Afgelopen woensdag hebben Gert in ik weer een ochtendje op de tuin gewerkt. Voordat ik straks het land kan ploegen moet de grote tunnelkas van het land zijn. We hebben de bogen eraf gehaald. Daarna moeten de grondankers uit de grond gedraaid worden. Dat zijn er 28 en ze zitten nogal diep in de grond. Een hoop gedraai. Nou dat kan makkelijker, dacht ik. Door ze met de tractor uit de grond te trekken. Met een ketting aan de hydraulische hef van de tractor. Je moet de ketting dan wel om een ijzeren buis geklemd zien te krijgen. En daar is een speciale zelf-klemmende knoop voor. Hoe was dat ook al weer. Na wat geploeter en telefonisch advies lukte het ons. De knoop en de tractor deden hun werk! We weten nu hoe het moet. Volgende keer doen we de resterende 20 grondankers.

Vervolg van de ledenvergadering:

Over de groente was er een opmerking over de broccoli. Daar zouden sommigen wel meer van willen oogsten. Nu is het zo dat na de oogst van de hoofdstronk er gedurende het seizoen nog kleine stronkjes blijven groeien. Is wat meer pluk werk. De teelt van 1 grote broccoli neemt relatief veel grond in beslag. Ik zal kijken of er meer broccoli in het teeltplan past. Red Russian, een soort kool is nieuw in het assortiment. Wat vinden we daarvan? Nog niet veel mensen hebben het geprobeerd. Maar degenen die het wel gegeten hebben, hadden het gewokt (met andere groentes) of rauw door de salade gedaan. Het heeft niet zo’n heftige koolsmaak. Groenselderij. Dit jaar wat taai, vezelig. Je kunt ze schillen, dan haal je de vezels eraf. Misschien te lang op het lang gestaan, dus eerder oogsten.Bieten. Lang en laat te oogsten. Daarom worden ze zo enorm groot, maar de smaak is er niet minder om.Tomaten. Minder smaak dan vorig jaar. Dat komt omdat mijn planten niet besteld waren en ik her en der tomatenplanten bij elkaar moest schrapen: dan weet je niet wat je krijgt. Dit seizoen bestel ik zelf, rechtstreeks bij de leverancier. Wortelen. Er zitten ook gele en witte tussen, de kleur van de wortel van oudsher. Die zijn gewoon ook lekker. Dus die zijn prima te oogsten, ook de kleinste worteltjes. Prei. Ook het lange groen van de prei is eetbaar. In de supermarkt zie je dat niet, omdat de stengels in een kist moeten passen en dus snijden ze het af. Dus als je prei oogst, het groen niet afsnijden.Wortel, prei, pastinaak. Het komt voor dat de spitvork er doorheen gaat. Liever met spa, zodat er geen beschadiging komt. Natuurlijk ben je vrij een spa te gebruiken die wel elders op het land staat, maar grond verplaatsen met een spa is veel zwaarder. Voorzichtig op ruime afstand de spitvork in de grond en de grond ‘los wiebelen’.

Vanuit de Nieuwe Akker is ook een Eetclub ontstaan.

Een groep mensen die af en toe, in wisselende samenstelling, samen eet. Koken in je eigen keuken, samen eten bij een iemand. Ter inspiratie, gezelligheid, ontmoeting en meer. Je bepaalt zelf hoe vaak je komt, en of je gastmens wilt zijn. Lijkt dat je wat, wil je het een keer proberen of wil je meer info, meld je dan aan bij Hans (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-49636314) of Charlotte (06-36160749).

Te oogsten:


Red Russian: Staat in de kleine tunnelkas aan de rechterkant. Of op de plek van de grote tunnelkas, onder het gaas. Je plukt de onderste grote bladeren, zodat de kleinere nog groter kunnen groeien. In de keuken kun je deze bladkool als rauwkost gebruiken, maar roerbakken in oosterse gerechten is ook een mogelijkheid. Hoeveelheid ongeveer 150 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, links. Graag links vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Boerenkool of palmkool. Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Alleen de onderste grote mooie bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Spruiten: Staan rechts van de grote tunnelkas. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleinere spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Schorseneren : staat gelijk links van de grote tunnelkas, vooraan. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Richthoeveelheid 250 gram/volwassene.

Aardpeer: Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Bij linker rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag meer oogsten om in te maken. Er is genoeg!

Groenlof: Staat links achter de grote tunnelkas. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Buitenste blad ziet er soms lelijk uit, maar daaronder zit prima lof! Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Pastinaak: Op het rechter gedeelte van de tuin. Paadje van de bieten inlopen. Staan links naast de rode bieten. Ze hebben bruine roestplekken, maar die kan je er gewoon afschillen. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Winterwortel: Staan rechts op de tuin. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. De witte en gele wortels zijn ook lekker! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: In de pipo-wagen. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Savooi kool: Staat op het land. Hoeveelheid; Een grotere voor meer persoons-huishoudens. Een kleinere voor een 1 persoonshuishouding. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts naast de boerenkool, halverwege. Achter de peterselie. Zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen. Zolang de voorraad strekt.

Witlof-pennen(om thuis witlof te trekken) Staat links achter de grote tunnelkas, rechts van de groenlof. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten