2020 07 23 bloemenHet was afgelopen week heerlijk weer om op de tuin te werken. Zonnig, droog en niet te warm. Goed weer om een groot deel van de winterprei schoon te maken. De savooi en rode kool zijn van onkruid ontdaan. En we zijn ook langs en onder de grote suikermais planten gekropen. Die zijn ook weer schoon. En de eerste rijpe suikermais duurt niet lang meer. Misschien volgende week al.

Zoals sommigen van jullie weten, pachten we de grond voor de tuin van Rentree. Ik heb overleg gehad met de directeur. En we kunnen ook volgend jaar de grond blijven pachten. Erg fijn om te weten.

Op de tuin komen steeds meer verschillende bloemen in de bloei. Laatst vroeg iemand hoe het bloemen-pluk-systeem werkt. Dus nog weer even de uitleg. Je kan een 10 x plukken “kaart” kopen. Dan kost een bos € 7,50 per stuk. Of een 5 x plukken kaart voor € 8,50 per bos. Je maakt het geld over en ik zet je op een lijst die in de pipowagen hangt. Zodra je een bos geplukt hebt, vink je die af op de lijst. Ik heb nu bedacht dat je ook wel een bos los kan plukken. Die kost € 10,00. Het geld stop je dan contant in een potje, wat in de pipo wagen staat.

Het is de laatste dagen hard gegaan met de groei van de komkommerplanten. Met als gevolg dat we nu komkommers kunnen gaan oogsten! Ook de courgettes groeien goed. Die zijn er dus ook volop.

Te oogsten

Komkommer: In de grote kas, middelste rij. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. De planten zijn net begonnen. Je mag per volwassene 4 kleine rode tomaten of 1 grote vleestomaat. En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Zomerworteltjes: Staan vlak bij de handpomp. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag wel het dubbele om in te maken/vriezen

Ui: Staan vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Graag wat onkruid tussen de uien weghalen. Daardoor kan de ui na vochtige omstandigheden goed opdrogen en zal dan minder aan een schimmel ten prooi vallen. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Tip: de groene bladeren van de ui kan je ook prima eten!

Kropsla: Bij de tuinmelde het paadje in. Dan halverwege aan de rechterkant. Zie bordje. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, vlak bij de handpomp,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje bij uien in en dan links. Zie bordje. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Koolrabi: Staat op linker gedeelte, rechts naast de broccoli, achteraan. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Oogsten door te knippen. Ong. 200 gram per volwassene.

Rode en andere bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de struiken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koriander: Paadje langs de tuinmelde inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Is in de bloei. Plukken naar behoefte.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 14 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 7 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen


Jan-Jaap Scholten