Het zijn rare tijden. Zoonlief niet naar school. Een toneelvriend die zijn horeca-zaak moest sluiten. Sommigen moeten thuis werken, etc. Wat gaat de toekomst ons verder brengen? Ik hoop dat het allemaal meevalt.

2020 03 18 ploegenHet land is weer droog geworden, dus ik kon aan de slag. Maandag heb ik de gewasresten klein geklepeld. Vervolgens is het land bemest en geploegd.

Het is nu een grote kale vlakte. De komende dagen ga ik daar teeltbedden in uitzetten en de eerste groenten zaaien. Ook in de kas zullen de eerste groenten en bloemen voorgezaaid worden. En er zijn slaplantjes voor in de kleine kas gekomen. Kortom genoeg te doen.

Hopelijk kan het voorjaarsuitje op de Nieuwe Akker doorgaan. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 18 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Dus zaterdag 18 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen. De klus is buiten en we kunnen het verspreid van elkaar doen, dus ik denk dat er weinig gevaar is om aan elkaar een virus over te dragen.

Te oogsten:

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, links. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene.Jan-Jaap Scholten