeken. 1 per volwassene

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Bij bordje, 30 meter paadje inlopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Bindsla/ijsbergsla: Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de Nieuw Zeelands spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Ze zijn heel groot.

Achteraan en dan verder op rechter teeltbed staan kleinere. Oogsten door biet uit de grond te trekken. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje bij de schommel. Hoeveelheid: Ongeveer 300 gram per volwassene. ( is ongeveer 2 gemiddelde uien)

Voor de liefhebber

Stoksnijbonen: Staan links op de tuin, rechts van het hoge peulen gaas. 20 meter naar achteren. Aan de stokken Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan vlak bij de pomp. Voorzichtig plukken. Ze worden al wat vezeliger. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Dille zaad: Staat vlak bij de pomp. Het gaat nu om de zaadschermen. Het zaad kan je als kruid gebruiken. 1 zaadscherm(steel) per volwassene. Oogsten door te knippen.

Appel-cider van Iesselcider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.

Extra voor de proefabonnementen:

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 1 per volwassene.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 2 gele kerstomaatjes en 2 (kleine) rode tomaten(linker rij) en 1 grote vleestomaten(rechter rij).De grote vleestomaten graag met een snoeischaar oogsten. zolang de voorraad strekt.

Extra voor de leden:

Zonnebloemen: Je mag een tot 5 zonnebloemen plukken. Het zijn er niet zoveel en ze zijn over het hoogtepunt heen. Maar als je even goed zoekt, kan je vast wel een mooi bosje knippen. 3 tot 5 bloemen per volwassene. Zolang de voorraad strekt


Jan-Jaap Scholten