2020 06 19 bloemenDoor de vele regen en de warmte broest de groente de grond uit. Het groeit hard. Maar ook het onkruid. Het lijkt wel een explosie van groen. Het wordt nog een hele klus om dat allemaal onder controle te krijgen. Volgende week komen de preiplanten. Het planten hiervan is ook altijd een flinke klus. Dus we kunnen onze borst nat maken. Wellicht dat ik voor de 2e helft van volgende week voor het preiplanten om hulp ga vragen. Vorig jaar heb ik besloten om ook bloemen voor de verkoop te gaan telen. De bloemen zijn volledig biologisch geteeld. Ik teel verschillende soorten waaronder; Mexicaantje, Fijn akkerscherm, Leeuwenbek, Zomeraster, Kattensnor, Cosmea, Oranje-, gele- en rode zonnebloemen, Trechtermalva, Rudbeckia, Duifkruid, Verbena, Herfstasters en nog een paar vaste soorten. De eerste bloemen beginnen te bloeien. Ik heb gisteren een bos bloemen geplukt.

Dus de verkoop van de bloemen kan beginnen. Het gaat via een zelf-pluk systeem. Je kan een 10x of 5x plukken”kaart” kopen.

Bij 10 x betaal je € 7,50 per bos. Bij 5 x € 8,50. Dus de kaarten kosten respectievelijk € 75,00 en € 42,50. Zodra je het geld hebt overgemaakt en mij een berichtje hebt gestuurd zet ik je op een lijst, waar achter je naam 5 of 10 hokjes staan. Deze lijst hang ik op in de pipowagen op de tuin en daar op kruis je een hokje aan zodra je een bos geplukt hebt. Heb je interesse? In de bijlage staat het bloemen systeem verder uitgewerkt en hoe het verder gaat als je mee wil doen.

Deze week paprika en 2 kruiden erbij. Koriander en dille.

Te oogsten

Groene punt-paprika: In de grote kas. Rechterrij. Voorzichtig 1 paprika los knippen. 1 per volwassene

Peultjes: De eerste peultjes van dit seizoen! Staan helemaal rechts op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Broccoli: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje. Mooie stronkje met groene kleur uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronkje per volwassene. Ong. 250gr.

Spitskool: Staat links op de tuin, zie bordje. Oogsten door plant onderdoor te knippen of snijden. 1 per volwassene. Er is nog veel, dus je mag wel meer oogsten om bijvoorbeeld zuurkool van te maken.

Tuinmelde: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staan op rechtergedeelte, vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Paadje langs de snijbiet inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Graag hele (bloem) toppen van 20 cm. plukken. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Voor de liefhebber

Aardbeien: Staan rechts naast de kleine tunnelkas en naast de grote tunnelkas! Ongeveer 100 gr. Per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Rode en andere bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de struiken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 15 bloemstelen plukken. Ook mag je het boeket aanvullen met rogge aren. Staan helemaal aan de recherkant vd moestuin. Met mooie korenbloemen ertussen. Van de bloemen daar, mag je dus ook plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt!Jan-Jaap Scholten