2020 07 09 bloemenHet herstel van mijn voet gaat voorspoedig. Ik kan er al weer op lopen. Dus daar ben ik goed mee weg gekomen. Het is groeizaam weer met al dat vocht. Dat geld voor de groente én het onkruid. Gelukkig hebben we tussen de buien door veel onkruid tussen de jonge groente weg kunnen trekken. Volgens de weervoorspellingen krijgen we volgende week weer een aantal dagen met droog en zonnig weer. Dan kunnen we ook weer fijn schoffelen.

Tot dit jaar was er altijd in juni een open dag. Dat betekent dat er aardig wat mensen toen een proefabonnement namen en 4 weken later lid werden. Dus graag even checken of je je abonnement weer moet betalen.

De prijzen zijn als volgt;

Volwassen lid: € 250,00

13 t/m 17 jaar: € 187,50

9 t/m 12 jaar: € 125,00

5 t/m 8 jaar: € 62,50

0 tot 5 jaar: gratis

Elk lid van het huishouden wat mee-eet van het abonnement, dient ook betaald te worden.Er zijn op het moment veel verschillende bloemen te oogsten

Dus als je ook bloemen wilt plukken ben je welkom om een 10 x of 5 x plukken kaart te kopen. Lees in de bijlage; bij Bloemen-pluk-systeem, hoe het werkt.

In de kas beginnen de eerste tomaatjes rood te kleuren. Maar ik wacht nog 1 week zodat we dan genoeg hebben om te plukken. Deze week ook erwten en sperziebonen erbij. Sperziebonen zijn er heel veel. Dus daar mag je ruim van plukken.
Ook de Nieuwe Zeelandse spinazie komt op het oogstmenu. Door de grote bladeren te plukken en de toppen eraf te snijden, snoei je de plant en loopt ze via de okselknoppen, weer opnieuw uit. En wordt de plant nog omvangrijker dan dat ze nu is. Deze spinazie kan je op dezelfde manier klaarmaken als echte spinazie. Het heeft iets meer bite, doordat het blad dikker en steviger is. Doordat de uien op de Nieuwe Akker meestal niet goed bewaren, gaan we nu ook de gewone ui oogsten. Achteraan staat aardig wat onkruid tussen de uien. D
aardoor kan de ui na vochtige omstandigheden minder goed opdrogen en zal dan ook sneller aan een schimmel ten prooi vallen. Dus graag daar je uien oogsten en/of daar onkruid weg trekken. Dan hebben we met zijn allen meer goede uien te oogsten!

 

Te oogsten

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag wel het dubbele om in te maken/vriezen

Ui: Staan vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Achteraan staat aardig wat onkruid tussen de uien. Daardoor kan de ui na vochtige omstandigheden minder goed opdrogen en zal dan ook sneller aan een schimmel ten prooi vallen. Dus graag daar je uien oogsten en/of daar onkruid weg trekken. Dan hebben we met zijn allen meer goede uien te oogsten! Hoeveelheid: 1 per volwassene.Tip: de groene bladeren van de ui kan je ook prima eten!

Erwten: Staan links van de uien aan het gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet van het gaas los trekt. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Kropsla: Bij de tuinmelde het paadje in. Dan halverwege aan de rechterkant. Zie bordje. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, vlak bij de handpomp,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje bij uien in en dan links. Zie bordje. De planten zijn net begonnen. Dus in het begin soms geen vruchten beschikbaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Paadje langs de tuinmelde inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Graag hele (bloem) toppen van 20 plukken. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Voor de liefhbber

Savooi kool: Staat links op de tuin, rechts naast de broccoli, zie bordje. Oogsten door plant onderdoor te knippen of snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Moet ook nog echt op gang komen. Niet nemen als je al een keer gehad hebt. Oogsten door te knippen. 1 vrucht van ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode en andere bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de struiken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 14 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 7 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt!


Jan-Jaap Scholten