Ik ben niet iemand van nieuwe spullen. Ik geef daar niets om. Ik ben weinig gevoelig voor materiële status. Ik rijd geen dikke Mercedes, ik draag geen merkkleding. Ik zit daarom in de wat oudere spullen. Soms gratis, vaak bijna voor niets, meestal tweedehands. Slechts enkele zaken schaf ik nieuw aan. Dat geldt voor de Nieuwe Akker ook. Het voordeel is dan dat je lage aanschafkosten hebt. Het nadeel is dat het sneller kapot gaat en sneller onderhoud nodig heeft. Maar als je handig bent en je hebt ook een paar hele handige vriendjes dan is dat geen probleem. Sterker nog, ik vind techniek interessant en leuk om mee bezig te zijn. We komen elke vrijdag bij elkaar. In een grote werkplaats, verwarmd door een houtkachel. Vorig jaar heb ik hier leren lassen. Door een oude grondbak voor achter de tractor, die ik overigens gratis gekregen heb, weer nieuw leven in te blazen. Ik heb er grote delen opnieuw ingelast. Als je als boer kan lassen is dat heel fijn. Er gaat nu eenmaal snel een werktuig kapot. En soms is weer even iets vastlassen voldoende. Met wegbrengen ben je net zoveel tijd kwijt en betaal je ook nog een rekening. Veel boeren kunnen dus ook lassen.

2020 0110 lassenIn de winter heb ik tijd om de machines goed schoon te maken en te onderhouden. Ik heb vorig jaar een tweedehands zitmaaier gekocht.

In de werkplaats ging ik hem eerst schoonmaken. Er bleken aardig wat gaten in het maaidek te zitten. De grote gaten heb ik toen dicht gelast en de kleinere dicht geplamuurd. Daarna dik in de menie en dan kan die weer een paar jaar. En zo komt Jan Splinter door de winter! Deze week ga ik de tractor een onderhoudsbeurt geven.

Nog even en dan start de CSA-conferentie. Aanstaande zaterdag. We hebben volle bak! 160 aanmeldingen op zaterdag en 76 deelnemers aan de bedrijfsbezoeken op zondag inclusief een lunch. En zo'n 50 logees. 236 lunches en 100 diners! En we bieden 13 verschillende workshops. Een omvangrijke organisatorische operatie. Ik ben vooral verantwoordelijk voor de logistiek en het aansturen van de vrijwilligers. Daarnaast geef ik samen met collega tuinder Jopie Duijnhouwer een workshop. Je kan beiden dagen volgen en bij iemand logeren en 2 keer lunchen en 1 keer avondeten voor slechts €40,00 en een vrije gift voor de 2e lunch! Dat doen weinigen ons na! Goed, we moeten nog even wachten hoe het verloopt allemaal, maar ik heb er vertrouwen in. We hebben dit jaar een goed team van 6 personen, waarvan een aantal al velen keren met dit bijltje gehakt hebben. Wordt vervolgd!

Woensdagavond 29 januari aanstaande is de jaarvergadering van De Nieuwe Akker! Zet in je agenda! Hier bespreken we belangrijke zaken; Onder andere de toekomst van de tuinderij en wat jou rol hierin kan zijn. En hoe staan we er economisch voor. Welke wensen leven er bij jou, en de overige leden? Kortom, het zou mooi zijn als je kan komen. De locatie is Kindcentrum Rivierenwijk, Zaanstraat 1, Deventer. De avond start om 19:30 met koffie en thee.

Er is nog steeds savooikool. Mocht het in de pipo-wagen opraken dan kan je het nog van het land halen.

Te oogsten:

Spruiten: Staan rechts van de grote tunnelkas. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleinere spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Savooi kool: Ligt klaar in de pipowagen! En anders staat er nog wat op het land. Hoeveelheid; Een grotere voor meer persoons-huishoudens. Een kleinere voor een 1 persoonshuishouding.

Schorseneren : staat gelijk links van de grote tunnelkas, vooraan. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. .

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, links. Graag links vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Boerenkool of palmkool. Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Alleen de onderste grote mooie bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Bij linker rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Groenlof: Staat links achter de grote tunnelkas. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Buitenste blad ziet er soms lelijk uit, maar daaronder zit prima lof! Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Pastinaak: Op het rechter gedeelte van de tuin. Paadje van de bieten inlopen. Staan links naast de rode bieten. Ze hebben bruine roestplekken, maar die kan je er gewoon afschillen. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Winterwortel: Staan rechts op de tuin. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. De witte en gele wortels zijn ook lekker! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Jaarabonnement-houders mogen thuis een voorraadje aan leggen. 4 kg per volwassene is geen probleem. Draai het loof van de wortel, leg ze op een laagje zand in een kist, bak of emmer, bedek ze met een laagje zand en leg de volgende laag er bovenop. Eindig met een laag zand. De wortelen kun je tot vijf maanden in kisten op een droge, koele plek bewaren. Het zand is liefst geel maar ik gebruik zelf ook grond uit de tuin. Het zand moet licht vochtig zijn. Dus eventueel nat maken. Zorg dat er onder in de kist of emmer gaten zitten zodat teveel aan vocht weg kan. De kist koud wegzetten. Dat kan buiten onder een afdak zijn, maar kan net zo goed binnen. Wel moet je er dan voor zorgen dat je er een stuk gaas overheen legt, zodat er geen ongedierte bij kan. Muizen zijn dol op wortel.

Rode bieten: In de pipo-wagen. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Pompoen: Voor diegene die vorig jaar nog niet of nauwelijks pompoen heeft gehad. 1 pompoen per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts naast de boerenkool, halverwege. Achter de peterselie. Zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen. Zolang de voorraad strekt.

Witlof-pennen (om thuis witlof te trekken) Staat links achter de grote tunnelkas, rechts van de groenlof. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Jan-Jaap Scholten