2020 04 23 oude gordijnenDe afgelopen dagen is er veel zon en harde wind. Samen met de droogte van de afgelopen tijd zorgt dat ervoor dat de bovengrond snel uitdroogt. Ik had prei voorgezaaid op een klein teeltbedje. En daarna water gegeven. Twee dagen later leek de boven grond al weer uitgedroogd. Ik dacht, Tja zo kan ik water blijven geven. Een oude maar beproefde methode is het zaaisel na het water geven afdekken met bijvoorbeeld jute zakken. Die houden de verdamping van water tegen.

Jute zakken had ik niet, maar wel wat oude gordijnen. Die heb ik er opgelegd. Zo dat scheelt weer.

De wind speelde ook parten met de tunnelfolie over de grote kas leggen. We hadden een systeem bedacht dat we dat met 2 personen konden doen. We hadden de folie in de lengte vanuit de zijkanten naar het midden toe opgerold. Zo kreeg je een hele lange “folie-worst”.

2020 04 23 tunnelkasDie hebben we toen in de lengte boven op de nokbuis van de tunnel gelegd. Dat ging ook prima. En toen met die stevige wind geprobeerd uit te rollen. Dat ging op zich goed, maar toen we een uiteinde naar beneden wilden krijgen, kreeg de wind er te veel vat op. En lukte het niet. We moesten echt wachten op een dag met weinig wind. Misschien dat het vandaag, donderdag wel lukt. Een halve dag later; Ja hoor. Het is gelukt. Ik heb samen met Martin het plastic over de bogen gekregen. Nu de voor- en achterkant ingraven, schuifdeur er in-monteren en de planten kunnen in de kas uitgeplant worden.

Ondertussen gaat op de moestuin het zaaien en planten gestaag door. De afgelopen dagen is er radijs en dille en voor de tweede keer rucola, raapsteel en spinazie gezaaid. En er zijn door Harry 170 slaplantjes geplant. Volgende oogstweek beginnen we met oogsten. We hebben dan in ieder geval lollo rosso kropsla en bosui in de kas. En misschien dat de raapstelen, rucola en spinazie dan ook zover zijn.


Jan-Jaap Scholten