2020 04 30 tunnelkasEr is de afgelopen dagen hard gewerkt aan het opzetten van de grote kas en deze te voorzien van de planten. Afgelopen donderdag is het plastic folie over de bogen gegaan. Vervolgens heb ik de folie aan de voor- en achterkant ingegraven. Zaterdagochtend heb ik samen met Martin de schuifdeur gemonteerd en de paprikaplanten in de tunnel gezet. Planten in de grond zetten is niet zo ingewikkeld. Maar in ons systeem komt er wel even wat grondverzet bij kijken. De rijen planten komen in een geul. Dit om makkelijk water te kunnen geven. Dus moet er een geul gegraven worden. Deels heb ik dat van te voren met de tractor gedaan. Maar moet daarna met de hand afgemaakt worden. Daarna wordt er in de geul per plant een gat gegraven. In dat gat komt een beetje lava poeder en een flinke schep compost. En hierboven op wordt de plant geplant. Dat is redelijk arbeidsintensief.

Gisteren ochtend hebben we ook de tomaten- en aubergineplanten geplant. In totaal 175 planten. Ben blij dat deze klus geklaard is. Fijn dat het nu af en toe regent. Voor dat het ging regenen heb ik nog tussen alle groenten het onkruid geschoffeld. Doordat de bovengrond droog is en de zon schijnt is dat heel effectief. Ik zag ook dat we nodig moeten gaan wieden en dunnen. Daar gaan we ons volgende week flink mee bezig houden. Op de Nieuwe Akker kan je naast een groenteabonnement ook een broodabonnement nemen.

2020 04 30 broodGebakken door Lotte die heerlijk desembrood bakt. Zij maakt hiervoor onder andere gebruik van lokaal biologisch geteeld graan. Elke vrijdagochtend wordt het brood op de Nieuwe Akker bezorgd. Het hangt dan op een veilige plek in de pipowagen totdat jij het ophaalt. Je kan het ook uitproberen met een proefabonnement van 4 weken. Interesse? Kijk in de bijlage en lees alle info over Lotte's brood en de abonnementen.

We kunnen deze week beginnen met oogsten. De Lollo rosso sla en de bosuitjes in de kleine kas zijn mooi op grootte. Helaas zijn de raapstelen en spinazie op het land nog net te klein. Daarvoor nog 1 weekje geduld.

Als je gaat komt oogsten, is het verstandig om zelf een mesje en verpakkingsmateriaal mee te nemen. Ik heb het kinderspeelgoed weggehaald om besmetting van een kind naar een ander kind en zijn ouder te voorkomen. Bij de handpomp staat op het tafeltje handzeep voor algemeen gebruik. Ik wens je in ieder geval veel plezier met de eerste oogst.

 

 

Te oogsten:

-Kropsla: Lollo rosso. Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

-Bosuitje: Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene.


Jan-Jaap Scholten