Afgelopen weekend zijn er wat regenbuitjes gevallen. Dat was even fijn voor de tuin. Maar inmiddels is dat water weer verdampt en moet er weer beregend worden. Om grotere oppervlakten makkelijker van water te kunnen voorzien heb ik een sector sproeier op sledes gemaakt.

Op deze manier glijd de sproeier, met de sledes over de paden tussen de groentebedden. Als je hem aansluit op een automatisch draaiende haspel gaat het vanzelf. Maar zo'n haspel kost € 2500. Ik trek nu zelf wel de slang af en toe een stukje dichterbij.

Deze week zijn de komkommerplanten in de grote kas geplant. Ik heb samen met Martin eerst de plantgaten gegraven. En daar wat lavameel en compost in gedaan. Vervolgens konden de planten dan daarbovenop gezet worden. Op de moestuin zijn er 240 savooiekoolplantjes en 170 broccoliplantjes gepland. En ik heb witlof gezaaid.

Deze week komt er tuinmelde, kropsla en meiraap bij. Tuinmelde is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe.


Te oogsten

Aardbeien: Staan rechts naast de kleine tunnelkas en naast de grote tunnelkas! Ongeveer 250 gr. Per volwassene

Tuinmelde: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene

Meiraapjes: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staan op rechtergedeelte, vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene.

Raapstelen: Staan rechtergedeelte van de tuin. Paadje bij bordje in lopen tot aan bordje bij het oogstvak. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de radijsjes. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Links van de raapstelen. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Links van de raapstelen. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Radijsjes:Staan op het rechtergedeelte van de tuin. Paadje bij bordje in lopen tot aan bordje bij het oogstvak. Ze worden al groot. Oogsten door radijsje uit te zoeken en uit de grond trekken. 8 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spinazie: Staan op rechtergedeelte van de tuin. Paadje bij bordje in lopen tot aan bordje bij het oogstvak. Alleen oogsten als je de vorige keer niet gehad hebt. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.Jan-Jaap Scholten