2020 06 26 bloemenDeze week moesten 2000 preiplanten de grond in. Altijd wel een flinke klus. Maar dankzij de extra hulp van Jenny en Elke schoot het lekker op. We begonnen om 7:30 uur en om 11:00 uur zaten ze allemaal in de grond. Mooi vòòr de ergste hitte.

In de vorige nieuwsbrief heb ik verteld dat ik ook biologische bloemen teel en uitgelegd hoe het pluk-systeem werkt. Je kan instappen wanneer je wilt. Elke week gaan er meer verschillende bloemen bloeien. Deze week heeft mijn zus het volgende boeket met de bloemen van de tuin gemaakt.

Wil je ook bloemen gaan plukken? Maak dan het gewenste bedrag over en stuur mij een mailtje. Dan zet ik je op de pluklijst, die in de pipowagen hangt.

Deze week kleine savooi kool, rode bieten en koolrabi erbij.

Te oogsten

Rode bietjes: Staan op rechter gedeelte, vlak bij de handpomp,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Koolrabi: Staat op linker gedeelte, rechts naast de broccoli, achteraan. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene

Peultjes: De eerste peultjes van dit seizoen! Staan helemaal rechts op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Savooi kool: Staat links op de tuin, rechts naast de broccoli, zie bordje. Oogsten door plant onderdoor te knippen of snijden. 1 per volwassene. Er is nog veel, dus je mag wel meer oogsten om bijvoorbeeld zuurkool van te maken.

Tuinmelde: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Paadje langs de tuinmelde inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Graag hele (bloem) toppen van 20 plukken. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Voor de liefhebber

Bosuitje: Staan op rechtergedeelte, vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Rode en andere bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de struiken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 15 bloemstelen plukken. Ook mag je het boeket aanvullen met rogge aren. Staan helemaal aan de recherkant vd moestuin. Met mooie korenbloemen ertussen. De bloemen daar mag je dus ook van plukken.Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt!


Jan-Jaap Scholten