2020 07 02 tunnelkasDe kas staat er weer mooi bij.Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vrijdagavond stapte ik met mijn linkervoet op een scherp stuk ijzer. Met als gevolg een diep gat onder in mijn voet. Dat was even schrikken. Gelukkig is het niet gaan ontsteken. Mede dankzij antibiotica en ontstekingsremmers. Ik kon niet lopen, maar met krukken kon ik dinsdagochtend toch met de vrijwilligers wat op de tuin doen. Op de knieën wieden gaat wel. Ik kan inmiddels al weer bijna op mijn linker voet staan dus het herstel gaat voorspoedig.

Er is weer wat regen van betekenis gevallen. Erg fijn. Dat hadden de planten ook nodig. Alles groeit gestaag door. Een aantal planten begint vruchten te geven, maar dat is in het begin misschien niet genoeg voor iedereen. Zo zijn de courgettes en aubergines begonnen, maar moeten we misschien even geduld hebben. En dat als je al een keer gehad hebt even wacht totdat iedereen een keer gehad heeft. Afgelopen woensdag regende het de hele ochtend. We hebben toen mooi veel werk aan de planten in de grote kas kunnen doen; Het dieven en opbinden van de tomatenplanten, het snoeien van de komkommers, het aanbinden van de aubergines en paprika's, het bijmesten van de paprika's en het wieden van onkruid.


Deze week kropsla, courgette, aubergine en tuinbonen erbij. De tuinbonenplanten hebben veel last van de zwarte luis gehad. Hierdoor zijn er minder tuinbonen dan normaal.

Te oogsten

Kropsla: Bij de tuinmelde het paadje in. Dan halverwege aan de rechterkant. Zie bordje. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan op rechter gedeelte, vlak bij de handpomp,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Savooi kool: Staat links op de tuin, rechts naast de broccoli, zie bordje. Oogsten door plant onderdoor te knippen of snijden. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Paadje langs de tuinmelde inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Graag hele (bloem) toppen van 20 plukken. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Voor de liefhebber

Tuinbonen: Staan helemaal rechts op de tuin. Rechts naast de peultjes. Alleen dikste peulen van de plant plukken. De dunnere zit heel weinig in! Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje bij uien in en dan links. Zie bordje. De planten zijn net begonnen. Dus in het begin soms geen vruchten beschikbaar. De vrucht voorzichtig doorknippen!1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Moet ook nog echt op gang komen. Niet nemen als je al een keer gehad hebt. Oogsten door te knippen. 1 vrucht van ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan helemaal rechts op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. De volle peulen kan je ook eten als erwtjes.

Rode en andere bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de struiken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 14 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 7 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt!
Jan-Jaap Scholten