2020 07 02 tunnelkasHet is een beetje onbestendig weer. Het kan alle kanten op. Dan weer nat, dan weer droog. Ben in ieder geval blij dat we nu genoeg regen hebben en geen droogte. Als het de laatste tijd dan droog en zonnig is moeten we daar ook gelijk van profiteren. Afgelopen maandag hadden we zo'n dag. Toen hebben Martin en ik het onkruid tussen de boerenkool- en palmkoolplanten geschoffeld. En met de tractor alle lege stukken grond bewerkt, zodat daar ook alle onkruidjes weggewerkt werden. Daarnaast moesten ook stukken gras nodig gemaaid worden. Die dag was dus even doorpakken. Op de dagen dat het regent is het dan rustiger. Dan doe je buiten minder. Wel is er dan tijd om de kassen goed onder handen te nemen. Dat hebben we dan ook gedaan. In de kleine kas liep het een beetje uit de hand met het onkruid. Na dat een kopje kleiner te hebben gemaakt, hebben we de grond bedekt met gronddoek. Dit voorkomt dat het onkruid doorgroeit of opnieuw opkomt. In de grote kas moeten de planten regelmatig bijgewerkt worden. Komkommer- en tomatenplanten moeten regelmatig gediefd worden. Dieven zijn jonge scheuten, die je dus moet weghalen

Groeipunten indraaien, snoeien, blad plukken, onkruid weghalen, water geven...en overige werkzaamheden. Daar hadden we dus ook mooi de tijd voor met die regen. Inmiddels zijn er rode tomaten. Omdat het niet zo heel warm is rijpen er niet snel nieuwe af. Maar we kunnen gaan oogsten. Op de moestuin beginnen we ook met zomerwortels en kapucijners. Op de oude broccoli planten groeien regelmatig weer nieuwe stronkjes. Die mag je ook oogsten.

Te oogsten

Kapucijners: Staan helemaal rechts, aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. De planten zijn net begonnen. Je mag per volwassene 4 kleine rode tomaten of 1 grote vleestomaat. En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Zomerworteltjes: Staan vlak bij de handpomp. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag wel het dubbele om in te maken/vriezen

Ui: Staan vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Achteraan staat aardig wat onkruid tussen de uien. Daardoor kan de ui na vochtige omstandigheden minder goed opdrogen en zal dan ook sneller aan een schimmel ten prooi vallen. Dus graag daar je uien oogsten en/of daar onkruid weg trekken. Dan hebben we met zijn allen meer goede uien te oogsten! Hoeveelheid: 1 per volwassene. Tip: de groene bladeren van de ui kan je ook prima eten!

Kropsla: Bij de tuinmelde het paadje in. Dan halverwege aan de rechterkant. Zie bordje. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, vlak bij de handpomp,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje bij uien in en dan links. Zie bordje. De planten zijn net begonnen. Dus in het begin soms geen vruchten beschikbaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Paadje langs de tuinmelde inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Staat in de bloei. Plukken naar behoefte

Voor de liefhebber

Koolrabi: Staat op linker gedeelte, rechts naast de broccoli, achteraan. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene

Erwten: Staan links van de uien aan het gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet van het gaas los trekt. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Moet ook nog echt op gang komen. Niet nemen als je al een keer gehad hebt. Oogsten door te knippen. 1 vrucht van ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode en andere bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de struiken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 14 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 7 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt!Jan-Jaap Scholten