Het wordt weer warm. Tropisch! Gelukkig ga ik komend weekend naar mijn zus. En die woont bij zee. Kan ik wat afkoelen.

Afgelopen week hebben we de uien opgetrokken. Een deel van het loof van de uien was aan het opdrogen. Dat is dan het teken om ze uit de grond te halen.

Vervolgens zijn ze op schone stukken grond uitgespreid om te drogen. Nadat ze gedroogd zijn, worden ze opgeslagen, en zijn ze nog lang houdbaar.

Elke maandag helpt Martin op de tuin. Martin heeft een windmolen. Die vangt bij hem thuis te weinig wind. Nu komt hij op de tuin te staan. Sommigen zullen het al wel gezien hebben. Naast de schommel is een complete boomstam in de grond gezet. Hier komt de windmolen op. Om de boom wat extra stevigheid te bieden wordt het geheel aan de schommel vast gemaakt. Omdat delen hout van de oude schommel niet meer zo goed waren, heeft Martin de schommel opnieuw geconstrueerd. Het is een stevige constructie geworden! Binnenkort dus met windmolen. Er moet nog een nieuw tafeltje gemaakt worden. Zolang ligt de oogstlijst op de picknicktafel vlakbij. Deze week hebben we suikermais erbij. Heerlijke zoete, sappige mais. Even kort koken, roomboter en zout erop en smullen maar!

Te oogsten

Suikermais. Staan op linker gedeelte van de tuin, vooraan.Van de rechter rij oogsten. De eerste zijn nog maar net rijp. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Zomerpastinaakjes: Staan achter de bietjes. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Komkommer: In de grote kas, middelste rij. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. Je mag per volwassene 4 kleine rode tomaten en 1 grote vleestomaat of 2 vleestomaten En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Zomerworteltjes: Staan vlak bij de handpomp. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Ui: Liggen vlak bij de handpomp. Zie bordje. Je kan ze van de grond pakken. Ze liggen te drogen. Het loof niet op andere uien gooien svp. Hoeveelheid: 1 per volwassene.

Bataviasla: Bij de tuinmelde het paadje in. Dan halverwege aan de rechterkant. Zie bordje. Heeft een open krop en iets kleur. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, vlak bij de handpomp,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje bij uien in en dan links. Zie bordje. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: Staat helemaal links op de tuin. Zie bordje voorraan. Slechts enkele planten hebben een stronk. Oogsten door te snijden. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Oogsten door te knippen. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koriander: Paadje langs de tuinmelde inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Zit in het zaad. Oogsten naar behoefte.

Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 18 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 9 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen aub. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen


Jan-Jaap Scholten